logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood TS-440AT vs Yaesu FT-890AT - który lepszy do zakupu? Różnice w działaniu?

KANY-SQ2VF 14 Kwi 2008 16:19 4885 8
REKLAMA
  • #1 5029617
    KANY-SQ2VF
    Poziom 10  
    Mam pytanko. Jakie urządzenie lepiej sie sprawuje? Kenwood ts-440AT czy Yaesu FT-890AT Planuje zakup i mam dylemat który wybrać? i ewentualnie jakie są różnice w praktycznej pracy tymi urządzeniami? pozdrawiam Piotr SQ2VF
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5029937
    KANY-SQ2VF
    Poziom 10  
    Na pewno FT-890AT jest młodsze od TS-440. hmmm mam jeszcze no oku nowe FT-450 ale oba wcześniejsze urządzenia są co najmniej o połowe tańsze. ale FT-450 jest juz z DSP i posiada 6m. więc może najlepiej bedzie wstrzymać sie z zakupem miesiąc i po prostu kupić nowe FT-450 za 3 tys i to całkowicie rozwiąże sprawe. Nie? Piotr SQ2VF
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5032038
    Tadeusz kusiak
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam !
    Postanowilem zabrac "glos" gdyz przez pewien okres mialem Ts 440 i FT 890AT. Moje spostrzrezenia sa takie TS 440 jest trx-em wiekowym z lat 80tych roznie bywa a szczegolnie z tunerem antenowym. Ja szybko sie pozbylem. Nie polecam ostatnio duzo jest "sciaganych" rupieci z USA.
    Natomiast FT 890AT jest b.dobrym trx-em mysle ze warto zastanowic sie nad za zakupem . A ze radio jest dobre nie widac chetnych do sprzedazy.
    Odniosnie FT 450 moge tylko dodac ze kolega z Lodzi jak szybko kupil tak szybko sie pozbyl.

Vy73! sp7xif
  • #6 5032817
    KANY-SQ2VF
    Poziom 10  
    To trzeba przyznać że FT890AT jest prawie nie do kupienia a Polsce. a jego ewentualna cena w porównaniu do FT450 nie jest taka bardzo atrakcyjna. Oczywiście pozostaje kwestia jakości FT450. No chyba, że jakiś doświadczony użytkownik fal krótkich poleci Mi jakieś inne dobre urządzenie na KF... Może IC751A? ale w tym bateria podtrzymuje pomięć procesora i jeśli spadnie na niej napięcie zaczynają sie strome schody żeby je reanimować. Piotr SQ2VF

Moderowany przez c2h5oh:

Proszę swoje posty pisać normalną czcionką. Pogrubiona na prawdę w niczym nie pomaga.
    Post poprawiłem.

• #8 5034213
    KANY-SQ2VF
    Poziom 10  
    IC-751A nie posiada skrzynki antenowej, więc odpada. Nie mam możliwości rozwijania pełno falowych anten więc skrzynka jest obowiązkowa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między transceiverami Kenwood TS-440AT a Yaesu FT-890AT do pracy na falach krótkich. TS-440AT to starszy model z lat 80., który ma problemy zwłaszcza z tunerem antenowym i jest często sprowadzany jako używany sprzęt z USA. FT-890AT jest nowszym i lepiej ocenianym urządzeniem, jednak jest trudno dostępny na rynku polskim, a jego cena nie jest znacząco niższa od nowszego modelu FT-450, który posiada cyfrowe przetwarzanie sygnału (DSP) i obsługę pasma 6m. FT-450 jest nowocześniejszy, ale budzi mieszane opinie pod względem estetyki i jakości. W dyskusji pojawiła się także propozycja IC-751A, który jest dobrym radiem w swojej klasie, jednak brak w nim wbudowanej skrzynki antenowej, co jest istotne dla użytkownika ze względu na ograniczenia w rozbudowie anten. Wskazano również rozwiązanie problemu baterii podtrzymującej pamięć procesora w IC-751A. Podsumowując, FT-890AT jest polecany ze względu na jakość pracy, ale ze względu na dostępność i funkcje DSP warto rozważyć FT-450, natomiast TS-440AT jest mniej rekomendowany ze względu na wiek i problemy techniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA