Zauważyłem że kiedy się wpinam miernikiem na żarzenie obraz się ściemnia po chwili dochodzi do pierwotnego ustawienia a kiedy odłączam miernik to obraz się rozjaśnia i po chwili wraca do ustawienia początkowego napięcie=350v.
Zobacz jak pisał wojtek27 co się dieje na katodach podczas zanikania obrazu, czy napięcia są stabilne czy się zmieniają. Na jakich końcówkach jest zrobione RGB???.
Napięcia na katodach wydają się być za wysokie.Sprawdź elementy na płytce kineskopu ,a jeśli tam jest o.k. to jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenia matrycy.
Na płytce kineskopu wszystko jest ok RGB jest na kokńcówce TEA5101B,dodam że kontrast i kolory dałem na max z pilota i kolory są blade a kontrast słaby.
Nie napisałem,że obraz jest zwężony w pionie pr reguluje ale przy maxymalnej nastawie obraz i tak jest za wąski ok 4cm u góry i 4cm u dołu.
Zauważyłem,że kiedy zmniejsze u=112V z przetwornicy obraz się rozciąga i rozjaśnia (elektrolity wymieniłem po pierwotnej i po wtórniej stronie)
Pomijasz wazne zeczy z tym za malym obrazem to moze miec znaczenie. Z regoly napiecie zasilajace odchylanie pionu jest brane z trafa wysokiego a takie zachowanie pionu moze byc spowowdowane za niskim napieciem na pionie. Mozesz tez miec za niskie napiecie sterujace TEA5101 sprawdz powinno byc ok. 200V. A co do regulacji B+ to jest normalnym ze jezeli zwiekszasz napiecie to obraz sie rozszerza w poziomie a zweza w pionie i jasnieje, i na odwrot jezeli zmniejszasz napiecie B+ to obraz sie zwezaw poziomie a zwieksza w pionie i ciemnieje. Jezeli masz oscyla to pomierz przebiegi na wejsciach tego scalaka i katodach.
✨ W telewizorze Recor RC-4421pst po włączeniu obraz ciemnieje i staje się ledwo widoczny, a przy regulacji jasności pojawiają się prążki. Problem może wynikać z nieprawidłowego napięcia na żarzeniu (S2) lub potencjometrze na trafopowielaczu, jednak zimne luty na obwodzie żarzenia zostały wykluczone. Pomiar napięć wykazał, że napięcia na katodach kineskopu są wysokie (około 180 V), a napięcie zasilające wynosi około 350 V. Obserwacje wskazują, że miernik mierzony był na UG2, co może wpływać na odczyty. RGB jest podłączone do końcówki układu TEA5101B, a kontrast i kolory są słabe mimo maksymalnych ustawień. Obraz jest zwężony pionowo, a zmniejszenie napięcia zasilającego do 112 V powoduje rozjaśnienie i rozciągnięcie obrazu. Zalecane jest sprawdzenie napięcia zasilającego odchylanie pionowe, napięcia sterującego układu TEA5101 (około 200 V), a także wymiana elektrolitów i kontrola półprzewodników w okolicy TEA5101. Możliwe przyczyny to uszkodzenie matrycy kineskopu lub problemy z zasilaniem i sterowaniem odchylaniem pionowym.