logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to wadliwy dysk HDD? Resetowanie się komputera.

daro822 06 Lut 2009 15:42 2015 11
REKLAMA
  • #1 6111727
    daro822
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam mam taki problem komputer po zaladowaniou sie BIOS-u resetuje mi sie przewaznie i wlancza dopiero za drugim razem a jak juz jestem w Windows to czasami mi system na chwile sie wylancza czarny ekran i windows nie pracuje za chwile powraca to do normalnosci,.....podpiolem ostatnio drugi dysk 3 G i zrobilem "badanie" programem HDD Health i wyniki sa takie jak w linkach pewnie zadam glupie pytanie ale ten dysk 60 G co na nim system tak dziala jak wyzej opisalem jest do wymiany tak?:)

Dysk na ktorym nie ma sytemu
    http://img16.imageshack.us/my.php?image=54277503ng7.jpg

Dysk z systemem
    http://img145.imageshack.us/my.php?image=60gkl8.jpg
  • REKLAMA
  • #2 6111743
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Nic nie jest do wymiany.
    Jak chcesz sprawdzić dysk to skorzystaj z HD Tune i przedstaw screeny z WSZYSTKICH zakładek. Wtedy powiemy w jakiej kondycji jest dysk twardy.

Co do Twojego problemu z resetowaniem się komputera. Przedstaw dokładną konfigurację komputera uwzględniając zasilacz -marka,model,moc.
    Sprawdź kondensatory na płycie głównej i zasilaczu czy nie są spuchnięte/wylane.
    Tak wyglądają uszkodzone:

Na sam koniec popraw swój post i poprawnie wklej zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #3 6111798
    daro822
    Poziom 17  
    Oto wynik

Dodano po 54 [sekundy]:

A zasilacz i plyta gl byly wymieniane rok temu na plycie gl. kondensatory sa okej a zasilacz to nie wiem
  • #4 6111814
    mat_ed
    Poziom 43  
    Przeczytaj w końcu -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1013683.html
    I poprawnie wklej grafikę!

Napisałem wyraźnie:

Cytat:
    Przedstaw dokładną konfigurację komputera uwzględniając zasilacz -marka,model,moc.

Sprawdź jeszcze w zasilaczu a nie piszesz "nie wiem". Chcesz uzyskać pomoc ? To wykonuj nasze polecenia.

Co do dysku to są na nim bad sektory, nie sądzę jednak aby to one były przyczyną problemów. Właśnie dlatego tak istotne są informacje, o które prosiłem.
  • #5 6111912
    daro822
    Poziom 17  
    Wiesz co zasilacz ma kondensatory dobre a jest to Model ATX KY-450 W aleeeee mialem starszy zasilacz taki 250 W i go teraz podlaczylem za tamtego i system jak wczesniej troche mulil to teraz jest okej no i w ciagu dnia zobaczymy czy sie sytuacja zmieni na tym 250 W-owym :)....dzieki za pomoc mysle ze to moze byc rozwiazaniem:)

a co do tych zdjec to lekka przesada ;), sa widoczne
  • #6 6111923
    mat_ed
    Poziom 43  
    Testy należy wykonywać na solidnym zasilaczu. Ta 250-ka jest tyle samo warta co ta 450-ka - czyli NIC. No ale jak nie masz nic sensownego pod ręką to popracują na tej 250W i napisz czy problem ustąpi.
  • REKLAMA
  • #7 6112083
    daro822
    Poziom 17  
    Sluchaj to nie pomoglo system znowu sie wylacza :/...jeszcze przypomnialo mi sie ze w tamtym czasie jak sie to zaczelo wymienialem SDRAM-y na DDRAM-y....
  • #8 6112092
    mat_ed
    Poziom 43  
    Pisałem o solidny zasilaczu, spróbuj takowy załatwić na czas testów.
    Jeśli po wymianie pamięci to proszę pobrać Memtest -> www.memtest.org i przetestować pamięć. W przypadku dwóch modułów każdy testuj osobno.
  • #9 6112386
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    daro822 skanowanie w HDtune wykonuje się bez włączonego ''quick scan'' bo tam ci nic nie wykaże
  • #10 6112389
    daro822
    Poziom 17  
    Uruchomilem memtest chodzil troche i zadnych komunikatow nie pokazywal potem zamklem go juz menegerem zadan bo sie nie dalo normalnie, mysle ze moze sprubuje SDRAM wykombinowac i uruchomic go troche na nim w sumie to mam ale 32 MB tylko na Xp to za malo raczej
  • #11 6113391
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    daro822, już zwracano Ci uwagę abyś zmienił w swoich postach sposób wklejenia grafiki. Proszę to zrobić niezwłocznie. Więcej próśb nie będzie.
  • REKLAMA
  • #12 6113663
    mat_ed
    Poziom 43  
    :arrow: daro822, Memtest należy uruchomić pod DOS-em a nie systemem.
    O jakich 32MB piszesz ? Przedstaw dokładną konfigurację komputera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z resetowaniem się komputera po załadowaniu BIOS-u oraz sporadycznym zawieszaniem się systemu Windows z czarnym ekranem. Wykonał testy dysków twardych programem HDD Health oraz HD Tune, wskazujące na obecność bad sektorów na dysku systemowym 60 GB. Jednakże bad sektory prawdopodobnie nie są przyczyną problemów z resetowaniem. Zalecane jest wykonanie pełnych testów dysku HD Tune ze wszystkimi zakładkami oraz sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej i zasilaczu pod kątem uszkodzeń. Zasilacz model ATX KY-450 W został wymieniony rok wcześniej, jednak użytkownik testował również starszy zasilacz 250 W, który chwilowo poprawił działanie systemu, lecz problem powrócił. Sugerowano użycie solidnego zasilacza do testów. Ponadto, po wymianie pamięci SDRAM na DDRAM pojawiły się problemy, dlatego zalecane jest przetestowanie pamięci RAM programem Memtest uruchamianym pod DOS-em, testując moduły osobno. Wskazano również na konieczność poprawnego wklejania grafik w postach. Podsumowując, problem może wynikać z wadliwej pamięci RAM lub niewystarczającego zasilania, a nie z dysku twardego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA