logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wrzeciono Siemens 2,2 kW 300 Hz do przetwornicy 4 kVA?

Klyzon 27 Sty 2009 12:16 3484 4
REKLAMA
  • #1 6061137
    Klyzon
    Poziom 11  
    Witam.Mam problem z podłączeniem wrzeciona na frezarce górnowrzecionowej.Wrzeciono jest zasilane trój-fazą.Obroty : 18 000
    Moc:2,2 kW Wrzeciono marki Siemens.Cały problem tkwi w tym że silnik jest na prąd o częstotliwości 300 Hz. Przed wrzecionem znajduje sie przetwornica elektromechaniczna 4kVA.Na wyjściu z przetwornicy są 3 przewody fazowe + zero.Natomiast na wyjściu z wrzeciona znajduje się 6 przewodów w dwóch wiązkach po 3. Jestem 100% pewnien że z wrzeciono jest zasilane 3 przewodami + zero.Problem polega na tym jak połączyc przewody w puszce wrzeciona . Z tego co pamiętam znajdowała tam się kostka .Maszyna działa wcześniej w takiej konfiguracji ale uległa spaleniu i teraz ją remontuje.

Zdjęcia maszyny
    http://www.schulz.pl/pl/cms/index.php?p=productsMore&iProduct=51&sName=fas

Z góry dziekuje za pomoc

Proszę poprawić tytuł. Regulamin p. 11.1 [Akrzy]
  • REKLAMA
  • #2 6061176
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Wrzeciono ma jakąś tabliczkę znamionową ? A przetwornica ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6061189
    MARIUSZ R
    Poziom 28  
    Ocena: 278
    Jeżeli jest 6 przewodów to by się zgadzało .Masz 3 uzwojenia.Trzy początki i trzy końce uzwojeń.Jeżeli są dwie wiązki po 3 i nic nie grzebałeś przy nich to jedna wiązkę czyli 3 przewody zewrzyj do siebie razem.Do drugich trzech przewodów podłącz trzy fazy wychodzące z przetwornicy i zero do obudowy.Masz wtedy połączenie w gwiazdę.
  • REKLAMA
  • #4 6063622
    Klyzon
    Poziom 11  
    Niestety wrzeciono nie ma tabliczki znamionowej ponieważ uległa uszkodzeniu podczas pożaru ,natomiast przetwornica ma tabliczkę znamionową ale dane z niej chyba nie wniosą nic do tematu.Wrzeciono było przewijane przez osobe zajmującą się przewijaniem nietypowych silników dla górnictwa i hutnictwa więc powinien być dobrze nawinięty.Ja nic przy nim nie robiłem oprócz założenia.Czy jest jakaś różnica jeżeli obrócę przewody z jednej wiązki czy tylko zmiana kierunku obrotów?
    Chcę sie upewnić ponieważ nie chcę niepotrzebnie uszkodzić wrzeciona i znowu czekać na przewijania.Dziękuję za udzieloną pomoc i proszę o odpowiedź.
  • Pomocny post
    #5 6063853
    MARIUSZ R
    Poziom 28  
    Ocena: 278
    Nic nie powinno się stać.Gdybyś miał obroty nie w tą stronę to po prostu zamień między sobą dwie fazy, np.1 z 2.
REKLAMA