logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer BCT-1430 - powrót do oryginalnego oprogramowania C+

lechoo 13 Kwi 2008 10:33 14264 18
REKLAMA
  • #1 5024893
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Witam,
    Kolega przyniósł mi tuner jak w temacie w celu przywrócenia oryginalnego oprogramowania... Niestety po ostatnich zmianach na transponderach nie wyszukuje kanału EDUSAT na którym następowała aktualizacja oprogramowania. Na TVP1 przez chwilę pojawia się komunikat o aktualizacji, ale tuner się nie restartuje i w menu nie pojawia się opcja szybkiego wyszukiwania kanałów. Próbowałem wyszukiwać kanały na wszystkie możliwe sposoby, łącznie z pełnym wyszukiwaniem i dołączaniem anteny po 25, 50 i 75% na pasku postępu - nic to nie daje, tak jakby EDUSAT (12,558V) był poza zakresem przeszukiwania tunera.
    Panowie, macie może jakiś sprawdzony sposób albo zgraną listę kanałów i eeprom z działającą opcją szybkiego wyszukiwania?

Pozdrawiam,
    Lechoo
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5025164
    Max Payne
    Poziom 12  
    Poszukaj najlepiej na www.laki.dvhk.pl
  • #4 5025818
    lechoo
    Poziom 39  
    Oczywiście szukałem i niczego sensownego nie znalazłem... Wgranie oprogramowania to bułka z masłem, ale na chwilę obecną niemożliwe jest pobranie z satelity patcha zawierającego opcję szybkiego wyszukiwania kanałów - bez niej nie uda się poprawnie przeskanować listy kanałów.
    Pomogło dopiero załadowanie listy kanałów i eeprom-u odczytanych z innego tunera, ale uwaga ich zapisu należy dokonać poprzez JTAG, gdyż podczas zapisu przez kable LPT+COM pomijana jest sekcja zawierająca rozszerzenie aplikacji.
    Poprawnie działające pliki zamieściłem do pobrania pod adresem:
    -> http://upload.dvhk.pl/content.php?id=103064
    Może się komuś przydadzą...
  • #5 5026295
    ssgt
    Poziom 1  
    Właśnie boksuję się z tym samym problemem... nie ma szans na wgranie czegokolwiek z satelity. Nie miałem żadnego problemu z wgraniem eepronu i listy poprzez pioniero - sądziłem, że dalej też pójdzie dobrze - i nic.
    Niestety, nie mam najmniejszego pojęcia jak wgrać pliki poprzez JTAG. Lechoo, pomożesz... nigdy tego nie robiłem, nie wiem nawet co to JTAG...
  • REKLAMA
  • #6 5036190
    bodekbodek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, mam ten sam problem... Próbowałem na różne sposoby, wpisywałem pliki od kolegi Lechoo jtagiem... i nic, zawsze brak opcji szybkego wyszukiwania. Pliki od Lechoo różnia się od "starych oryginałow" zawartością pliku z listą i przede wszystkim zawartością eeproma. Stąd moje pytania do Lechoo, jakich programów do jtaga używałeś i w jakiej kolejności załadowałeś pliki oraz czy eeprom załadowałeś standardowo pionero+port szeregowy ? Ja korzystałem z Pioneera 3.0, wszysko ładowało się bez problemu, ale zabrakło efektu. Lechoo, jak znajdziesz chwilę czasu, to odpowiedz na moje pytania.
    Pozdrawiam Bodek +++
  • #7 5099902
    Knys
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja tez nie moge aktualizowac softu z edusata, pomimo ze znajduje bez problemu ten program, to tunek nic nie robi
  • #9 5126359
    Knys
    Poziom 11  
    Mam juz dość tego tunera wlutowany jest jtag ale nie chce sie komunikować z kompem. Jest może ktoś z okolic Wawy kto by postawił ten tuner na nogi?

Dodano po 3 [minuty]:

a zapomniałem dodać że mój tuner to pionek 1530
  • REKLAMA
  • #10 5126405
    lechoo
    Poziom 39  
    @bodekbodek
    Pliki do których podałem link zawierają dane odczytane z tunera z aktywną opcją szybkiego wyszukiwania, działają na 100%. Użyj programu Pionero v4.0, listę i następnie eeprom wgraj przez JTAG bez wyłączania tunera w międzyczasie.
  • #11 5127736
    Knys
    Poziom 11  
    Mnie się wogle nie chce połaczyc ten Jtag z tunerem
  • #12 5127830
    lechoo
    Poziom 39  
    JTAG z załącznika działa na 100%, używałem go z zarówno z 1530, jak i z 1430. W razie problemów z komunikacją należy doinstalować program UserPort. Należy też zwrócić uwagę aby w biosie komputera port równoległy LPT1 był ustawiony w tryb pracy ECP.

Ważna uwaga - przy zapisywaniu listy należy w Pionero 4.0 ustawić jej długość na 80000.
    Załączniki:
    • JTAG_HC245_Lechu.zip (83.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UserPort.zip (15.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 5649799
    jozef01
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Koledzy, czy możecie podać długość pozostałych plików dla 1430 dla Jtag-a?
    - soft 1,5MB?,
    - eeprom?,
    - lista 0,5MB - 80000 - tak jak kolega napisał
    i kolejność wgrywania.
    Czy wszystko należy zrobić w Pionero4 w zakładce Jtag?

Dzięki za odp.
  • #14 5656909
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam.

Przy okazji wymiany kart, C+ znów właczyła aktualizację softu z satelity, więc nie trzeba uciekac się do Jtaga. Wystarczy wgrać oryginalny-stary soft, a resztę dekoder ściągnie sam po otrzymaniu sygnału.
  • #15 5806010
    widock
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam a trzeba na jakiś program konkretny ustawić , czy obojętnie jakikolwiek z pakietu c+
  • #16 5937569
    kamados
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Czy ktos z kolegow moze potwierdzic że przywracanie oryginalnego sooftu przez kabeliki na dzien dzisiejszy jest skuteczne bo próbowalem to robic i na zadnym kanale nie łapie mi uaktualnienia?
  • #17 7573451
    cobba
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Mam dziwną sytuację w moim 1430 - po wgraniu oryginalnego softu, nie znajduje mi kanałów C+. Wyszukuje tylko INNE PROGRAMY.
    Pioneer BCT-1430 - powrót do oryginalnego oprogramowania C+
  • #18 7574713
    binnet
    Poziom 11  
    Bo aktualne oprogramowanie do c+ w 1430 można wgrać Jtagiem, inaczej nie wychodzi. Ale proponuję bezpiecznie jednym kabelkiem RS z linku:
    http://olton.pl/down.html
    Trzeba się tylko trzymać instrukcji w pliku info.txt. W razie czego pomogę, bo już wiele 14-tek przywróciłem w ten sposób do oryginału.
    Pzdr. binnet.
  • #19 7575039
    cobba
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Dzieki bardzo :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z przywróceniem oryginalnego oprogramowania w tunerze Pioneer BCT-1430, szczególnie związanych z brakiem możliwości aktualizacji softu przez satelitę EDUSAT (12,558V) i niedziałającą opcją szybkiego wyszukiwania kanałów. Standardowe metody wyszukiwania kanałów i aktualizacji przez satelitę nie przynoszą efektu, ponieważ tuner nie wykrywa transpondera EDUSAT lub nie restartuje się po próbie aktualizacji. Rozwiązaniem jest wgranie odpowiednio przygotowanych plików eeprom i listy kanałów z aktywną opcją szybkiego wyszukiwania, jednak wymaga to użycia interfejsu JTAG, gdyż zapisywanie przez kable LPT+COM pomija ważne sekcje oprogramowania. Do wgrywania plików zalecany jest program Pionero w wersji 4.0, z ustawieniem długości listy na 80000. W przypadku problemów z komunikacją JTAG należy zainstalować sterownik UserPort i ustawić port LPT1 w tryb ECP w BIOS-ie. Alternatywnie, niektórzy użytkownicy sugerują, że po wgraniu oryginalnego starego softu tuner sam pobiera aktualizacje z satelity, co eliminuje konieczność ręcznego wgrywania przez JTAG. W dyskusji pojawiły się także wskazówki dotyczące modelu Pioneer BCT-1530, który ma podobne problemy i rozwiązania. Dodatkowo, zalecane jest stosowanie jednego kabla RS do wgrywania softu z zachowaniem instrukcji z pliku info.txt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA