logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5471 - prawy kanał nie działa przy włączonej korekcji, co robić?

wiewior_kg 28 Sty 2009 12:35 2053 9
REKLAMA
  • #1 6065805
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Witam :).
    Sprawa ma sie tak. Komputer jest podłączony do wejścia in, z wyjścia out podłączyłem do amplitunera. I jest taki problem, jak jest włączony cały korektor, ale wyłączona korekcja (przycisk z napisem "korektor") to oba kanały grają normalnie, natomiast, gdy włączę korekcje gra tylko kanał lewy :|. Raz na jakiś czas to się naprawia samo, ale pochodzi dobrze kilka dni a potem znowu nie działa, co jest trochę denerwujące. Ostatnio odkręciłem obudowę, żeby sprawdzić, czy nic się nie spaliło itp. ale wydawało mi się, że wszystko jest ok. Po skręceniu kilka dni działało normalnie, a dzisiaj znowu nie :(. Naprawdę nie mam pojęcia od czego to zależy. Jak będzie potrzeba to rozkręcę i zrobię zdjęcia środka, ale na razie nie daję, bo dużo z tym roboty, a nie wiem czy jest to potrzebne :). pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6066180
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Może przełączniki są już uszkodzone albo jest coś z połączeniami.
  • REKLAMA
  • #3 6067571
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    No własnie myślałem, że przełacznik ze starości może już nawalać. Można gdzieś taki kupic ??
  • REKLAMA
  • #5 6068201
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Kabel sygnałowy napewno jest sprawny, jak był podłączony bezpośrednio pod amplituner było ok :(.
  • #7 6068559
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Jutro skocze do elektronika po kontakt i napisze czy pomogło :). Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 6108391
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    A więc tak :D:
    Spryskałem wszystkie suwaki i przełączniki Kontaktem PR i nie pomogło :(. Przewody również nie wchodzą w grę, ponieważ już sprawdzałem każdą konfigurację. Na myśl mi przychodzą jeszcze zimne luty, tylko jak to sprawdzić ??
  • #9 6110277
    !urban!
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Zajrzyj do środka i sprawdź czy bezpieczniki są ok.
  • #10 6115994
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Hmm dziwna sprawa. Dzisiaj włączyłem korektor i okazuje się, że działa normalnie :). Także bezpieczniki są raczej w porządku. Dziwi mnie tylko to, że raz działa raz nie. Nie wiem czym może to być spowodowane. Przyciski i suwaki zostały spryskane kontaktem PR więc może wkońcu coś pomógl ?? Sam już nie wiem :|

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy korektora Radmor 5471, w którym przy włączonej korekcji dźwięk jest słyszalny tylko w lewym kanale, natomiast przy wyłączonej korekcji oba kanały działają poprawnie. Komputer jest podłączony do wejścia IN korektora, a wyjście OUT do amplitunera. Objaw pojawia się nieregularnie – czasami działa kilka dni, potem problem powraca. Sprawdzono kable sygnałowe, które są sprawne, oraz stan bezpieczników, które nie wykazują uszkodzeń. Podejrzenia padły na przełączniki typu isostaty, które mogą być skorodowane lub mieć złe styki. Próbowano zastosować preparat Kontakt PR do oczyszczenia suwaków i przełączników, jednak problem nie został całkowicie rozwiązany. Możliwe są również zimne luty na płytce, które mogą powodować niestabilność działania. Zalecane jest dalsze sprawdzenie połączeń lutowanych oraz ewentualna wymiana uszkodzonych przełączników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA