hej. ja w sumie troche stroboskopow juz zrobilem. jeden byl nawet w starym radiu zamocowny -pod okienkiem skali

ale nie wazne. nie otym mowa.

<br><br>
jesli chodzi o kit Jabela to rzeczywiscie nie nadaje sie na dłuższe dystanse..
<br><br>po pierwsze te kondensatorki które daja do labela sie nie sprawdzaja - grzeja się okrutnie i kiedys nawet kolega stracil by oko. trzeba dac specjalne o malej rezystancji wewnętrznej - esr. w praktyce zawsze i tak beda sie grzać. dlatego ja polecam stosowanie kondensatrów ... rozruchowych

od silników .,.<br> tam sie nie ma co grzać i wybuchać bo dielektryk jest stały. - innymi slowy zero problemów i wybuchów . <br><br>
jeżeli jeżeli chodzi o rezystory to te 5 czy 8wat co jest w jabelu to za mało . dla tamtych wartości kondensatorów to 15-20 minimum. Ogólnie w strobie to wszystko sie grzeje. po paru naprawch doszedłem do wniosku ze chłodzenie wymuszone to podstawa - innymi słowy wentylator z zasilacza peceta to jest własciwe rozwiązanie problemu.
<br><br>
oto jak zrobilem ktoras tam wersje.. robiona na szybkiego bo na dwa dni przed impreza - obudowa - stary głosnik radiowęzłowy - zaleta - jest niezniszczalna i nikogo nie "jeb..." prad. no i mozna się nią bronić.
<br>
<br> z tylu widac wentylatur od kompa -chlodzi dwa rezystory 15 watowe umiesczone tak, ze powietrze dmucha bezposrednio na nie. obodowa jest szczelna i otwor przez który "wylatuje" tloczone przez wentyl powietrze - to otwor w odblysniku gdzie jest palnik - tak, on tez jest dzieki temu skutecznie chłodzony bo grzeje sie jak diabli.
<br><br>
<br>
<br>
<br>
tak wykonany strobol potrafi dzialac przec cał noc. błyska dosc niezle, - z kitu jabela pozostał tylko generator wn, napięcie prostuje moskiem gretz'a - nota bene tez z zasialcza od kompa.<br> Tak wiec w przciwieństwie do jabela - gdzie jest podwajacz napięcia i mamy na palniku 600V, u mnie jest 300V.. <br>to wynika z tego ze po prostu na poczatku mialem jeden kędzioł 20u/600v i o powajaczu w tym momencie nie ma mowy.
rezystory maja w sumie 120ohm/30Wat - kendzioły (rozne w miare czasu dodawałem kolejne) ok 50 uF w sumie.<br>
Potrfi to blyskac kilka razy na sekunde przy tej pojemnosci - odpad oczu gwarantowany

<br><br>uff ale sie rozpisalem mam nadzieje ze ktos dobrnol do konca. i ze obrazki beda dzialac..
<br>Acha.. poczatkujacym radze stosowanie motody jednej ręki.. inaczej bywa groźnie., a nawet zabójczo!!!!
<br>pozrawiam, [/img]