logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór radiatora dla diod LED mocy

guma7107 05 Lut 2009 13:39 18421 12
  • #1 6106088
    guma7107
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, chciałbym prosić o pomoc w dobraniu radiatora do panelu LED mocy

Panel ten ma wymiary 7x11cm umieszczonych jest na nim 24 diody SMD, które maja wymiar 5x5mm umieszczone są w odstępach ok 1cm. Polutowane są na laminacie dwustronnym, gdzie druga strona laminatu jest niewytrawiona, ta miedź to miejsce przyłożenia radiatora.

Aktualnie przyłożyłem tam płytkę Aluminiowa , o grubości 4mm i o takich samych wymiarach co płytka laminatu . Po kilkudziesięcio minutowej pracy płytka osiąga temp. ok 160C co jest znacznie za wysoka temperaturą. Ochłodzenie wentylatorem nie wchodzi w grę.

parametry LED:
    rezystancja termiczna złącza 17C/K
    maksymalna temperatura pracy złącza 120C
    maksymalna temperatura pracy diody 100C
    moc każdej diody 1.4W 1.4x24=33,6W (całosc)

Byłbym wdzięczny za pomoc w dobraniu konkretnego radiatora.

zamieszczam rysunek rozłożenia LED:
  • #2 6106188
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Płytka aluminiowa to nie jest dobry radiator. Powierzchnia oddawania ciepła jest taka sama jak powierzchnia styku z płytką diod LED. Musisz dać normalny radiator gdzie z jednej strony masz normalne żeberka, czyli dużo większą powierzchnię oddawania ciepła. Przy tej mocy to na oko, bym dał radiator o grubości ok 4-5cm, zależy jaki jest przepływ powietrza przez radiator.
    Coś takiego:
  • #3 6106894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6107078
    guma7107
    Poziom 11  
    Tylko, ze te diody to są diody SMD do montażu powierzchniowego. Zdaję sobie sprawę, ze laminat nie przewodzi dobrze ciepła ale cóż zrobić innego pomysłu na zamocowanie diod nie mam, zwiększę radiator i zobaczę.

Może są jakieś sposoby na montaż takich LED na czyms dobrze przewodzącym ciepło , to napiszcie.
  • #5 6107661
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Są robione płytki na podłożu aluminiowym

Swoją drogą te 160C ma radiator aluminiowy czy PCB koło diody? Ile ma w takim razie radiator? (w ten sposób ocenisz ile ciepła przechodzi do radiatora i czy wystarczy powiększyć radiator czy trzeba polepszyć przewodnośc cieplną między led a radiatorem).

Zauważ, że płytka aluminiowa jest badziewnym radiatorem, bo ma małą powierzchnie oddawania ciepła i głównie je akumuluje. Tak jak kolega powyżej zauważył musisz dać normalny radiator. Wymuszenie przepływu powietrza (jakiś mały radiator) dodatkowo zwiększyłoby nawet kilkukrotnie szybkość oddawania ciepła.
    Tu jest ewentualnie pytanie czy łatwiej dać tobie kilogramowy radiator czy 200g radiator i mały cichy wentylatorek...
  • #6 6108270
    guma7107
    Poziom 11  
    hmm e sprecyzowałem gdzie pytka ma ta temperaturę tak dokładnie nie powiem ale
    jak mierzyłem temperaturę na radiatorze to wyniosła niewiele ponad 100C
    natomiast gdy czujnik przyłożyłem na diodę w punkt gdzie świeci to była ok 150C tak ze cyna stopiła sie w miejscach gdzie dolutowane są przewody zasilające i odpadły...

jak już pisałem będę próbował z różnymi radiatorami... swoją drogą to myślałem ze ta płytka załatwi sprawę ale ona dokładnie właśnie akumuluje ciepło...

co myślicie nad takim pomysłem bo mam folie miedziana nakleić ja na płytkę aluminiowa na żywicy i potem wytrawić ewentualnie gotowe paski juz ponaklejać?

w którym np sklepie taka płytkę można kupić?
  • #7 6108961
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Na taki mniej więcej radiator jak na rysunku w poście kolegi Maly położone 9 LEDów do których było 'doprowadzone' ok. 30W mocy powodowało że po kilkunastu minutach radiator trudno było utrzymać w ręku (tyle że struktury LEDów i powierzchnia radiatora była bardzo dobrze sprzężona termicznie).

Na Twoim miejscu nie doprowadzałbym do tak wysokiej temp.
    Powinieneś zamówić płytke dwustronną z mnóstwem otworów metalizowanych wokół miejsc na LEDy (którą z kolei posmarowaną pastą termoprzewodzącą trzeba będzie później przykręcić do radiatora j.w.)
  • #8 6113976
    Martenka2
    Poziom 12  
    Kolega Wojtas JD ma rację , taka metodę stosuje Lediko w swoich Power Led

Mam pytanie czy kolega wlutował takie led ?

Jeżeli tak to na fotce od spodu widać trzy miejsca lutowania do płytki , środkowe, największe jest przeznaczone do odprowadzania ciepła , nie występuje na nim żaden potencjał . Poniżej fotka płytki aluminiowej do montażu Power Led używana przez wiele firm , generalnie i tak należy ja zamontować na radiatorze ponieważ przy maksymalnym prądzie okazują się za małe ale idealnie odprowadzają ciepło z ledów .

Co do radiatora to proszę obejrzeć fotki :

Na radiatorze są trzy diody Power led 1W zamontowane na płytce aluminiowej i przytwierdzone do radiiatora .Radiator ma wymiary : średnica zewnętrzna 45mm , wysokość 22mm . Miedzy płytką a radiatorem użyto pasty termoprzewodzącej . Prąd jaki przechodzi przez szereg trzech led to 350mA , czas pracy 1 godz , temperatura 56-58 stopni C mierzona na ledzie i na radiatorze w pobliżu diody led.

Mam nadzieję , że powyższe info pomoże .
  • #9 6799548
    SCALMAX
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    A co zrobic jesli mam LED o mocy 50 W ???
    Zastosowac radiator jak 1/2 telewizora ??
    A moze istnieje jeszcze inny sposob?

Pozdrawiam.
  • #10 6799708
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    SCALMAX napisał:

Można zastosować radiator jak pilot od telewizora + wentylator :wink:
  • #11 6816703
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Zawsze możesz zmienić materiał radiatora. ;) Złoto może trochę drogie, ale miedź jest już przystępna. :)
    Z tego co piszesz, twoim problemem jest przekazywanie ciepła od diód, do radiatora. Ponad 1/3 ciepła nie jest przekazywana, a to bardzo dużo.
    Chyba jednak bez zmiany podstawki dla diód się nie obejdzie.
  • #12 10421809
    konteno
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    WojtasJD napisał:
    SCALMAX napisał:

Można zastosować radiator jak pilot od telewizora + wentylator :wink:

Najlepiej zastosować taki radiator jak na procesorze w kompie (wskazane byłoby coś w stylu Heat Pipe)
  • #13 14563741
    sertonius
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mimo, ze mija juz wiele lat od czasu, gdy temat pojawil sie na forum, jest on z powodu niskich cen LEDow mocy nadal aktualny.
    Kupiem niedawno kilka 1W LEDow, by poeksperymentowac a przemyslenia moje i doswiadczenia przedstawiam na naszym forum. Dobór radiatora dla diod LED mocy

Caly cykl: jak powstawala ta 4W lampka znajduje sie na mojej stronie:
    http://www.atlantspace.de/chlodzenieLED/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru odpowiedniego radiatora dla panelu LED mocy składającego się z 24 diod SMD o mocy 1,4 W każda, umieszczonych na laminacie dwustronnym z miedzią po stronie radiatora. Obecnie stosowana aluminiowa płytka o grubości 4 mm i wymiarach panelu nagrzewa się do około 160°C, co jest zbyt wysoką temperaturą pracy. Problemem jest niska przewodność cieplna laminatu oraz niewystarczająca powierzchnia oddawania ciepła aluminiowego radiatora. Zalecane jest zastosowanie radiatora z żeberkami o znacznie większej powierzchni, o grubości około 4-5 cm, co poprawi rozpraszanie ciepła. Wskazane jest także użycie pasty termoprzewodzącej i montaż diod na płytkach aluminiowych z otworami metalizowanymi dla lepszego odprowadzania ciepła. Alternatywnie sugerowano zastosowanie radiatorów typu heat pipe, podobnych do tych stosowanych w komputerach. Wentylacja mechaniczna jest wykluczona, więc konieczne jest zwiększenie powierzchni radiatora. W dyskusji pojawiły się także propozycje użycia miedzianych podstawek lub laminatów aluminiowych z dodatkowymi miedzianymi ścieżkami. Przykłady profesjonalnych rozwiązań pokazują montaż diod na specjalnych płytkach aluminiowych dedykowanych do Power LED, które następnie mocuje się do dużych radiatorów. Wątek pozostaje aktualny także dla wyższych mocy LED, gdzie stosuje się duże radiatory lub rozwiązania z wentylacją.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA