logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JEDIA JPA-1240A - brak mocy, grzanie się końcówki i mostka prostowniczego

szatz 26 Sty 2009 08:50 3096 1
REKLAMA
  • #1 6055646
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam. Naprawiam wzmacniacz jak w temacie w którym na pierwszy rzut oka brakuje mocy na głośnikach a przy wiekszym podkręceniu głośności zaczyna się przytykać i zciszać. Jeśli ktoś ma do niego schemat to proszę o zamieszczenie na stronie.
    Dodatkowym efektem jest barszo szybkie i mocne grzanie się końcówki mocy oraz mostka prostowniczego. Jeśli sygnału brak na wejściach to końcówki przestają się grzać. Prawdopodobnie winowajcą jest przedwzmacniacz w postaci hybrydy o oznaczeniu HIC240C1- niestety jest ona zalana czarną masą i nienaprawialna.
    Jeśli ktoś dysponuje aplikacją lub informacją gdzie mogę ten układ dostać to proszę o zamieszczenie.
    Może ktoś zna sposób jak rozpuścić lub usunąć tą czarną powłokę którą jest zalana hybryda ?
    Elementy na końcówce mocy oczywiście sprawdzone ( tranzystory , diody i potencjometr głośności podstawione )- inne sugestie mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 6225616
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Udało mi sie samemu naprawić . Zamieszczam schemat hybrydy który zrobiłem samodzielnie - jednak da się nawet zalana hybrydę naprawić jeśli ma sie trochę cierpliwości. Główna przyczyną dolegliwosci był spalony transformator głośnikowy , który też musiałem samodzielnie przewinąć
    Załączniki:
    • JEDIA JPA-1240A - brak mocy, grzanie się końcówki i mostka prostowniczego HIC240C1.JPG (90.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA