logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia GG i serwerów gier online przy udostępnianiu internetu

viper.5v 07 Lut 2009 00:22 1113 4
REKLAMA
  • #1 6114201
    viper.5v
    Poziom 10  
    Witam moze najpierw nakresle sytuacje:
    Posiadam radiówke podłączoną do PC z PC mam udostepnione polaczenie internetowe do laptopa na którym zreszta pisze teraz tego posta. Wszystkie strony www dzialaja bez zarzutu, kiedy chce sciagac jakis plik to mi go ściaga natomiast GG nie dziala, kiedy chce wejsc na jakis serwer z darmowymi grami online to nie moze mi sie polaczyc kurcze czemu tak sie dzieje? Aha lacze sie kablem skrosowanym rj45. na obu kompach xp pro sp2

Na karcie lan PC mam ustawione ip 192.168.0.2, maska to 255.255.255.0 brama taka jak ip, natomiast wlaptopieprzypisane przez DHCP ip 192.168.0.144 maska i brama taka jak w PC zaznaczam ze kiedy wylacze automatyczne przycielanie DHCP to zadan strona www nie dziala.

Moj komputer ma nazwe DOM kozystam z dostawcy internetu o nazwie Liman a laptop posiada nazwe marcin. Pisze to po to aby nakreslic sytuacje polaczen.

W laptopie w połaczeniach sieciowych u samej gory mam pokazana brame internetowa i ikone LIMAN na DOM czyli mam rozumiec ze komputer PC dla laptopa jest brama ok.
    Jeszcze jedno polecenie ping wogóle mi nie dziala ani do ip bramy czy ip PC nawet do wp.pl czy innych portali podczas gdy moge laczyc sie ze stronami www.

Prosze o pomoc i sensowne odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 6114751
    yaiba
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Na PC bramą nie jest ten sam adres IP tylko IP (radiówki), którym ci net przychodzi. To on jest twoją bramą. Natomiast dla laptopa bramą jest IP PC`ta tzn 192.168.0.2.
    Jak wyłączysz w laptopie DHCP (dynamiczne przydzielanie adresu IP) to wpisz
    IP 192.168.0.3
    255.255.255.0
    Brama 192.168.0.2
    DNS1: 194.204.152.34
    DNS2: 194.204.159.1
  • REKLAMA
  • #3 6114883
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    yaiba napisał:
    Na PC bramą nie jest ten sam adres IP tylko IP (radiówki), którym ci net przychodzi.

Niekoniecznie tak jest - jeśli w sieci jest uruchomione PPPoE może być tak jak opisał autor.

Cytat:

Jak wyłączysz w laptopie DHCP (dynamiczne przydzielanie adresu IP) to wpisz
    IP 192.168.0.3

Tak nie będzie działać - kolega nie zauważył, że na połączeniu WiFi jest IP z tej samej podsieci ...

Proszę wkleić wynik polecenia ipconfig /all aby sprawa była jasna.
  • REKLAMA
  • #4 6115409
    viper.5v
    Poziom 10  
    wynik ipcofig/all dla PC

wynik ipcofig/all dla laptopa

Wpisywałem te adresy DNS i ip ale nie działają. Przypominam ze cały czas musze przydzielać dynamicznie ip w laptopie inaczej nie mam neta

Dodano po 5 [minuty]:

jeszcze jeden screen ustawien PC

Dodano po 3 [minuty]:

polecenie ping dziala mi kiedy chce połączyć sie z serwerem o ip 10.0.1.1
  • #5 6123992
    viper.5v
    Poziom 10  
    Sory ze podbijam ale naprawde potrzebuje HELP

Moderowany przez ari2k5:

Co ten post wnosi do tematu?

REKLAMA