logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg transmisji IrDA do 10 metrów? Szukam schematów i porad!

Andrzej182 14 Kwi 2004 13:43 1452 6
REKLAMA
  • #1 594208
    Andrzej182
    Poziom 11  
    Moim zadaniem jest wykorzystanie IRDA do przesyłu danych!!!!Wiem że możliwe jest przesyłanie w praktyce na odległość do 3 metrów.Czy w jakikolwiek sposób da się zwiększyc ten zakres,chodzi mi o odległoś ok 10 metrów!!!PROSZĘ O POMOC!!!!!Prosze o jakiekolwiek podpowiedzi rady i informacje w postaci schematów (np.jakiegos wzmacniacza) opisów lub innych nowinek technicznych które pomogą mi rozwiązać mój problem!!!Z góry dziękuję!!!
  • REKLAMA
  • #2 595394
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    W EdW byl opisyany kikedys radiowy przedluzacz pilotow. Mija sie to chyba z celem bo zasieg tego byl ok 100m a Ty potrzbujesz tylko 10m.
    Moze najprostrzym sposobem byloby zastosowanie dluzszego kabelka.
  • REKLAMA
  • #3 595569
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    nojmi napisał:
    W EdW byl opisyany kikedys radiowy przedluzacz pilotow. Mija się to chyba z celem bo zasieg tego byl ok 100m a Ty potrzbujesz tylko 10m.
    Moze najprostrzym sposobem byloby zastosowanie dluzszego kabelka.

A to nie jest przypadkiem tor podczerwieni ??? Zawsze mozna dac wiecej diod nadawczych i przpuscic przez nie nieco wiekszy prad tylko bez przesady :wink:
  • #4 596007
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    fantom napisał:

A to nie jest przypadkiem tor podczerwieni ???

fantom pewnie,ze masz racje. Cosik mi sie pomylilo. Przepraszam za pomylke.

Andrzej182 oprocz zwiekszenia pradu mozesz dac jeszcze jakies soczewki.
  • REKLAMA
  • #5 596021
    boomerang
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    soczewki spowoduja, ze uklad bedzie bardziej kierunkowy i bedzie wymagal nakierowania.
    Ja proponuje zrobienie malej skrzyneczki z ukladem odbierajacym sygnal i nastepnie nadajacym przy wykorzystaniu duzej liczby diod - cos w rodzaju wtornika czy powielacza sygnalu. Nie bedzie przerobek w oryginalnych urzadzeniach
  • #6 605286
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Powielenie diod i zwiększenie prądu to dobry i opisywany wielokrotnie sposób na zwiększenie zasięgu. Fantom ma rację.

Marmur99
  • REKLAMA
  • #7 610063
    Obeah
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Czołgiem
    Zna sie ktos z was na optyce ?? i jak zmodyfikowac taki uklad - jesli ktos moze cos takiego naszkicowac to bedzie super

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia zasięgu transmisji IrDA z typowych 3 metrów do około 10 metrów. Proponowane rozwiązania obejmują zwiększenie prądu płynącego przez diody nadawcze oraz zastosowanie większej liczby diod w układzie nadawczym, co pozwala na wzmocnienie sygnału podczerwieni. Dodatkowo sugerowane jest użycie soczewek optycznych, które skupiają wiązkę IR, zwiększając kierunkowość i efektywny zasięg transmisji, choć wymagają precyzyjnego nakierowania. Alternatywnie, zaproponowano stworzenie układu wtórnika lub powielacza sygnału, który odbiera sygnał IR i ponownie go nadaje z większą mocą, bez konieczności modyfikacji oryginalnych urządzeń. Wspomniano również o prostych rozwiązaniach, takich jak wydłużenie kabla, jednak jest to mniej praktyczne w kontekście transmisji bezprzewodowej. W dyskusji pojawiły się także pytania o modyfikacje optyczne i schematy wzmacniaczy do IRDA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA