logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku Samsung SP0802N po zwarciu?

mccamillo17 12 Lut 2009 22:31 1792 6
REKLAMA
  • #1 6142050
    mccamillo17
    Poziom 11  
    Witam.. chciałbym się dowiedzieć czy da się a jeśli da to jak odzyskać dane z dysku Samsung SP0802N 80 GB po spaleniu... Dysk został spaliny z mojej głupoty ponieważ podłączając kabel zasilający nie wyłączyłem PC i stykłem go z dyskiem odwrotnie (czyli czerwonym kablem na zewnątrz), no i się zrobiło zwarcie :cry: więc wyjąłem dysk i podłączyłem poprawnie, lecz nic to nie dało bo itak jeszcze bardziej się coś przykopciło :| poniżej zamieszcze foty spalonego elementu...

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku Samsung SP0802N po zwarciu? Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku Samsung SP0802N po zwarciu? Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku Samsung SP0802N po zwarciu?
  • REKLAMA
  • #2 6143213
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Poczytaj o transilach ale wydaje mi się że jeśli nie ma zwarcia a dysk nie chodzi to bez wymiany elektroniki może się nie obyć
  • REKLAMA
  • #3 6143604
    mccamillo17
    Poziom 11  
    no to raczej będę zmuszony wymienić tą płytkę, lecz czy podczas spalenia nie mogły się uszkodzić dane??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6171553
    mccamillo17
    Poziom 11  
    no i ktoś mi to wytłumaczy dlaczego dysk zaczął mi chodzić po prawie roku odpoczynku :D chociaż nic nie robiłem.... heh
  • #6 6171793
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    mccamillo17 napisał:
    no i ktoś mi to wytłumaczy dlaczego dysk zaczął mi chodzić po prawie roku odpoczynku
    Może odpoczął i mu nóżki wyrosły więc nauczył się chodzić .
    mccamillo17 napisał:
    chociaż nic nie robiłem.... heh
    A nie dokarmiałeś go? :D

Kolego bądź poważny, to i inni będą. Najpierw wstawiasz fotki "upalonej" elektroniki, a następnie pytasz dlaczego dysk chodzi po rocznym odpoczynku.
    Więcej konkretów.
  • #7 6173651
    mccamillo17
    Poziom 11  
    tak dokarmiałem do dodatkowymi voltami... jakie niby jeszcze konktery? wszystko jest w pierwszym poście napisane.. po prostu nie chodził a teraz chodzi, może coś nie stykało jak podłączałem ale wątpię... nic z elektroniką nie robiłem tzn jest na tym spalonym elemencie i działa, nie przegrzewa się... ale dobra już nie ważne... temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Samsung SP0802N 80 GB uległ uszkodzeniu wskutek zwarcia spowodowanego nieprawidłowym podłączeniem kabla zasilającego (czerwony kabel na zewnątrz) podczas pracy komputera, co doprowadziło do spalenia elementu elektronicznego na płytce dysku. Wskazano, że bez wymiany uszkodzonej elektroniki (płytki PCB) dysk prawdopodobnie nie będzie działał. Nie ma pewności, czy dane zostały uszkodzone, jednak istnieje duże prawdopodobieństwo ich zachowania. Po około roku dysk zaczął działać ponownie bez ingerencji w elektronikę, co może wynikać z poprawy styku lub innych czynników. Wskazano na konieczność wymiany uszkodzonych elementów, takich jak transile, aby przywrócić funkcjonalność dysku. Ostatecznie temat został zamknięty bez dalszych działań, mimo że dysk działał po okresie "odpoczynku".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA