logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jestem bezradny - dziwne zawieszanie się komputera - objawy

bodziocm 14 Paź 2013 14:58 4434 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego komputer zawiesza się po kilku minutach pracy i co może być przyczyną tych objawów?

Komputer najprawdopodobniej zawiesza się przez uszkodzony dysk twardy z realokowanymi/niestabilnymi sektorami, które przy odczycie zatrzymują system [#12854403][#12868922] Zrób kopię danych i nie używaj tego HDD jako dysku systemowego; można spróbować zerowania i remapu w MHDD, ale jeśli procedura kończy się błędem, dysk i tak nadaje się do wymiany [#12868922][#12890202] W SMART pojawiły się błędy 01, 05 i C5, a po remapie liczba problemów nie malała, tylko rosła, co potwierdza fizyczne uszkodzenie nośnika [#12854403][#12891407] Jeśli montujesz nowy dysk, sprawdź też markę i model zasilacza, bo kiepski zasilacz mógł przyczynić się do uszkodzenia poprzedniego HDD [#12854435][#12842489]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 12842481
    bodziocm
    Poziom 10  
    Witam,

Moj problem jest taki. Wlaczam komputer - laduje sie Windows, kilka minut pochodzi komputer i nastepuje pierwszy dzwiek (dzwiek taki jak przy wylaczaniu komputera - taki "pyk") wtedy wiem ze za doslownie kilkanascie sekund nastapi drugi ten sam dzwiek i wtedy juz kompletnie wszystko stanie lacznie z kursorem itp. No nie do ruszenia i konieczny jest restart.

I tak w kolko. Po kilku razach wlaczania i restartowania potem juz komputer sam sie restartuje przy ładowaniu windowsa. Wtedy pomaga konsola odzyskiwania i polecenia typu fixboot. Windows sie wlacza i normalnie chodzi. Ale po jakims czasie znow wszystko wraca od poczatku (dzwieki i zatrzymanie komputera).

Jestem juz tym zmeczony. Czy moglby ktos mi pomoc ? Ktokolwiek ? Niech ktos sie zlituje ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12842489
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Wstaw screen z CrystalDiskInfo, podaj konfigurację PC ze szczególnym zwróceniem uwagi na markę i model zasilacza. Sprawdź kondensatorów na płycie głównej czy nie są spuchnięte.
  • #3 12843034
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Jak już otworzysz obudowę sprawdź, czy wszystkie wentylatory się obracają.
  • REKLAMA
  • #4 12843041
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Do wykonania dodatkowo test każdej kości pamięci bootowalnym MemTest'em.
    www.memtest.org
    Jeśli to możliwe zamieść screena z HWiNFO z zakładki "sensors".
  • Pomocny post
    #5 12843166
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 12853480
    bodziocm
    Poziom 10  
    Przepraszam ze dopiero teraz ale mam problemy z dostepem do kompa.

Zrzut :

Wydaje mi sie ze to cos bardziej sprzetowo nie funkcjonuje ale sie na tym nie znam. Kompa mam starego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 12853520
    mati211p
    mati211p napisał:
    Wstaw screen z CrystalDiskInfo, podaj konfigurację PC ze szczególnym zwróceniem uwagi na markę i model zasilacza. Sprawdź kondensatorów na płycie głównej czy nie są spuchnięte.
  • #8 12854388
    bodziocm
    Poziom 10  
    Screen:

Nie za bardzo się znam więc jakbyś znalazł zdjęcie "spuchniętych" kondesatorów w necie jak wyglądają i pokazał to sprawdzę .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 12854403
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    01,05,c5 HDD uszkodzony.
    Gwarancja lub wymiana na nowy.
  • Pomocny post
    #10 12854406
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    bodziocm napisał:
    Screen:

Dysk uszkodzony. Na procedurę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

mati211p napisał:
    podaj konfigurację PC ze szczególnym zwróceniem uwagi na markę i model zasilacza.

Długo na to będziemy czekać?

bodziocm napisał:
    jakbyś znalazł zdjęcie "spuchniętych" kondesatorów w necie jak wyglądają

Google nie działa??

artaa napisał:
    Gwarancja lub wymiana na nowy.

Skończyła się 19 marca 2010 :)
  • Pomocny post
    #11 12854435
    mati211p
    Tak jak piszą koledzy powyżej, dysk uszkodzony fizycznie a bad sektory dodatkowo powodują zawieszanie PC. Jako że zasilacz może być winny uszkodzenia dysku powtarzam za sobą i kolegami - podaj markę i model zasilacza + konfiguracja PC, by przypadkiem, gdy zasilacz jest kiepskiej jakości nie uszkodził nowego dysku.
    Uszkodzone kondensatory:
    Jeżeli takowe są to należy wymienić nie tylko te spuchnięte ale i te połączone + z uszkodzonymi - one także są uszkodzone.
  • #12 12868758
    bodziocm
    Poziom 10  
    Ok otworzylem obudowe - nie zauwazylem zeby kondesatory byly spuchniete. Komputer mam stary i zasilacz tez jakis jeden z tanszych (takze na bank macie racje). Wkrotce bede zmienial chyba calego kompa tak wiec mam glowne pytanie. Czy jest jakis sposob zeby ten komp pociagnal jakies pol roku jeszcze ? Jakis program prosty w obsludze ktory cos tam poprawi w dysku i sprawi ze komputer nie bedzie sie zawieszal ? Bo to ogolnie dziwne - komputer po wlaczeniu zaraz mi sie zawiesza ale jak np. za pomoca konsoli odzyskiwania wpisze chkdsk/p a potem fixboot , odlacze komputer od zasilania to np wczoraj chodzil mi kilka godzin i nie bylo zawieszenia. Moze istnieje jakis prosty automatyczny program ktory mi pomoze ? Jakies rady ? Ogolnie bardzo dziekuje za pomoc - i przepraszam za czas odpowiedzi ale mam ograniczony dostep do kompa.
  • #13 12868827
    Robert B
    Poziom 43  
    bodziocm napisał:
    Jakis program prosty w obsludze ktory cos tam poprawi w dysku i sprawi ze komputer nie bedzie sie zawieszal ?

Chyba dostałeś jasne odpowiedzi?
    artaa napisał:
    HDD uszkodzony.

Robert B napisał:

RADU23 napisał:
    Do wykonania dodatkowo test każdej kości pamięci bootowalnym MemTest'em.
    www.memtest.org

Zrobiłeś to, czy czekasz na cuda aż się samo zrobi?

bodziocm napisał:
    Moze istnieje jakis prosty automatyczny program ktory mi pomoze ?

Nie ma takiego programu. To nie Forum czarodziejów.
    mati211p napisał:
    podaj markę i model zasilacza + konfiguracja PC

mati211p napisał:
    podaj konfigurację PC ze szczególnym zwróceniem uwagi na markę i model zasilacza.

Sto razy mamy pytać?? Cy wreszcie raczysz udzielić odpowiedzi??
    Przestań jęczeć, tylko udziel wreszcie odpowiedzi na zadane pytania i wykonaj zalecenia, które dostałeś!
  • #14 12868890
    bodziocm
    Poziom 10  
    Pisze nie ze swojego komputera takze nie pamietam konfiguracji i zasilacza dlatego napisalem ze jest stary i do bani tani zasilacz. Test memtest zrobie jesli bedzie sie dalo (nie bedzie zawieszenia). Temat na procedure jest dla mnie za trudny a poza tym kasuje on dane z dysku (wiem ze robi sie kopie danych).

Myslalem po prostu ze jest jakis programik albo trik ktory spowoduje ze komputer nie bedzie sie zawieszal - chociaz na jakis czas. Bo dziwne ze czasem potrafi pracowac przez kilka godzin bez zawieszenia ... A docelowo oczywiscie wymienie dysk HDD oraz zasilacz na porzadny (byc moze nawet calego kompa)
  • #15 12868898
    Robert B
    Poziom 43  
    bodziocm napisał:
    Temat na procedure jest dla mnie za trudny

No to dalej będziesz miał te same problemy i tyle.
    bodziocm napisał:
    Test memtest zrobie jesli bedzie sie dalo (nie bedzie zawieszenia

Czy ty czytasz co się do ciebie pisze??
    Memtest wykonuje się z bootowalnego nośnika a nie spod Windows!
    bodziocm napisał:
    Myslalem po prostu ze jest jakis programik albo trik ktory spowoduje ze komputer nie bedzie sie zawieszal

Powtarzam:
    Robert B napisał:
    Nie ma takiego programu. To nie Forum czarodziejów.

bodziocm napisał:
    Ok otworzylem obudowe

Więc była jakaś trudność w przepisaniu oznaczeń płyty i nalepki zasilacza? Bo nie wiem?
  • #16 12868922
    mati211p
    By cokolwiek mogło pomóc to najpierw zgrać dane i ile są ważne potem zerowanie dysku, bo jak masz niestabilne sektory to będzie Ci się non stop zawieszał kiedy spróbuje odczytać taki sektor. Nie polecam używać dysku z realokowanymi sektorami, aczkolwiek po zerowaniu znikną chociaż uprzykrzające życie zawieszenia przy próbie odczytu uszkodzonego sektora, do czasu wymiany dysku na nowy. Widać że raczej są to dodatkowo uszkodzenia fizyczne z racji błędów w 01 więc po zerowaniu i remapie wzrośnie wtedy ich liczba w polu 05 jeśli mam rację.
  • #17 12890180
    bodziocm
    Poziom 10  
    Zgrałem dane - uruchomilem zerowanie dysku programem MHDD po okolo 7 godzinach przy okolo 60% wyskoczyl blad ze dysk jest uszkodzony ... :/ Jak przyjade do domu to sprobuje mimo wszystko zrobic 2 krok "remap" - zobaczymy ...

P.S. Z tego co pamietam zasilacz mam jakis taki ATX Power Supply 420 W
  • #18 12890213
    mati211p
    bodziocm napisał:
    Zgrałem dane - uruchomilem zerowanie dysku programem MHDD po okolo 7 godzinach przy okolo 60% wyskoczyl blad ze dysk jest uszkodzony ... :/

HDD i tak jest do wymiany z racji realokowanych sektorów, a skoro wyskoczył błąd przy zerowaniu to nie bawiłbym się już w jego naprawę. Możesz spróbować jeszcze raz, ale i tak nawet jak wyleczy to wszystkie niestabilne sektory to dysk i tak jest uszkodzony i nie nadaje się na dysk systemowy ani na dysk z ważnymi danymi.
  • #19 12890251
    bodziocm
    Poziom 10  
    Tyle ze nie oplaca sie mi wymieniac teraz HDD poniewaz chcialbym kupic juz troszke lepszy komputer (tyle ze podejrzewam ze dopiero po Nowym Roku). W zasadzie niby nie potrzebuje jakiegos najlepszego bo komputer stacjonarny w domu sluzy mi wylacznie do internetu i ewentualnie sluchania muzyki. Byle bylby szybki :) Musze czegos poszukac - jak macie namiary na jakis sklep internetowy ktory ma komputery stacjonarne w bardzo dobrych cenach to dajcie znac :)

Jednak na chwile obecna na te 3 miesiace chcialbym jednak ten dysk jakos przywrocic do zycia. Mam nadzieje ze remap pomoze - zobaczymy.
  • #20 12890469
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 12890489
    mati211p
    Najpierw trzeba by było sprawdzić gdzie występują wykonując skan powierzchni w MHDD.
  • #22 12890506
    Robert B
    Poziom 43  
    bodziocm napisał:
    Z tego co pamietam zasilacz mam jakis taki ATX Power Supply 420 W

Daj zdjęcie nalepki zamiast twórczości własnej.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294468.html
  • #23 12891179
    artur.94.194
    Poziom 10  
    wymiana dysku
  • #24 12891219
    bodziocm
    Poziom 10  
    Wyniki remap:

<3ms : 1624203
    <10ms: 291068
    <50ms: 8
    <150ms: 4

X unc: 1

Error: 288727140 (i chyba wlasnie przy takim stanie zatrzymalo mi wczesniej zerowanie dysku
  • #25 12891225
    mati211p
    Przeszło? Jak tak daj SMART z MHDD (F8)
  • #26 12891271
    bodziocm
    Poziom 10  
    Nie rozumiem ,prosze jasniej. Zrobilem zerowanie wczesniej tak jak pisalem ale zatrzymalo mi w polowie ze wzgledu na blad. Teraz zrobilem remap mimo wszystko i wkleilem wyniki. Co teraz ? Jestem laikiem wiec prosze jasniej.
  • #27 12891305
    mati211p
    Zrób foto okna po wciśnięciu F8 i wstaw.
  • #28 12891376
    bodziocm
    Poziom 10  

Tyle ze najpierw wylaczylem kompa i dopiero teraz dalem F8 / nie wiem czy ma to znaczenie... I w ogole to jak się wychodzi z tego mhdd bo musze recznie wylaczac kompa ...
  • #29 12891407
    mati211p
    Nie tylko nie zmalała ich liczba, ale jeszcze wzrosła.
  • #30 12891441
    bodziocm
    Poziom 10  
    Co teraz robic ? Jakie kolejne kroki ? Czy można jeszcze cos zrobić /
    Czy została już tylko wymiana? Mam jakiś stary dysk twardy z konkretnego zloma - jeszcze z WIN Millenium ale nie wiem czy poradziłbym sobie z wymiana i podpięciem itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się komputera, który objawia się dźwiękiem przypominającym wyłączanie oraz całkowitym zablokowaniem systemu. Po kilku restartach komputer sam się resetuje. Użytkownik korzysta z konsoli odzyskiwania, co czasami przynosi chwilową poprawę. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, test pamięci RAM za pomocą MemTest, oraz analiza stanu dysku twardego przy użyciu CrystalDiskInfo i MHDD. Wskazano na uszkodzenia dysku twardego, co potwierdzają błędy SMART. Użytkownik wymienia dysk na starszy model, co pozwala na zainstalowanie systemu operacyjnego po wcześniejszym sformatowaniu. Ostatecznie problem z instalacją zostaje rozwiązany przez sformatowanie dysku na FAT32.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA