logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer BCT 1330 - brak działania z nową kartą C+, czerwony kwadracik

miszarus 11 Lut 2009 19:38 4230 13
REKLAMA
  • #1 6135946
    miszarus
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Posiadłam Pioniera 1330, który wcześniej miał wgranego nieoryginalnego softa, rozszerzonego tam do 1600 kanałów, i wiecie sami. I teraz gry wkładam do niego nową kartę C+, nic się nie dzieje, tylko w górnym ekranie pojawia się czerwony kwadracik. Od czego to jest?? Co muszę zrobić, żeby móc na nim znów oglądać na nowej karcie C+??
    Z góry dzięki za odpowiedz....
  • REKLAMA
  • #2 6136265
    delsen_p
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    czerwony kwadracik odpowiada za brak sygnału z anteny...
    Gdy...
    już poprawisz sygnał...
    zadzwoń do Cyfry i powiedz, że karta nie chce się aktywować w tunerze, który, powiedz im..., że stał np. bez użytku w szafie przez rok i tyle...
    niech wyślą Ci kody na kartę, a sam tunerek, zostaw włączony na odpowiednim kanale, np.4 o ile dobrze pamietam, ale upewnij się u nich, na jakim kanale rozsyłają kody do kart...
    Powinno zadziałać, ale...
    tylko w sytuacji w której, nowy soft nie blokuje aktualizacji z satelity...
    Wiadomo o co chodzi! Każdy, softowany mediasacik, by nie odbierał nowych kodów które, napewno w przypadku innych kart, zblokowały by go.... miał blokadę na aktualizację satelity! Jeśli , tak jest.... tylko kabel i PC pozostaje
  • REKLAMA
  • #3 6136268
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Na tym sofcie nowe karty nie działają. Musisz znaleźć odpowiednio zmodyfikowany soft albo wrócić do orginału. Na orginale uprawnienia przechodzą bez problemu.
  • #4 6136275
    delsen_p
    Poziom 15  
    literówka w ostatnim zdaniu.... chodziło mi o: .... miał blokadę na aktualizację z satelity....!

Dodano po 1 [minuty]:

A oryginał nie wróci w przypadku Flashowania z satelity?
    no chyba że, zmodyfikowany dostał wspomniana blokadę...
  • #5 6136717
    miszarus
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Słuchajcie ale z tym kwadracikiem poprawiłem i go już nie ma, znaczy się nic już nie ma. Ciemność i nic więcej. Tak jak kolega stwierdził, że ten soft na pewno ma blokadę przed aktualizacją z satelity. Więc w taki wypadku muszę zmienić soft?? to jest jedyne wyjście? I po tym zabiegu wszytko powinno wrócić do normy?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 6138241
    delsen_p
    Poziom 15  
    Tak, jedynie kabel i PC... Jeśli, ktoś wgra oryginalny soft C+, powinno działać...
  • #7 6164019
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Tylko wymiana układu na orginalny C+ pomoże inaczej CIEMNOŚĆ
  • #8 6164183
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Tak , albo do tego co jest wgrywa sie soft orginalny,
    Z 1330 jest dużo zabawy , bo układ programuje sie w oddzielnym programatorze i oprócz tego wgrywa sie patch.
  • #9 6164219
    dzac4
    Poziom 36  
    Tracer2 masz rację tylko w 1330 występowały dwa rodzaje procka,i do programowania też jest potrzebny ultrafiolet(kasowania)zależe który ma włożony.
  • #10 6164882
    kowara
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Jeżeli tuner miał jedynie modyfikowany soft, bez zmiany elementów wewnątrz tzn EPROMa to wystarczy reset i wg opisanej poniżej procedury:
    POWRÓT DO ORYGINALNEGO OPROGRAMOWANIA

Uwaga: opisany później reset dotyczy sytuacji, gdy w tunerze jest eprom/flash z wgranym oryginalnym oprogramowaniem Cyfry+!

Wyjaśnienie:
    Chodzi o to, aby w tunerze siedziała pamięć PROM (PDK039A) lub EPROM 27C800 lub FLASH 29F800 z oryginalną zawartością (czyli firmware w tunerze ma być oryginalne, nie żaden Dynamit, OpenFirmware, Generator czy co tam jeszcze...).

Co prawda z firmware Dynamita też ten sposób działa, ale po jego wykonaniu nie powraca się w ten sposób do oryginału (potrzebnego np. przy zwrocie odbiornika).

Wyłączyć tuner
    2. Zewrzeć (i trzymać zwarty) pin K2501 z masą
    3. Włączyć tuner
    4. Poczekać aż na ekranie TV pojawią się kolorowe kwadraty a na wyświetlaczu "8888" i usłyszysz podwójne "tyknięcie"
    5. Wyłączyć tuner
    6. Zdjąć zworę z K2501
    7. Włączyć tuner (teraz mamy: wersja 2, sprzęt 0, system 0)
    8. Wyszukać programy
    9. Po zaprogramowaniu kanałów wejść na któryś z kanałów Cyfry. Tuner pobierze z satelity upgrade oprogramowania.
    Zresetuj tuner (tak abyś miał stare MENU po włączeniu tunera).
    Przy odłączonym przewodzie antenowym włącz wyszukiwanie programów, a kiedy pasek przeskoczy na 50% (najpierw wskoczy od razu na 25, potem od razu na 50 i to dość szybko - trzeba być "czujnym") szybko przypiąć przewód antenowy.
    Bezwzględnie nie można zwierać masy z "gorącą zyłą", bo potem będzie trzeba kombinować z bezpiecznikami...

Jak tak zrobisz to znajdzie więcej kanałów Cyfry niż tylko 2.

Oczywiście wyszukujemy w trybie Cyfra+. Jak zrobisz reset to będzie OK, nic więcej nie musisz robić.
    Potem wyszukujesz programy z satelity.
    Potem przełączasz na jakiś program z pakietu C i włączasz funkcję Program (albo zapliste - E) to sciagnie patcha od C .
    Potem szybkie wyszukiwanie programów i masz cudo-patcha naszej C ;]

Jeżeli nie uda się w ten sposób odezwij się.
  • REKLAMA
  • #11 6166744
    dzac4
    Poziom 36  
    Kowara wszystko ładnie opisałeś tylko jest mały problem C+ nie wysyła już aktualizacji oprogramowania przez satelitę do mediasatów.Czy do innycz narazie nie wiem.
  • #12 6174310
    kowara
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Ja miałem problem z 1330 bez żadnych modyfikacji EPROM i poradziłęm sobie w ten sposób ze wgrałem zmodyfikowany soft i starą listę kanałów a później ręcznie wpisywałem parametry kanałów wg nowych danych (na podstawie list kanałów dostępnych w necie). Czynności te zrobiłem ok 1 roku temu więc nie wiem czy nadal cyfra nie dosyła aktualizacji oprogramowania. Wiem na pewno, że klucze oraz odblokowanie karty jest odbierane przez kanał TVP3 bo ćwiczyłem to w grudniu ale na Pioneerze 1530. Jeżeli będziesz chciał to mogę spróbować opisać co i jak kombinowałem z 1330.
  • #13 6174449
    dzac4
    Poziom 36  
    Jak dobrze pamiętam od połowy grudnia nie wysyła Cyfra aktualizacji do mediasatów osobiście to sprawdziłem.Jeszcze przed bożym nzrodzeniem udało mi się 1430 załadować z nieba teraz próbowałem jeszcze raz i kicha.A wiem to jeszcze z ich zródła 100% pewne.Poczytaj na forum lakiego jak proszą o orginał z szybkim wyszukiwaniem.Nara.

Podsumowanie tematu

✨ Pioneer BCT 1330 z nieoryginalnym, zmodyfikowanym softem (rozszerzonym do 1600 kanałów) nie reaguje na nową kartę Cyfry+ (C+), wyświetlając czerwony kwadracik, który oznacza brak sygnału z anteny. Problem wynika z blokady aktualizacji oprogramowania przez satelitę w zmodyfikowanym firmware, co uniemożliwia aktywację karty i odbiór nowych kodów. Rozwiązaniem jest powrót do oryginalnego softu C+, który pozwala na odbiór aktualizacji i prawidłową pracę karty. W przypadku tunera z modyfikowanym softem bez zmiany EPROM-u możliwy jest reset do oryginalnego oprogramowania poprzez specjalną procedurę z zwarciem pinu K2501. Jednak Cyfra+ od połowy grudnia przestała wysyłać aktualizacje do tunerów Mediasat, co komplikuje sytuację. Alternatywnie, konieczna może być wymiana układu na oryginalny C+ lub wgranie oryginalnego softu za pomocą programatora, co wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy, zwłaszcza że w modelu 1330 występują dwa rodzaje procesorów wymagające kasowania ultrafioletem. Niektóre użytkownicy radzą ręczne wpisywanie parametrów kanałów po wgraniu zmodyfikowanego softu. Wskazane jest kontaktowanie się z Cyfrą w celu uzyskania kodów aktywacyjnych i informacji o kanale transmisji kodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA