logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Język programowania modułów do chip tuningu Opel Calibra 2.0 16V 1994

fvgo 16 Lut 2009 19:12 4228 6
REKLAMA
  • #1 6159251
    fvgo
    Poziom 2  
    Witam

Chcialbym sie dowiedziec jakim jezykiem programuje sie moduly do chip tuningu i czy dam rade zrobic to bascomem, a jesli nie to skad moge sciagnac soft do mojego modelu samochodu (Opel Calibra 2.0 16V 136KM
    1994r)??

Chcialbym sie dowiedziec rowniez jaki jest to modul, gdzie ew. moge go kupic i jaki programator potrzebuje do jego zaprogramowania??

Jestem poczatkujacy wiec prosze o pomoc.

Wiem ze jest pare tematow na ten temat na forum jednak niestety nie mam teraz czasu ich przejrzec...

Z gory dzieki za odpowiedz.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 6159307
    HouseM
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Calibra ma ECU z Epromem ?
  • REKLAMA
  • #3 6160003
    fvgo
    Poziom 2  
    Tego nie wiem ale chodzi mi o zaprogramowanie pamieci chipa, nie komputera... Pozniej chip wepne do komputera i ma smigac... Tylko nie wiem jaki chip, jaki programator i skad to wziac... bo gotowe chipy (zaprogramowane) sa strasznie drogie a wiem ze mozna to zrobic niewielkim kosztem...

Chodzi o cos takiego:
    http://autozakupy.pl/programator.htm

tylko zalezy mi na schemacie programatora lub tanszym odpowiedniku, ktory nadaje sie tylko do programowania chipow...

I jeszcze 1 pytanie... w tym e-shopie sprzedawca dodaje zawartosc eprom tego chipu do mojego samochodu... czy znajde taki gotowy eprom w internecie?
  • #4 6160109
    Tesla_man
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    EPROM - to jest rodzaj chipa z pamiecią na której są wsady....kolego poczytaj trochę o modyfikacjach chipa a dopiero wtedy się zabieraj za to. na elce i w goglach możesz znaleźć wsady modyfikacyjne do chipów. a programatory znajdziesz na allegro. koszt wacha się mniej więcej od 30 do 350 zł... cena zależna od parametrów i typu danej pamięci.
  • REKLAMA
  • #5 6160162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 6160592
    fvgo
    Poziom 2  
    Wiem co to eprom... koncze wlasnie technikum elektroniczne... i wlasnie dlatego ze koncze, nie mam zbytnio czasu na wyszukiwanie informacji...

Zostalo jeszcze pytanie o sam chip... jaki jest to uklad?? Znajde go w sklepie elektronicznym??

Pzdr
  • #7 6160719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania modułów do chip tuningu w samochodzie Opel Calibra 2.0 16V z 1994 roku. W modelu tym stosowane były dwa typy sterowników silnika Simtec56.1 oraz Simtec56.5. W Simtec56.1 używana była pamięć EPROM 27c256 w wersji OTP lub kasowalna z okienkiem, którą można programować, jednak wymaga dostępu do kasowarki EPROM. W Simtec56.5 stosowana była pamięć flash AM29f010, trudna do wylutowania i programowania bez specjalistycznych narzędzi. Chipy do programowania można znaleźć w sklepach elektronicznych, a programatory do EPROM dostępne są na rynku, np. na aukcjach internetowych, w cenach od około 30 do 350 zł, w zależności od parametrów i typu pamięci. Programowanie modułów chip tuningu polega na modyfikacji wsadów (plików z danymi) w pamięci EPROM, które można znaleźć w internecie. Do programowania nie stosuje się języka Bascom, lecz specjalistycznego oprogramowania do zapisu pamięci EPROM. Wymagana jest również odpowiednia przejściówka DIP-PLCC do obsługi układów w podstawce. Autor poszukuje schematów lub tańszych programatorów dedykowanych do programowania chipów oraz gotowych wsadów do swojego modelu samochodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA