logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i przełączać dwa monitory do jednego komputera?

szlanga 30 Lis 2002 20:56 2615 10
  • #1 60846
    szlanga
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    jak podlaczyc dwa monitory do jednego kompa .monitory maja byc przelaczane 8O
  • #3 60849
    szlanga
    Poziom 11  
    gdzie moge kupic taka karte dzieki
  • #5 60934
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Bardzo dobra karta 2-monitorowa to Matrox G400 DH. Dostaniesz ją na Allegro.
  • #6 60938
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Bardzo dużo Matroksów udostępnia tę funkcję. Jest to bardzo dobrze zrealizoawne, a dzięki oprogramowaniu możesz się przełączać między różnymi widokami - a kombinacji jest dużo, np. na jednym monitorze możesz wyświetlić worda a na drugim excela :) Albo na obu to samo, itd..

Wydaje mi się że ta opcja nazywa się DUAL HEAD - ale jeżeli się mylę to mnie poprawcie :)

Co do karty G400 - to jak pisze Stan - to naprawdę konkretna karta.

Ps. Jak ktoś widział jak wyświetla pojedynczy piksel Matroks a jak NVIDIa to wyrzuciłby Nvidię jak najszybciej do kosza - ogólnie chodzi o jakość obrazu(szczególnie widoczne na słabszych monitorach). I dlatego profesjonalne karty to karty Matroksa a nie Nvidii :)
  • #7 60975
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Możesz się wyposażyć w kartę Matrox Parhelia. Posiada osługę 3-monitorów, 30-bitowy kolor (!), znkomitą jakość obrazu 2D. Tylko ta cena....... ;)
    Apropo 30-bitowy kolor trochę się gryzie w Office.
  • #8 61034
    szlanga
    Poziom 11  
    dzieki za informacjie musze to skalkulowac cze
  • #9 61063
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Jeżeli masz już grafikę kupioną to wystarczy ci spliter (oba monitory działają jednocześnie) najprostrza wersja splitera to odpowiedni kabelek lub przełącznik monitorów (pudełko z przłącznikiem jednym wejściem i dwoma wyjściami) rozwiązanie tańsze niż kupno nowej karty dwumonitorowej.
    Osobiście podłączyłem monitor i rzutnik do jednej karty
    rozgałęziając z kabla na rzutnik z gniazdka d-sub masę RGB +5 V sync i H sync resztę sygnałów idących na monitor (ident scl clk) nie rozgałęziałem bo to komunikacja szeregowa z monitorem. I w ten sposób tanim kosztem podłączyłem rzutnik i monitor.
  • #10 62361
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Napisz najpierw po co ci drugi monitor
  • #11 62893
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Dodaj kartę PCI, bedą dwie. Nie trzeba dwumonitorowych. Takie konfiguracje wioleomonitorowe (AGP+PCI, PCI+PCI) obsługuje Win98, sterowniki muszą byc kompatybilne z DirectX 6.0. U mnie 2 karty ATI/PCI działały bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć i przełączać dwa monitory do jednego komputera, można zastosować kartę graficzną dwumonitorową lub dwie oddzielne karty (np. AGP i PCI) kompatybilne ze sobą i systemem operacyjnym (np. Windows 98 z DirectX 6.0). Popularnym rozwiązaniem jest karta Matrox G400 DH, która oferuje funkcję DUAL HEAD umożliwiającą wyświetlanie różnych obrazów na dwóch monitorach oraz łatwe przełączanie widoków. Alternatywnie można użyć karty Matrox Parhelia obsługującej nawet trzy monitory i 30-bitowy kolor, choć jest droższa. Tańszą opcją jest splitter sygnału lub przełącznik monitorów, który rozdziela sygnał z jednej karty na dwa monitory, jednak oba wyświetlają ten sam obraz. W przypadku dwóch kart graficznych ważne jest, aby sterowniki były kompatybilne i nie powodowały konfliktów. Matrox jest polecany ze względu na wysoką jakość obrazu 2D, szczególnie na słabszych monitorach, przewyższając Nvidię w tej kategorii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA