logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć domowa.Komoputery podłączone kabelkiem RJ-45

artur04c 27 Sie 2008 18:49 1707 12
REKLAMA
  • #1 5480789
    artur04c
    Poziom 18  
    Ocena: 97
    Witam
    Mam zrobioną siec domową i chcę udostępnić internet laptopowi.Konfiguracje mam dobrze zrobioną więc gdy podłączam kabel rj-45 to wyskakuje mi komunikat "Neostrada TP" i pokazuje się czas i prędkość łącza.Loguje się Skype i GG ale strony www nie działają.Gdy pierwszy raz podłączyłem to gg Skype i strony www były szybkie na obu komputerach a teraz po restarcie komputerów tylko szybko działa na komputerze który udostępnia.Na laptopie z ledwością łączy się Skype lub GG.Dlaczego jest tam taki wolny internet moze mam coś zjechane lub konfiguracja jest zła.załczam ten poradnik sieci domowej moze coś tam jest zjechane lub moze coś zablokowane na tych komputerach.A na laptopie jest windows xp home editon sp2 a na pc jest windows xp professional sp3

Na początek popraw treść wiadomości (zdecyduj się - używasz lub nie polskie znaki) i załącz niezbędne informacje (ipconfig /all). [mbo]
  • REKLAMA
  • #2 5480937
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Daj wynik polecenia ipconfig/all - napisał Ci mbo.
    Wydaje mi się że problem leży po stronie DNS-ów.
  • REKLAMA
  • #3 5480978
    artur04c
    Poziom 18  
    gdy wchodzę na uruchom i wpisuje ipconfig to pokazuje się okno wiersza polecenia i nagle znika i nic nie moge przeczytać :( ja w takich sprawach jestem zielony pomocy
  • #4 5481017
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Start/Uruchom/wpisz cmd i wtedy w wyświetlonym oknie polecenie ipconfig/all.
  • REKLAMA
  • #5 5481020
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Uruchom najpierw wiersz polecenia (cmd).
  • #6 5481736
    artur04c
    Poziom 18  
    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : 3Com Gigabit LOM (3C940)
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0C-6E-D7-16-54
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . :

Karta PPP Neostrada TP:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 83.11.56.26
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 83.11.56.26
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.159.1
    217.98.63.164
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
    nie wiem czy dobrze :P
  • #7 5486317
    artur04c
    Poziom 18  
    a ja jestem zielony w tych sprawach a jeżeli mam coś włączyć to proszę napisać jak to zrobić :D np: start/uruchom/msconfig
  • REKLAMA
  • #8 5488205
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Na komputerze nr 2 wejdz w panel sterowania -> polaczenia sieciowe -> polaczenie lokalne
    zaznacz [podswietl] protokol internetowy TCP/IP, kliknij wlasciwosci, u gory "pobierz adres IP automatycznie" u dolu "podaj adresy DNS recznie [ta druga opcja] i w wolne pola wpisz 194.204.159.1 i 217.98.63.164
  • #9 5489082
    cycu18
    Poziom 2  
    z tego co mi wiadomo to win home edition nie posiada opcji pracy w sieci takze jak dla mnie jest malo realne zeby to zadzialalo no ale byc moze sie myle(wiem ze kiedys sam mialem podobny problem i wlasnie uslyszalem ze na win home edition nie poleci siec i zrobilem xp i smiga bez niczego no ale nie jestem pewny do konca bo byc moze siec da sie zrobic a byc moze sie myle
  • #11 5489107
    cycu18
    Poziom 2  
    no moze i bzdury-nie wiem napisalem ze byc moze sie myle ale nie wiem tylko po co wlaczac udostepnianie polaczenia skoro tam nie ma sesnu nic udostepniac bo to jest drugi komp a nie pierwszy z ktorego necik ma byc rozdzielony
  • #13 5496225
    artur04c
    Poziom 18  
    niestety nie działa :( może jest jakiś inny sposób lub coś, bo jak pierwszy raz podłączyłem neta to śmigało na laptopie i na pc działało tak przez miesiąc.Podłączyło się kabelek i pokazywał się internet i wszystko było dobrze.A teraz są problemy gdy wgrałem bluetooth i pokasowało mi wszystkie połączenia i konfigurowałem od początku.Może to wina PC bo na laptopie działa Skype i gg ale www. nie działają.Pomocy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada domową sieć komputerową, w której chce udostępnić internet laptopowi poprzez kabel RJ-45. Połączenie fizyczne jest nawiązane, a komunikat "Neostrada TP" wskazuje na aktywne łącze, jednak na laptopie działają tylko komunikatory (Skype, GG), natomiast strony WWW nie ładują się lub działają bardzo wolno. Konfiguracja sieciowa została sprawdzona, a problem może dotyczyć ustawień DNS lub błędów w konfiguracji TCP/IP. Zalecane jest ręczne ustawienie adresów serwerów DNS (194.204.159.1 i 217.98.63.164) na komputerze klienckim. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące uruchomienia wiersza poleceń (cmd) i wykonania polecenia ipconfig /all w celu diagnostyki. Wątpliwości dotyczyły także możliwości działania sieci na systemie Windows XP Home Edition, jednak potwierdzono, że udostępnianie połączenia internetowego jest możliwe na tym systemie. Problem może być spowodowany zmianami w konfiguracji po instalacji Bluetooth, które usunęły wcześniejsze ustawienia sieciowe. Karta sieciowa 3Com Gigabit LOM (3C940) jest używana na komputerze stacjonarnym, który pełni rolę serwera sieciowego. Brak bramy domyślnej w konfiguracji lokalnej sieci może wskazywać na niepełną konfigurację. Zaleca się dokładne sprawdzenie i poprawę ustawień TCP/IP oraz DNS, aby zapewnić prawidłowy dostęp do internetu na laptopie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA