logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator do kości flash 29F010 AMD PLCC32 z Seata Ibizy 1.9 TDI?

MAJSTER XXL 18 Gru 2007 13:19 6006 3
REKLAMA
  • #1 4600209
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 421
    Witam!
    Jestem na razie amatorem jeśli chodzi o samochody. Ciekawi mnie w ogóle jakie parametry silnika poddaje się elektronicznemu tuningowi i dlaczego to jest takie drogie? Mam wyjęte 2 kości pamięci flash 29F010 firmy AMD w wersji PLCC32 z seata z jakimś wsadem po tuningu i chciałem podejrzeć ten wsad na laptopie. Jaki polecacie programator do tych kości?
  • REKLAMA
  • #2 4603046
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    wystarczy zwykły willem
    musisz oczytać zawartości tych kości, tu na elektrodzie są programy od obróbki zawartości tych pamięci np WinOls można też ze strony EVC pobrać wersję demonstracyjną (brak możliwości zapisu ale do oglądania map idealna)
    to były odpowiedzi techniczne a co do ceny to ja mam swoją teorię:
    1. wszyscy tunerzy głoszą że każde autko wymaga indywidualnego strojenia a to kosztuje (nie doświadczyłem tego bo kupiłem chipa na Allegro i bez strojenia działa)
    2. przed i po za chipowaniu pomiary na hamowni czasem kilkukrotne strojenie, (też tego nie doświadczyłem ale miałem okazję startować ze świateł i na autostradzie z czerwonym TDI nie miał szans)
    3. zamknięte grono tunerów strzegące swoje tajemnice związane z tuningiem , bo jednak silnik sterowany elektronicznie w przypadku podania niewłaściwych danych łatwiej uszkodzić np. program łyknie każdą wartość np. 10 barów mimo że technicznie turbina jest w stanie dostarcz 1-go bara więc powyżej zaczyna grzać powietrze a nie tłoczyć i po turbinie oczywiście nie natychmiast ale w niedalekiej przyszłości, można też przestawić jałowe obroty z 900 na 9 tyś, (ta ostatnia wersja pochodzi z forum dla tunerów próbowałem z ciekawości znaleźć taką mapę lecz nie znalazłem)
  • REKLAMA
  • #3 4607473
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 421
    Na razie zainteresowałem się interfejsem KWP2000 i programem WinOls. Czy kupując taki interfejs np. na Allegro mam też załączony program i jakąś bazę z gotowymi wsadami? Pobrałem z elektrody ten KWP2000 z jakimiś bibliotekami, ale on chyba żąda podłączenia do interfejsu. Czy to prawda,że tym interfejsem można odczytywać i zapisywać pamięć flash w komputerze auta i niepotrzebny jest żaden dodatkowy programator? Nie mam jeszcze pojęcia o mapach i modyfikacji wsadu programem WinOls (mam wersję demo), ale to kwestia czasu jak to opanuję. Najważniejsze pytanie to, czy obieram właściwy tok rozumowania tzn. czy interfejs KWP2000 w połączeniu z programem WinOls i bazą wsadów jest wystarczający do chip tuningu bez wyjmowania chipa z auta?
  • #4 4607711
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    tok jest poprawny ale należy rozdzielić sterowniki na dwa typy te z przed 2K i po, w tych starszych niema zmiłuj dostęp do pamięci tylko po wlutowaniu i do programatora
    nie wiem jaka dysponujesz bazą wsadów ale KWP2000 + WinOls daje duże możliwości z tym że KWP2000 wyciągasz i zapisujesz wsad z kompa (sterownika) a WinOlsem obrabiasz czyli dodajesz trochę więcej paliwa powietrza itp.
REKLAMA