logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TRX na KF do 3 tys. pln? Antena g5rv - wysokość 10m.

superdx 16 Gru 2008 15:08 2352 8
REKLAMA
  • #1 5866450
    superdx
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,
    Niebawem zdaję licencję i już chcę sobie sprawić sprzęt na KF, teraz pytanie co kupić. Cena max 3 tys. pln chce kupić nowy, już kupiłem raz używkę ts-440 i do dzisiaj buja się po serwisach i nikt nie potrafi naprawić. Więc ma być do około 3 tys. zł. Pasmo KF , mile widziane atu, może dsp. Myślałem nad ft 450at, ale albo mówią, że to szrot lub że wypas porównywalny do ft950 za 5 tys. tylko w małej kaście. Więc co koledzy polecą i czy ft450 jest godny uwagi. Kilka razy na paśmie słyszałem kolegów na ft450 i wrażenia odsłuchowe bardzo dobre modulacja 1 klasa. A może jeszcze pocharować i kupić ft-950

p.s.
    antenę jaką posiadam to g5rv do przyszłego trx;a na wys. 10m.
  • REKLAMA
  • #2 5866743
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1695
    Ja osobiście wolałbym używany ale lepszy niż nówkę ale gorszy.
    Za 3k można IC746, TS-850 trafić.
    5k za FT950 to pomyłka ale to moje zdanie i nie każdy musi sie z nim zgadzać.
    Poza tym radio jest tyle warte ile anteny do których jest podłączone.
    W kiepskiej okolicy z dużymi zakłóceniami i poziomem szumów nawet PRO3 wysiada.
    Michał
  • REKLAMA
  • #3 5866796
    superdx
    Poziom 11  
    kupiłem już używkę ts 440 z którym się bujam 4 miesiąc po serwisach.A okolica ok, pracując na 11 metrach zrobiłem 200 państw z dxcc teraz czas na KF, sąsiad krótkofalowiec mieszkający obok mnie to samo na kf okolica do anten super.
  • REKLAMA
  • #6 5867152
    superdx
    Poziom 11  
    Cenę i znak pana który mi go sprzedał zachowam dla siebie. Co do anten na tą chwile jest dipol o którym pisałem a już jest postawiona kratownica i właśnie jedzie do mnie OptiBeam OB12-6 tak więc będzie coś lepszego niż ten dipolek. Co do operatora pod okiem kolegów przygotowuje się do egzaminu, telegrafia opanowana, choć dziś do egzaminu zbędna, biegle władam 3 językami, widzę jakoś tam mam, szlify zdobywałem na 11. Teraz kwestia trxa.
  • REKLAMA
  • #8 5880427
    superdx
    Poziom 11  
    Po splocie różnych zdarzeń tj. :wpadka: z ts'em (ale już się dogadałem z jednym panem i odkupił więc problem z głowy), niespodziewanym awansie w pracy (podwyżka + bonus na święta) itp itd. doszyłem do wniosku że kupie nowy trx, padło na conspark polecany przez kolegę sq3lx i zakup ft-450 at + microphon md108. radio będzie w poniedziałek, a jak załapie bakcyla (ogromna satysfakcja z qso i szlify języka itp) jak kiedyś na 11, to za rok kupie ft 2000.
  • #9 5880445
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Gratulujemy Awansu i Życzymy powodzenia w DX-ach.

Pozdrawiam i `73.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor planuje zakup nowego transceivera KF do 3000 zł, preferując sprzęt z funkcją automatycznego strojenia anteny (ATU) i DSP. Rozważa modele Yaesu FT-450AT oraz FT-950, mając wątpliwości co do jakości FT-450AT, choć słyszał pozytywne opinie o modulacji i odsłuchu tego modelu. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące używanych modeli takich jak Icom IC-746, Kenwood TS-850 oraz Icom IC-765, które mieszczą się w budżecie i są cenione za jakość. Podkreślono, że wartość radia zależy od jakości anteny i warunków lokalnych, a autor posiada obecnie antenę G5RV na wysokości 10 m oraz planuje instalację OptiBeam OB12-6. Po problemach z używanym TS-440, autor zdecydował się na zakup nowego FT-450AT wraz z mikrofonem MD-108, z planami ewentualnej przyszłej modernizacji do FT-2000. Wskazano również, że operator powinien być dobrze przygotowany, co autor potwierdza, przygotowując się do egzaminu i mając doświadczenie na paśmie 11 m.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA