logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pierwszego TRX: KENWOOD TS-690S, ICOM-746 czy YAESU FT-450AT?

selpej 24 Sty 2009 11:42 5999 6
REKLAMA
  • #1 6046278
    selpej
    Poziom 2  
    WITAM,

Jestem początkującym krótkofalowcem, dlatego też liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów.
    Rozważam zakup trx-ów o których piszę w tytule. Kenwood i Icom zaproponowoano mi w podobnej cenie tzn:
    - Kenwood ze skrzynką antenową 2700pln - bez filtrów (a w sumie chyba jednego opcjonalnego na SSB,
    - Icom ze skrzynką 3000pln.
    Icom posiada również UKF z 2m, jednak spotkałem się z opinią, że radio przeszło bez echa i jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
    - Yaesu FT-450AT - zapewne za nim wg. mnie przemawia, że radio jest nowe i obowiązuje gwarancja, nie potrzebuje dodatkowych filtrów, ponieważ obróbka dźwięku jest cyfrowa.

Proszę o pomoc /własne odczucia/ co było by dobrym zakupem jako pierwsze radio?
    Może warto zastanowić się nad najtańszym, a w czasie pociułać forsę na coś godnego jak Yaesu FT-1000MD?

Tytuł poprawiłem . [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6046445
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

selpej napisałeś mądre słowa :
    Cytat:
    Może warto zastanowić się nad najtańszym, a w czasie pociułać forsę na coś godnego jak Yaesu FT-1000MD?

To tak jak z pierwszym autkiem tuż po zrobieniu Prawa Jazdy.
    Lepiej tani , taki co by można było puknąć i stuknąć a samej jazdy się nauczyć. :D

Podobnie jak z radiami. Jeżeli kupisz sobie jakieś bardzo proste radyjko do zobaczysz i odczujesz jakie radia powinny być. A tak nie masz porównania bo i tak chcesz kupić radio z tzw. górnej półki.

Mam propozycje abyś kupował radia bez Skrzynki Antenowej a raczej zajął się antenami i możliwością ich strojenia. Zdobędziesz doświadczenie i zasady , którymi rządzi się świat anten.

Przepraszam za obcesowe napisanie postu , ale wydaje mi się , że mając tylko kasę nikt nie doświadczy samej przyjemności pracy na radiu , ponieważ nie będzie nic wiedział na temat anten, zasilaczy, filtrów czy nawet samej operatorki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 6047047
    selpej
    Poziom 2  
    Witam,
    Dzięki za szybkie odpowiedzi!

SP5ANJ napisał:

Podobnie jak z radiami. Jeżeli kupisz sobie jakieś bardzo proste radyjko do zobaczysz i odczujesz jakie radia powinny być. A tak nie masz porównania bo i tak chcesz kupić radio z tzw. górnej półki.

Mam propozycje abyś kupował radia bez Skrzynki Antenowej a raczej zajął się antenami i możliwością ich strojenia. Zdobędziesz doświadczenie i zasady , którymi rządzi się świat anten.

Przepraszam za obcesowe napisanie postu , ale wydaje mi się , że mając tylko kasę nikt nie doświadczy samej przyjemności pracy na radiu , ponieważ nie będzie nic wiedział na temat anten, zasilaczy, filtrów czy nawet samej operatorki.

Pozdrawiam.

Zgadzam się z Tobą SP5ANJ, jednak mieszkam w bloku i niestety tez mam problem ze zgodą spółdzielni na wystawienie czegokolwiek na dachu - ale to już inna sprawa. Dlatego też to co postawię u siebie na dachu nie będę miał wielkiej możliwości modernizacji - zmian. A jeśli chodzi o strojenie anten to napewno u siebie na działce niedaleko Wałbrzycha i tam będę miał poligon doświadczalny z antenami.
    Jak przypuszczam również skrzynki antenowe stroją do 3-4 SWR - dlatego też zdaję sobie sprawę, że za wielkiego pola do popisu nie ma.

Ale generalnie jako doświadczonego kolegi to spytam na które z tych TRX-ów byś się zdecydował - czy może inna opcja?
    Już jeden kolega napisał, że wybrał by TS-690S.

Jednak jeśli mógł bym się spytać czy są to dobre ceny za TRX-y wystawione w tytule?
  • #5 6047326
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Muszę napisać jakby z innej beczki.

Trudno mi powiedzieć , które radio jest lepsze a które gorsze.
    Jedyne co to miałem IC-746 i FT-450SAT w naprawie (jako serwis). TS-690S nie miałem.

Po naprawie radia pracują poprawnie ale aby dokładnie sprawdzić te radia to trzeba mieć je przez jakiś określony czas. Poprostu nie wiem.

Ja mam TS-130SE i jako sprzęt juz wiekowy (lata 1990-te) , to jest to radio z wejściem na normalnych filtrach (a nie tam jakieś dławiki) i cały odbiornik jest analogowy (a nie jakieś tam wynalazki DSP). Pracuje również w bloku w Centrum Warszawy przy standardowym poziomie szumu na S8 (3,5MHz) do S2 (na 28MHz) i jakoś robię DX-y z dobry skutkiem.
    No może pomaga mi w tym jeszcze antena 7 el. Yagi LongPerodic na wysokości 45 m n.p.z z rotorem. :D

Cytat:
    mieszkam w bloku i niestety tez mam problem ze zgodą spółdzielni na wystawienie czegokolwiek na dachu

Jeżeli mieszkanie własnościowe i jesteś członkiem Spółdzielni to w czym problem - część dachu należy do Ciebie - i nie jest wymagana zgoda Zarządu Spółdzielni. Sa na to przepisy lokalowe i budowlane.
    Cytat:
    Jak przypuszczam również skrzynki antenowe stroją do 3-4 SWR

Musi dopasować WFS do 1:1,05 . Jeżeli nie to jest popsuta. :D

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 6112496
    1123211
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Co do Kenwooda to wygórowana cena ... i ja osobiście za tyle to bym go nie kupił. Rozważałbym nad zakupem Icoma. Ma skrzynkę, ma KF +50mhz+144mhz i wszędzie 100wat. Odbiornik pracuje poprawnie i byłem zadowolony z radia.
    Za 4000-4500 można kupić Yaesu FT-1000mp.

Na tej stronie recenzje TRXów

http://www.eham.net/reviews/products/14
  • #7 6424361
    sp1rfc
    Poziom 10  
    TS 690s świetne radio, ale nie za te pieniądze. IC 746 napewno za te pieniądze to radio dobre ja mam 746, ale pro i radio rewelacja aczkolwiek to dwa różne trx. 450at napewno jeszcze pare miesiecy temu w cenie 2999zł z zasilaczem byl oferta rewelacyjna i na sam poczatek swietne radio.

co do ft1000mp na to ma czas, ale bezwzglednie najlepsze radio przynajmniej w mojej opinii.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru pierwszego transceivera (TRX) spośród modeli Kenwood TS-690S, Icom IC-746 oraz Yaesu FT-450AT. Użytkownicy wskazują na różne aspekty tych urządzeń: TS-690S jest chwalony za jakość, lecz jego cena jest uznawana za wygórowaną; IC-746 oferuje pasmo UKF 2m i jest oceniany jako solidny sprzęt w podobnej cenie, choć niektórzy uważają go za przeciętny; Yaesu FT-450AT jest nowym modelem z cyfrową obróbką dźwięku, nie wymaga dodatkowych filtrów i ma gwarancję, co czyni go atrakcyjnym wyborem dla początkujących. Poruszono także kwestie związane z antenami i ich strojeniem, zwłaszcza w warunkach mieszkaniowych z ograniczeniami instalacji antenowych. Sugerowano, że lepiej zacząć od prostszego radia, by zdobyć doświadczenie, a następnie inwestować w droższy sprzęt, np. Yaesu FT-1000MP. Wskazano również na różnice między analogowymi odbiornikami a tymi z DSP oraz na znaczenie odpowiedniej anteny dla efektywnej pracy. Ceny TRX-ów wahały się od około 2700 do 3000 PLN, z ofertami promocyjnymi na FT-450AT. Podsumowując, wybór zależy od budżetu, warunków instalacji antenowej oraz preferencji dotyczących technologii i gwarancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA