logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie halogeny i transformator do sufitu podwieszanego w łazience – trwałość, moc

Andrzej45 15 Lut 2009 08:49 14171 6
REKLAMA
  • #1 6152068
    Andrzej45
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Koledzy jestem w trakcie remontu łazienki a dokladnie sufitu podwieszanego,w nim chcę zamontować 4szt halogen na transformator jakie mam kupić zeby dobrze i długo działało. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6152081
    unemake
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Zrezygnuj z transformatora i zamontuj halogeny na 230V. Po co dokładać jeszcze jeden element, który może się zepsuć. Zarówki najlepiej ledowe- koszt co prawda duży, ale szybko się zwrócą
  • REKLAMA
  • #3 6153132
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Jak światło ma być użytkowe a nie dekoracyjne to nie ledy tylko zwykłe halogeny.
    Transformator najlepiej zwykły toroidalny a nie elektroniczny, bo elektroniczne często się psują, drogie i wprowadzają harmoniczne do sieci.
    halogeny oczywiście na 12 V, te na 230V znacznie częściej się palą i potrafią nawet wtedy wybuchnąć i obsypać wszystko szkłem.
    Tym bardziej jeśli ma być jakiś halogen w np. kabinie prysznicowej,to musi być na 12V.

A moc halogenów? Tego nikt nie powie, bo nie wiadomo jaka to łazienka, jaki kolor płytek itd...
  • #4 6155796
    unemake
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Toroidalny bez dodatkowego układu może sprawiać problemy przy załączaniu. A co się tyczy "wybuchania" halogenów to tyle nie ma znaczenie wartość napięcia zasilającego, co moc poszczególnych żarówek-ilość ciepła jaka się na nich wydzieli oraz skuteczność wentylacji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 6157895
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    unemake napisał:
    Toroidalny bez dodatkowego układu może sprawiać problemy przy załączaniu. A co się tyczy "wybuchania" halogenów to tyle nie ma znaczenie wartość napięcia zasilającego, co moc poszczególnych żarówek-ilość ciepła jaka się na nich wydzieli oraz skuteczność wentylacji.

Chodzi Ci o wywalanie eSów B przy załączaniu? To możliwe, ale można założyć zabezpieczenie typu C.
    Znam kilka przypadków (np. u rodziny), że te na 230V wybuchały sypiąc szkłem co pare tygodni. Po wstawieniu toroida i żarówek na 12V problem ustąpił. Przecież nie ma różnicy pomiędzy ilością ciepła w halogenie 230V i 12V.
  • #7 6157945
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Żeby żarówki halogenowe długo świeciły potrzebny jest miękki start i napięcie 11,5V. Do zwykłych transformatorów można dobrać NTC ochronne.
    http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/263
    Nie są drogie, ale trzeba dobrać do mocy transformatora. W ten sposób bezpieczniki nie będą reagować i przedłuży się żywotność żarówek.

Podsumowanie tematu

✨ Do oświetlenia sufitu podwieszanego w łazience z halogenami zaleca się stosowanie halogenów 12V z transformatorem toroidalnym, który jest bardziej niezawodny i generuje mniej zakłóceń niż transformator elektroniczny. Halogeny na 230V częściej się przepalają i mogą nawet wybuchać, co jest szczególnie niebezpieczne w wilgotnym środowisku łazienki. Dla dłuższej trwałości halogenów ważne jest zastosowanie miękkiego startu oraz napięcia zasilającego około 11,5V, co można osiągnąć przez dobór odpowiednich zabezpieczeń NTC do transformatora. Transformator elektroniczny może działać bez problemów, jeśli jest wykonany z wysokiej jakości elementów i miedzi. Wybór mocy halogenów zależy od indywidualnych warunków pomieszczenia, takich jak wielkość łazienki i kolorystyka płytek. Żarówki LED są alternatywą, jednak do oświetlenia użytkowego częściej poleca się tradycyjne halogeny 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA