logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić klimatyzator ze 110V/60Hz na 230V/50Hz

Liu Kang 05 Kwi 2004 17:32 4106 15
REKLAMA
  • #1 581297
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam klimatyzator, który jest przystosowany do pracy w sieci 110V/60Hz i chciałbym go zasilić z naszej polskiej sieci. Moc urządzenia 1890W. Jak to przerobić, lub jaki układ zastosować ? Wiem, że można kupić gotową przetwornicę napięcia, ale przy 2000W, kosztuje ona tyle, co druga klima. Jest jakiś prostrzy sposób ? Czy częstotliwość sieci ma duże znaczenie ?
  • REKLAMA
  • #2 581305
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Częstotliwość nie ma większego znaczenia chyba że masz tam jakieś układy zegarowe które mogą być taktowane częstotliwością sieci. Dla napędu jest to bez większego znaczenia. Co do przewtwornicy to taniej będzie zastosować trafo 220/110V o mocy conajmniej 2000VA
  • REKLAMA
  • #3 581337
    camco
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    ale bedziesz jeszcze mnial straty na transformatoze mozesz kupic gotawa z alegro
  • #4 581854
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    KZ napisał:
    Częstotliwość nie ma większego znaczenia chyba że masz tam jakieś układy zegarowe które mogą być taktowane częstotliwością sieci. (...)

Częstotliwość nie ma "większego znaczenia" dla samego silnika, kręcić się i burczeć będzie podobnie, ale jednak w tym przypadku ma pewne znaczenie. Jeśli już przystosuje się silnik sprężarki do pracy w sieci 230V to przy niższej częstotliwości prędkość obrotowa silnika a co się z tym wiąże -wydajność chłodnicza sprężarki spadnie. W tym przypadku całkiem sporo bo nie o jakieś tam 5% tylko o 20% :?
    Co do "układów zegarowych" to nie mam pojęcia czy Jankesi stosują jeszcze takie prymitywne metody ;)
  • #5 582224
    camco
    Poziom 15  
    nie wiem czy to jest mozliwe moc 2000W 110V prawdokodobnie przy rozruchu pobiera 3 razy wiecej pradu znalec specjalne autotrafo ale czy to sie oplaca?
  • #6 582226
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    KZ napisał:
    Częstotliwość nie ma większego znaczenia .......
    Niestety ma ogromne znaczenie - transformatory, silniki i inne podzespoły indukcyjne na 60Hz są o jedną trzecia mniejsze i jak dostaną 50Hz okrutnie sie grzeją - niestety wzorów na indukcyjność i przekrój rdzenia nie oszuka się.
  • #7 582872
    KZ
    Poziom 20  
    od 2 lat mam klime coprawda 1000W rodem z Japoni i jakoś mi się nic nie dzieje. Zasilam je poprzez trafo 1000VA i żadnych problemów !!!! To co koledzy wspominają to czysta teoria - praktyka czasem jest inna :wink:
  • REKLAMA
  • #8 583904
    elektryk2000
    KZ napisał:
    od 2 lat mam klime coprawda 1000W rodem z Japoni i jakoś mi się nic nie dzieje. Zasilam je poprzez trafo 1000VA i żadnych problemów !!!! To co koledzy wspominają to czysta teoria - praktyka czasem jest inna :wink:

Nie wiem jaka jest czestotliwosc w Japonii ale jezeli 60 Hz to masz o 20% nizsza wydajnosc... I tutaj teoria i praktyka sa takie same ;)
    PS
    Przeciez nikt nie powiedzial ze nie bedzie dzialac!
  • #9 583948
    camco
    Poziom 15  
    jak mi wiadomo w japoni napiecie jest 220V
  • #10 584716
    KZ
    Poziom 20  
    Wedle moich informacji to w Japonii napięcie sieciowe jest o następujących parametrach : 125V/60Hz
    :wink:
  • #11 588855
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 483
    camco napisał:
    ale bedziesz jeszcze mnial straty na transformatoze mozesz kup :) :) ic gotawa z alegro

Ho ho... pokaz mi przetwornice, ktora ma lepsza sprawnosc od trafo :)
  • #12 588867
    camco
    Poziom 15  
    sprawnosc transformatora zalezy wielu parametrow
    nnie ma idalnego transformatora sprubuj uzyc tansformatora separujacego200W i zobaczysz jak sie grzeje mozesz mieszkanie dogrzac w zime
    np najlepsze w tym byly ruski tv rubin tam to byl transformator sprawnosc 50%
  • #13 1402935
    raah
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    witam

czy podane informację są w dalszym ciągu aktualne ? :)
    mineło już troche czasu od pierwszego postu...
    może coś się zmieniło w technologii od tego czasu ??
    też mam klimatyzacje ze stanów - Samsunga na 110 W i nie wiem co z tym zrobic.. :(
  • #14 1402966
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Liu Kang napisał:
    Moc urządzenia 1890W.

Pobierana? A może chłodnicza?
  • #15 1403452
    elektryk2000
    raah napisał:
    (...)też mam klimatyzacje ze stanów - Samsunga na 110 W i nie wiem co z tym zrobic.. :(

Jak to nie wiesz co zrobic??
    Zastanowic sie zanim sie cos takiego kupi. Albo sprowadzi...
    A jezeli dostales to "od wujka" to podziekuj mu slicznie i oddaj, niech to sprzeda "u siebie" a za te kase kup cos TUTAJ.

Zadziwiajace, jak ludzie komplikuja sobie zycie... To tak samo, jakbys kupil sobie samochod zasilany paliwem dostepnym tylko za oceanem :D

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #16 1403734
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Po pierwsze jakoś nie sądzę aby moc elektryczna była 1860 W. Może się okazać że z 800 W. Po drugie fachowo byłoby wymienić sprężarkę i silnik wentylatora. Po trzecie chyba najłatwiej będzie pójść do sklepu i kupić klimatyzator pasujący do naszych warunków ( z gawrancja). Zagadnienie najlepiej traktować w celach edukacyjnych.

Podsumowanie tematu

✨ Klimatyzator zaprojektowany do pracy na napięciu 110V/60Hz można zasilić z polskiej sieci 230V/50Hz stosując transformator o mocy co najmniej 2000VA, co jest tańszą alternatywą dla drogich przetwornic napięcia. Częstotliwość 50Hz zamiast 60Hz wpływa na pracę silnika sprężarki – obniża prędkość obrotową i wydajność chłodniczą nawet o około 20%, a także może powodować przegrzewanie się transformatorów i silników zaprojektowanych na 60Hz ze względu na różnice w indukcyjności i przekroju rdzenia. W praktyce jednak niektórzy użytkownicy zasilają klimatyzatory 110V/60Hz przez transformatory bez zauważalnych problemów, choć jest to rozwiązanie nieoptymalne. Przy rozruchu urządzenia o mocy około 1890W prąd może być znacznie wyższy, co wymaga odpowiednio dobranego transformatora. Alternatywnie, fachowa wymiana sprężarki i silnika na komponenty przystosowane do 230V/50Hz lub zakup klimatyzatora dedykowanego do lokalnych warunków sieciowych jest zalecana. Dyskusja podkreśla, że częstotliwość sieci ma istotne znaczenie dla trwałości i efektywności urządzenia, a proste przeróbki mogą prowadzić do obniżenia wydajności i ryzyka uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA