logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LCD LNS2341WX/XAA - zbyt jasny, za duzy kontrast

beatom 14 Lut 2009 00:07 5005 5
REKLAMA
  • #1 6147235
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 851
    Witam
    Mam problem z telewizorem w temacie.
    Przyszedl na warsztat z bialym, mlecznym ekranem, dzwiek w porzadku.
    Akurat mialem plyte glowna ( ta z gniazdami i tunerem ), wiec wymienilem. Bez skutku.
    Przyjrzalem sie plycie kontrolera matrycy i tam znalazlem uszkodzony bezpiecznik. Po wymianie obraz sie pojawil ale..lewa strona jeszcze wyglada poprawnie, natomiast prawa jest przekontrastowiona i zbyt jasna. Nie ma jakies okreslonej granicy miedzy zla a dobra czescia ekranu. To przejscie jest plynne. To mnie najbardziej zastanawia. Cyfrowo sterowana matryca powinna sie "cyfrowo uszkodzic" - lub jej sterownik. Jedna swietlowke nawet wyjalem, ale ta swieci rownomiernie na calej dlugosci. Matryca nie byla uderzona czy przygnieciona.
    Mysle, ze w dalszym ciagu jest to wina kontrolera - dlaczego sie spalil bezpiecznik?
    Zapomnialem dodac, ze regulacja kontrastu i jasnosci dziala i widac zmiany na kazdej czesci ekranu, lecz dalej prawa strona jest nie do ogladania.
    Mam nadzieje, ze zalaczone zdjecia troszke pomoga naswietlic sytuacje.
    Ogolne moje pytanie to: dlaczego tak to swieci i jakie moga byc tego przyczyny?
    Prosze nie zwracac uwagi na szum na ekranie - jest to moja licha instalacja.

Proszę uzupełnić tytuł tematu - p.11 regulaminu.
    Załączniki usunąłem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1001052.html - p.6. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 6152109
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6800
    Jak masz napięcia (z zasilacza i ma matrycy)?
    -bezpiecznik nie spalił się bez przyczyny
    zazwyczaj uszkodz. jest przetwornica dc-dc na płycie logiki matrycy T-control (robiny np. na FA3629 / LM2575/ACT4060SH
    -wytwarza zazwyczaj nap. VGH + 23V, VLLi VLL1 - (-5.4V).
    czasem Vout + 5V , 15V i (-15V)
    -kondki ceramiczne smd na upływność

Zamieść foto płytki matrycy lub napisz jakie scalaki tam masz
    Nie znam (nie mam schematu) do tej 23" dlatego piszę ogólnie > na czuja.
    Co pisze na płycie gł. np. BN41-00471B
    Jaka matryca?

p.s
    porównaj nap. na płytce T-control przez analogię z inną logiką tej /lub podobnej matrycy
    np. na panelu AU OPTRONIC T315WX02 V7 > T;-control > napięcia :2,5v ; 3,3v ; 16v ; 27v ; -6v. zasilanie : +5v.
  • REKLAMA
  • #3 6156480
    beatom
    Poziom 38  
    Samsung LCD LNS2341WX/XAA - zbyt jasny, za duzy kontrast Samsung LCD LNS2341WX/XAA - zbyt jasny, za duzy kontrast Samsung LCD LNS2341WX/XAA - zbyt jasny, za duzy kontrast Samsung LCD LNS2341WX/XAA - zbyt jasny, za duzy kontrast
    Samsung LCD LNS2341WX/XAA - zbyt jasny, za duzy kontrast
    Witam ponownie
    W zasadzie moglbym temat zamknac ale tytulem podziekowan dla lisek dopisze jeszcze dalsza czesc historii. Moze tez moje doswiadczenia sie przydadza potomnym.
    Dodalem tez ponownie zdjecia, mam nadzieje, ze tym razem poprawnie.
    Telewizor ruszyl.
    Zainspirowany odpowiedzia przyjrzalem sie blizej plytce kontrollera i znalazlem tez "slabo" przylutowany rezystor SMD. Na zdjeciu jest to rezystor na godzinie 1:30, miedzy dwoma grupami zoltych pol lutowniczych. Wlasciwie jedna strona calkiem nie stykala. Przelutowalem tez wiekszosc kondensatorow.
    Na razie dziala caly dzien.
    Napiecia z zasilacza byly poprawne ( w/g opisu na plycie ), plyta glowna o numerze BN94-00881B oraz matryca typu LTA230W1-L02.
    W dalszym jednak ciagu pozostaje pytanie dlaczego padl bezpiecznik i dlaczego objaw na ekranie nie jest za bardzo"cyfrowy". Spodziewalbym sie bardziej widocznej granicy miedzy dobra a zla czescia ekranu.
  • REKLAMA
  • #4 6156738
    lisek
    Serwisant RTV
    Czy dalej tę prawą str. masz nie do pglądania?

Potrzebny byłby schemat ,żeby zobaczyć jaką rolę pełni ten opór smd i czy ? ma powiązania z fuse(ten który padł)

Spróbuj poczyścić złącze LVDS i kabel wpinany w nie (z obu ston) syg. cyfrowe i objawy na ekranie są nieprzewidywalne.

Może wieczorem coś znajdę na ten temat (muszę popytać i poszperać w notatkach)

pozdrawiam. J.
  • REKLAMA
  • #5 6158002
    beatom
    Poziom 38  
    Lisek
    Dziekuje za podpowiedzi.
    Telewizor dziala po przelutowaniu tego rezystora, wymianie bezpiecznika ( co zrobilem wczesniej ) oraz przelutowaniu wiekszosci kondensatorow.
    Ciekawostka jest jednak dla mnie dlaczego ten bezpiecznik polecial i dlaczego objaw nie byl taki "cyfrowy".
  • #6 6160731
    lisek
    Serwisant RTV
    Jakie oznaczenie ma ten R snd na płytce kontrolera?
REKLAMA