logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cieknięcie wody z lejka pralki ARDO TL600XL - jak uszczelnić?

Logintar 27 Sty 2009 20:31 1621 10
REKLAMA
  • #1 6063200
    Logintar
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dzień dobry, chciałem się dowiedzieć co może być przyczyną cieknięcia wody z miejsca, gdzie gumowy "lejek"(odprowadzający proszek do wnętrza pralki) łączy się z bębnem pralki? Czym należy skleić, połączyć "lejek" z bębnem pralki, którym odpływa proszek do wnętrza tegoż bębna? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6063272
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Przyczyną może być intensywne "szarpanie" zespołu piorącego podczas wirowania(odklejenie "lejka"). Zdemontować, wyczyścić, odtłuścić i wkleić na butaprenie.
  • #3 6067003
    Logintar
    Poziom 11  
    czym najlepiej odtłuścić metal i gumę przy obudowie bębna środkami używanymi w kuchni
  • REKLAMA
  • #4 6067063
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Dobrze wyczyść i przemyj jakimś środkiem z alkoholem lub innym rozpuszczlnikiem.
  • REKLAMA
  • #6 6067507
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Logintar napisał:
    czy można przykleić lejek doprowadzający wodę do bębna pralki klejem Technizqll http://www.technicoll.pl/k_sekundowy.html

Nie, on nie ma zdolności wypełniania i uszczelniania - tylko butapren.
  • REKLAMA
  • #7 6067510
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    A czy podeszwę do buta też byż nim kleił?Nie.
  • #8 6068444
    drecc
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    o gum pralki tylko butapren dobrze koledzy piszą .zaden inny i zadnych silikonów
  • #9 6077902
    Logintar
    Poziom 11  
    Dzień dobry. Ostatnio sklejałem lejek, łączący bęben z wylotem proszku, ale podczas prania niestety odkleił. Czym można usunąć klej z bębna? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • #10 6077917
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Logintar napisał:
    Dzień dobry. Ostatnio sklejałem lejek, łączący bęben z wylotem proszku, ale podczas prania niestety odkleił. Czym można usunąć klej z bębna? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
    Klej ze zbiornika najlepiej po prostu zeskrobać.
  • #11 6082931
    Logintar
    Poziom 11  
    Witam, a czym mam zeskrobać ten klej?

Dodano po 8 [minuty]:

Zapytałbym może się jeszcze, co źle zrobiłem ponieważ powierzchnie, które sklejałem dobrze oczyściłem i odtłuściłem, ale jednak już podczas pierwszego prania lejek się odkleił? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Cieknięcie wody z połączenia gumowego lejka odprowadzającego proszek do bębna pralki ARDO TL600XL może być spowodowane odklejeniem się lejka wskutek intensywnego szarpania podczas wirowania. Zaleca się demontaż, dokładne oczyszczenie i odtłuszczenie powierzchni łączonych, a następnie ponowne sklejenie przy użyciu kleju butapren, który posiada właściwości wypełniające i uszczelniające. Kleje sekundowe, takie jak Technicoll, nie nadają się do tego celu, ponieważ nie zapewniają odpowiedniej elastyczności i trwałości połączenia. Do odtłuszczania powierzchni metalowych i gumowych rekomendowane są środki zawierające alkohol lub inne rozpuszczalniki. Usunięcie starego kleju najlepiej wykonać mechanicznie, poprzez zeskrobanie. Pomimo prawidłowego oczyszczenia i odtłuszczenia, problem odklejania się lejka może wynikać z niewłaściwego doboru kleju lub zbyt dużych naprężeń mechanicznych podczas pracy pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA