logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belinea 10.70.60 - Iskrzenie przy trafie, ciemny obraz po wymianie tranzystora

gizmo000 14 Kwi 2004 08:13 1899 11
REKLAMA
  • #1 593774
    gizmo000
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    uszkodzenie monitora polegało na braku obrazu ,po włączenu zapalały sie diody i lekko pykal na wysokim ,wymieniłem tranzystor 2sc5387 na wszelki wypadek na mocniejszy2sc5244a wystartował lecz po 30s zaczeło cos iskrzyc koło trafa cos w stylu iskrownika oznaczone jako "sg" i jednoczescie znikac obraz, wyciełem to, monitor pracował stabilnie 15minut potem poleciał znowu trazystor,zmieniłem na nowy i założyłem ten iskrownik,zauwarzyłem dziwna zależnosc jak skrece kontrast na trafie nie iskrzy!ale obraz jest za ciemny, nie wiem co to jest i na czym polega problem, czy to moze byc uszkodzone trafo? prosze o pomoc lub jakies informacje? z góry dziekuje!
  • REKLAMA
  • #2 594070
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Iskrownik to zabezpieczenie jak wyciołeś to masz co chciałeś.
    Sg nr? Opisz dokładnie albo napisz gdzie siedzi.
  • REKLAMA
  • #3 594181
    gizmo000
    Poziom 22  
    tak tez przypuszczałem! dużo nie na wojowałem! jedna strona iskrownik sg101 idzie przez zwore j206 do masy,a druga strona do regulacij {przypuszczam kontrast} trfopowielacza dalej do rezystora r126 w układzie tranzystora Q106 .nie mam schematu wiec nie kumam co za układ, a po "zabawie" z acera 72xx nie mam pozytywnych doswiadczen, czekam na pomoc ,serdecznie dziekuje z góry.
  • REKLAMA
  • #4 602606
    gizmo000
    Poziom 22  
    wykryłem problem rzadko spotykany, po sprawdzeniu trafa, trafo ok! kinol dostaje zwarcia!!!!!!! podłorzyłem kinol od acery 7276e panasonica i działa!!!!!!!!!
  • #5 602699
    radiosimon
    Poziom 28  
    Podstrzelić czasami można.
  • #6 608472
    gizmo000
    Poziom 22  
    jasne! ale on dostaje chwilowego zwarcia raz jest raz niema ,nic mi tu generator wn nie pomoż ,troche mi go szkoda ten co załozyłem od acer7276e jest rok starszy! moze masz jakis pomysł?
  • REKLAMA
  • #7 608481
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    ale wysokie masz ok?(nie za duże) z moich obserwacji wynika że kinol jest "dobrym izolatorem" do pierwszego strzału.
    potem klapa...
    pozdrawiam.
  • #8 608503
    gizmo000
    Poziom 22  
    nie zupelnie !wysokie jest ok ! czytaj wyżej -po wymianie kinola nie strzelał sg lecz, pyka tak cos cicho bez obrazu oczywiscie ,zboku koło trafa była dość sporej mocy prk. podkreciłem troche i zaczeło pracowac normanie ,ale nie wnikałem co to ,lecz winik jest taki że przy tamtym kinolu iskrzył sie sg i po 5 minutach leciał trazystor dodatku "pancerny"2sc5244a uzywany do 19" wiec nie bede ryzykował zamiany kineskopu choc sam do konca nie wiem co to było ale teraz monitor dzała! przypuszczam ktos grzebał! monitor jest z drugiej reki,pozaty denerwuje mnie tło zamiast byc szary i lub czarny jest minimanie zielonkawy zastanawiam sie czy ktos nie wsadził łapek do RGB,ustawiam to korekcja "ciepłoty kolorów" w menu. p.s ale mi to nie daje spokoju! zadko spotkałem sie z przebiciem kinola i tak nie specyficznym ,zawsze po strzale ,przebicu leciał zawsze tranzystor chocby to był od spawarki hehe .pozdrawiam
  • #9 609163
    radiosimon
    Poziom 28  
    gizmo000 napisał:
    zamiast byc szary i lub czarny jest minimanie zielonkawy zastanawiam się czy ktos nie wsadził łapek do RGB,ustawiam to korekcja "ciepłoty kolorów" w menu.

Skręć screen delikatnie. Ale ten z acera może być wyżyłowany i nigdy tego nie ustawisz.
    Co do SG101 to nie moge znaleźć - schemat nieczytelny, dodatkowo bez cześci z trafopowielaczem.
  • #10 609458
    gizmo000
    Poziom 22  
    tak szczeze Q..... mnie strzela dzis zamienie kinol na orginalny...... szkoda bo ja sam nie wiem , mam jakies doswiadczenie .....ale to mnie rozbrajia ....a ogólnie podobny schemat do acery 7276e ale układ wysokiego jest bardziej rozbudowany... pozatym kinole panasonica z tego co wiem to porazka,ciemnieja szkoda ze człowieka nie stac na flatrona....hehe p.s nic to nie daje jesli ci chodzi o screen
    na życie ten panasonic to pomyłka kinol po czasie pracuje, focus normalnie ale jak właczasz to jakbym miał -10 diopri hehe to samo jak acerze
  • #11 611690
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    podobną usterke miałem w monitorkach Belinea 107050 po wymianie trafa na "niby orginał" załączał sie na chwile i nastepowało wyładowanie w iskrowniku G3. Gdy dostałem drugi monitorek tego samego typu i po wymianie trafa nastopiło to samo:(( zaczełem szukać i okazało sie ze w "orginalnych trafach brakuje rezystora 600mom. przez ktory dokonywana jest regulacja WN. oczywiscie te strzały posadziły kinole:(( Mierząc napięcie na G3 okazało sie że rosło do kilkunastu kV. a na anodzie 0. :(( Ciekawa historia z tymi "orginalnymi trafami"
  • #12 618695
    gizmo000
    Poziom 22  
    po wymianie kinola na orginał jest wszystko ok! ale nie wiem czy to jest normalne jak wchodzi biały nie ma stabilizacji obrazu linie na koncach sie krzywia ,ale mysle ze to normalne w ty typach monitorów ,jednak przyczyna iskrzenia sg101 było przesterowanie trafa na vr302 center , cos w rodzaju zoomu! wiec temat uwarzam za zakonczony ,poprostu ktos grzeba i tego sie obawiałem pozdrawiam i dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem monitora Belinea 10.70.60 polegał na braku obrazu i iskrzeniu przy transformatorze wysokiego napięcia (trafo) po wymianie tranzystora 2SC5387 na mocniejszy 2SC5244A. Iskrownik oznaczony jako "SG101" był zabezpieczeniem, które po usunięciu monitor działał stabilnie, lecz po pewnym czasie tranzystor ulegał uszkodzeniu. Po wymianie kinola (kineskopowego elementu wysokiego napięcia) na oryginalny zadziałało poprawnie, co wskazywało na uszkodzenie kinola powodujące chwilowe zwarcia i przesterowanie trafa. Regulacja kontrastu wpływała na iskrzenie, a problemem okazało się przesterowanie trafa na elemencie VR302 (center/zoom). W oryginalnych transformatorach Belinea brakowało rezystora 600 MΩ, który odpowiada za regulację wysokiego napięcia, co powodowało wzrost napięcia do kilkunastu kV i uszkodzenia kinola oraz tranzystorów. Po przywróceniu oryginalnego kinola i prawidłowej regulacji monitor działał stabilnie, choć obraz był lekko zielonkawy, co mogło wynikać z ingerencji w układ RGB. Wymiana trafa na zamiennik z Acera 7276E lub Panasonica powodowała problemy z jasnością i stabilnością obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA