logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung PS42C91H - ekran błyska białym tłem, dźwięk działa, co robić?

Piter__1988 30 Paź 2009 13:04 1832 9
REKLAMA
  • #1 7193359
    Piter__1988
    Poziom 11  
    Witam,

Mam problem z plazmą Samsung PS42C91H, normalnie grał i nagle zaczął błyskać(białym tłem) przy czym dźwięk jest, mało tego gwarancja skończyła się 3 miesiące temu, co może być problemem? W internecie nic na ten temat nie ma. Ktoś miał już z Was taki problem?

Pozdrawiam i czekam na odp.
  • REKLAMA
  • #2 7193375
    SZADE1
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Kolego mógł ci sie odłaczyć kabelek sygnałowy wychodzący z tunera do modułu logic , możesz mieć usterke w samym module logic. Sprawdź jakie masz napięcia na zasilaczu , czy są zgodne z napięciami podanymi na matrycy plazmy. Zobacz czy masz poprawne zasilania 5 V i 3,3V. Możesz również sprawdzić jaki masz obraz po podłączeniu zewnetrznego źródła video, podłącz dvd. Same błyski obrazu wskazują że może być również usterka w ysusie - jest tam taka mała przetworniczka gdzie może być usterka , zazwyczaj palą sie tam diody , ale na początek sprawdź logic skoro obraz jest białym tłem.
  • REKLAMA
  • #3 7194693
    Piter__1988
    Poziom 11  
    witam,sprawdziłem napięcia wychodzące z zasilacza,są zgodne z napisem na płycie.Sprawdziłem wszystkie połączenia,wygląda,że wszystko jest dobrze.Podłączyłem DVD i żadnych zmian w dalszym ciągu ekran błyska jak lampa błyskowa,dżwięk prawidłowy.Jeszcze dodam,że wypiołem i szczegółowo sprawdziłem luty w płycie zasilacza.Bardzo proszę podpowiedz mi gdzie jest ta przetworniczka być może te diody padły.
  • REKLAMA
  • #4 7194763
    SZADE1
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Kolego wklej zdjecie ysusa to ci wskaże gdzie jest ta przetworniczka ,napisz jaki model masz ysusa LJ41...
  • #5 7195732
    Piter__1988
    Poziom 11  
    witam,nie jestem pewien czy z właściwej płyty podaję LJ41-04211A.Odczytałem to z płyty,która jest po lewej stronie zasilacza patrząc od tyłu na tv.Zdjęcia nie zrobię bo nie mam aparatu.Posprawdzałem bezpieczniki w całym tv ,kondensatory na pod kątem zwarcia ,wszystkie połączenia i niczego się nie doszukałem.bardzo Ci będę wdzięczny jak mnie naprowadzisz na właściwy trop bo to moja pierwsza plazma,pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #6 7210291
    Piter__1988
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

Jako że, tv został zawieziony do serwisu mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie,

co to jest driver?
    okazało się że, właśnie ta część jest uszkodzona.

Pozdrawiam
  • #7 7210343
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Cytat:
    Jako że, tv został zawieziony do serwisu mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie,

co to jest driver?
    okazało się że, właśnie ta część jest uszkodzona.

SZADE1 chwilowo ci nie odpisze, o jak fajnie, nawet mogłoby tak zostać :D
    Tu masz link co to jest- Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 7210512
    Piter__1988
    Poziom 11  
    Ale mi chodzi o driver matrycy.

????
  • #9 7212566
    heniekk
    Poziom 12  
    Jezeli telewizor jest trzy mies. po gwarancji to servis Samsunga powinien naprawic twoj telewizor bez oplaty z tytulu rekojmi wiem bo pracuje w servisie Samsunga,masz uszkodzony Panel.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy plazmy Samsung PS42C91H, która nagle zaczęła migać białym tłem przy zachowanym dźwięku. Wstępne diagnozy obejmowały sprawdzenie połączeń sygnałowych między tunerem a modułem logicznym, pomiary napięć zasilacza (5 V i 3,3 V) oraz test podłączenia zewnętrznego źródła video (DVD), które nie zmieniło objawów. Podejrzewano usterkę w module logicznym lub w przetworniczce (ysus), gdzie mogą uszkodzić się diody. Model płyty ysus to LJ41-04211A. Po dalszych testach i kontroli bezpieczników oraz kondensatorów, telewizor został oddany do serwisu. Okazało się, że uszkodzony jest driver matrycy (panel). Wskazano, że mimo upływu 3 miesięcy od zakończenia gwarancji, serwis Samsunga może naprawić telewizor w ramach rękojmi z powodu uszkodzenia panelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA