logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - "Miesza" kanały z wejść - brak 100% stereo

Caesario 01 Paź 2017 16:13 930 12
REKLAMA
  • #1 16731474
    Caesario
    Poziom 8  
    Cześć wszystkim. Mam taki problem z tym Radmorem 5412 - po podłączeniu na którekolwiek wejście (sprawdzałem przynajmniej Wejście Magnetofon 1 i 2) i podaniu sygnału tylko na jeden kanał wzmacniacz gra " obustronnie".
    Sprawdziłem już drogi sygnałowe, lecz nie mam już pomysłów, co może być nie tak.
    Czy u kogoś pojawił się podobny problem i go rozwiązał (lub zna sposób rozwiązania)?

Ładnych parę lat temu również siedziałem nad tym i nie mogłem sobie z tym poradzić.
    Wtedy upaliłem końcówkę mocy, którą dopiero teraz, poskładałem do kupy i działa.
  • REKLAMA
  • #2 16731513
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Pod które zaciski masz podłączone głośniki?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16731526
    Caesario
    Poziom 8  
    Pod terminal "A".
  • REKLAMA
  • #4 16731530
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3930
    Witam. A czy kolega sprawdził sobie kabel wejściowy, czy czasem nie ma połączonych oby dwóch kanałów razem?
  • #5 16731540
    Caesario
    Poziom 8  
    PITERRR napisał:
    Witam .A czy kolega sprawdził sobie kabel wejściowy czy czasem nie ma połączonych oby dwóch kanałów razem?

Kolega sprawdzał na 2-3 przewodach, fabrycznych i "home-made" na których mój drugi wzmacniacz pracuje normalnie - tj. w których połączone ze sobą są jedynie przewody masowe. Mówię przewodach jack->2x chinch
  • #6 16731543
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Przy wymianie końcówek nie zwarłeś czegoś na płycie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 16731556
    Pedros050
    Poziom 43  
    A jeszcze jedno pytanie radio ci pracuje normalnie Stero jest przejście na głośnikach?
  • #8 16731564
    Caesario
    Poziom 8  
    Nic poza wymianą uszkodzonych nie robiłem. Zapomniałem na wstępie dodać - zmiana balansu L/P w samym amplitunerze działa właściwie i jak najbardziej prawidłowo.

Jak bardziej obrazowo ująć problem - włączam sobie kawałek testowy pt. "Fly Away" Crawitza. Wiem że początkowy riff nagrany jest tylko na lewym kanale. Radmor gra to obustronnie.
    Dodano po 3 [minuty]:
    PITERRR napisał:
    A jeszcze jedno pytanie radio ci pracuje normalnie Stero jest przejście na głośnikach?

Sam tuner nie jest przestrojony, jednak wskaźnik "stereo" świeci się.
  • #9 16731575
    Pedros050
    Poziom 43  
    A sprawdzałeś te przełączniki na wejściu czy któryś z nich nie jest uszkodzony i przełącza oby 2 kanały razem robi tak zwany mostek prawy z lewym?
  • #10 16731582
    Caesario
    Poziom 8  
    PITERRR napisał:
    A sprawdzałeś te przełączniki na wejściu czy któryś z nich nie jest uszkodzony i przełącza oby 2 kanały razem robi tak zwany mostek prawy z lewym?

Same isostaty wyboru wejścia? Nie sprawdzałem ich, bo nie znam schematu połączeń wewnątrz.
  • #11 16731595
    Pedros050
    Poziom 43  
    O to chodzi .Radmor 5412 - "Miesza" kanały z wejść - brak 100% stereo
  • #12 16731608
    Caesario
    Poziom 8  
    Dzięki Piterrr. Sprawdzę to.
    Dodano po 7 [godziny] 54 [minuty]:
    Isostaty są całe i czyste. Tak samo jak pierwszy stopień wzmocnienia (?) na płycie tunera.
    Zastanawia mnie przejście "międzykanałowe" o oporze ok. 30-paru kiloomów, ale występuje ono również w moim drugim, nieużywanym tunerze.
    Więc to chyba nie to.
  • #13 16734587
    Caesario
    Poziom 8  
    Dobrze, więc jeszcze raz przejrzałem płytę przedwzmacniacza w celu przeszukania błędów punktów lutowniczych, zwarć itd.
    Zauważyłem wyrwane jedno pole z wiszącą w powietrzu nogą kondensatora c4026 i wyrwaną ścieżką.
    Niestety, po poprawie defektu zaczęły wybijać oba bezpieczniki 1,25A.
    Teraz będę szukał elementów wadliwych.

Oczywiście, przed tymi poprawkami wzmacniacz działał "normalnie" dla niego i żadne bezpieczniki się nie paliły.

Mam również dziwne wrażenie, że okoliczny tranzystor T407 mógł ucierpieć i powoduje problemy.

Dodano po 14 [godziny] 8 [minuty]:

Sukces jest połowiczny - udało mi się rozdzielić kanały.
    Na razie po wymianie tranzystorów T407 i T425 przestało wybijać bezpieczniki.
    Żeby nie było mi za dobrze straciłem prawy kanał. Czyli dalej szukam - ale to już powinno być prostsze.

Dodano po 22 [minuty]:

Dobra, brak prawego kanału to moja wina - wlutowałem na wejście kondensator o niewłaściweej pojemności -> po wymianie wszystko działa.

Tak więc przyczyną problemów był ten urwany lut i upalony tranzystor.

Temat chyba można zamknąć.

PS. Dzięki chłopaki za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Radmor 5412, który gra obustronnie, mimo podania sygnału tylko na jeden kanał. Sprawdzono różne kable wejściowe oraz głośniki, a także wymieniono uszkodzone elementy. Po dokładnym przeszukaniu płyty przedwzmacniacza, zidentyfikowano uszkodzenie kondensatora oraz problem z tranzystorem, co prowadziło do wybijania bezpieczników. Po wymianie tranzystorów i kondensatora, problem z kanałami został częściowo rozwiązany, a amplituner zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA