logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana diody Irda w pilocie w celu zwiększenia zasięgu

02 Gru 2022 17:12 2040 20
  • #1 20314872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 20314884
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    martasz84 napisał:
    Jest realne wybudować coś, co będzie miało zasięg 30 metrów?

4-5 m to normalny zasięg pilota z diodą nadawczą. Nie jest wadą, że z dalszej odległości nie działa. Dioda w pilocie nie ma zasilania jako takiego. Wysyła odpowiednie dla przyciśniętych klawiszy paczki impulsów wygenerowanych przez procesor pilota a odbiornik w urządzeniu podaje je na procesor który rozszyfrowuje rozkazy do wykonania. Tak opisowo działa pilot i dioda nadawcza.
    30 m nieosiągalne. Jedynie może pilotem radiowym.
  • #3 20314915
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    Należy zastosować diodę o jak najmniejszym kącie świecenia. Wadą takiego rozwiązania będzie konieczność dokładnego wycelowania w odbiornik.
  • #5 20315631
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4243
    Możliwych rozwiązań jest wiele - pytanie, jakie będzie pasować. Rozumiem, że jest potrzeba sterowania z odległości większej, niż 5m (jakiej?), a powyżej 4m odbiornik nie łapie sygnału z pilota. Czy wykładowca ma być w jednym miejscu, czy porusza się po sporym obszarze?

Można do pilota dodać soczewkę skupiającą. Problem: soczewka zwiększa zasięg, ale wymaga tym dokładniejszego celowania. Jeśli pilot może być zamocowany w jednym miejscu, to zamocować go razem z soczewką i ustawić to tak, żeby sygnał trafiał w odbiornik. Ale jeśli pilot będzie przenoszony, to z trafieniem będą problemy; można do niego zamocować wskaźnik laserowy i celować wiązką lasera blisko odbiornika; do tego trzeba zgrać wskaźnik z ustawieniem soczewki... zasięg może być dużo większy, ale trzeba będzie starannie celować.

Można przy odbiorniku umieścić soczewkę skupiającą - ale wtedy będzie on łapać sygnał tylko z kierunku, w którym będzie wycelowana soczewka.

Można w jakiś sposób przekazywać sygnał z pilota do odbiornika blisko wykładowcy, a stamtąd nawet przewodem do diody świecącej umieszczonej blisko odbiornika. Ale to znowu ogranicza możliwość ruchu wykładowcy. I wymaga odpowiedniej diody przy odbiorniku.

Użycie nadajnika o większej mocy nie ma takich ograniczeń. Jeśli można podpiąć układ wzmacniacza pod diodę pilota, to nie będzie potrzeby odbierania jej sygnału, żeby z sygnału IR uzyskać elektryczny. Można dla połączenia w miejsce diody pilota podłączyć diodę transoptora - poza tym, że wymaga to ingerencji w pilota (przerwanie połączenia do jego diody, zrobienie połączenia do diody transoptora) to będzie najprostsze - ale podobnie jak z "przekaźnikiem" z odbiornika blisko wykładowcy do nadajnika blisko urządzenia potrzebna będzie odpowiednia dioda.

Przypuszczam, że sygnał pilota jest sygnałem modulowanym o częstotliwości kilkudziesięciu kHz. Niektóre transoptory, czy fototranzystory do odbiorników mogą być zbyt wolne, by prawidłowo przekazywać taki sygnał. Są odbiorniki IR na taki sygnał, ale na konkretne częstotliwości - jeśli użyje się odbiornika na złą częstotliwość, to nie wykryje on sygnału - więc raczej zwykły fototranzystor do odbierania sygnału z diody pilota, albo transoptor - tylko nie któryś z najwolniejszych, bo może okazać się zbyt wolny.

Kolejny problem, to długość fali wysyłanej przez diodę IR i odbieranej przez odbiornik. Często odbiorniki mają filtr przepuszczający tylko falę o określonej długości - jeśli użyje się diody dającej nieco inną długość fali, to jej sygnał nie zostanie odebrany (a swoją drogą niewykluczone, że ten pilot ma diodę na nieco inną długość fali, jeszcze na tyle bliską, że coś dochodzi, ale zasięg jest znacznie zmniejszony). Trzeba będzie ustalić, na jaką długość fali jest odbiornik (pewnie to jest napisane w instrukcji serwisowej - da się taką znaleźć w sieci?), i użyć diody/diod wysyłającej/ych IR o takiej długości fali - tyle, żeby zamiast diody o małej mocy użyć co najmniej 1W (są jeszcze 2W, 3W, 5W), to powinno zwiększyć zasięg ze 4x.

A może producent tego sprzętu oferuje jakieś rozwiązanie?
  • #6 20315651
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2022
    Jeśli jedna dioda nie daje rady to panel z 10 albo 20 da wystarczające światło do wysterowania odbiornikia.
    Musisz się dowiedzieć jaka jest nośna sygnału 32, 36 lub 38 kHz. Wystarczy odpowiedni odbiornik SFH i jakiś MOSFET do wysterowania diod.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20315736
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6094
    Miałem kiedyś "prehistorycznego" pilota od TV Philipsa, który wyposażony był w cztery diody i działał nawet z odbicia od ściany z drugiego pokoju, w pokoju w którym był TV trudno było znaleźć taki kąt ustawienia pilota w którym by nie działał, skierowany na ścianę, podłogę, sufit, a nawet do tyłu działał, pokój długości 6m. nie wiem jaki mógł być zasięg na otwartej przestrzeni, ale na pewno sporo większy niż:
    DiZMar napisał:
    4-5 m to normalny zasięg pilota z diodą nadawczą. Nie jest wadą, że z dalszej odległości nie działa.

We współczesnym pilocie raczej nie ma miejsca na rozbudowę.
  • #9 20315759
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    _jta_ napisał:
    Rozumiem, że jest potrzeba sterowania z odległości większej, niż 5m (jakiej?)

Przecież napisał w założycielskim wpisie .
    martasz84 napisał:
    Jest realne wybudować coś, co będzie miało zasięg 30 metrów?
  • #10 20315770
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Podobno stosuje się długość fali 950nm: https://www.digikey.pl/pl/maker/blogs/2021/ho...-receive-data-over-ir-signals-with-an-arduino
    - ale wypada poszukać niezależnych źródeł informacji, żeby sprawdzić; na Allegro są LED-y IR 1W i 3W 850nm i 940nm.
    Build an infrared remote control system podaje 940nm; https://partner.gira.de/data3/05883190.pdf też (tu jest zakres 920-970 dla sensora).
    Wikipedia: Remote control: A 940 nm wavelength LED is typical.

Najczęściej stosowany protokół, to RC-5, Philips RC-5 Protocol.

Według Forbot: Kurs elektroniki II – #7 – nadawanie i odbieranie podczerwieni impulsy mają wypełnienie około 10% (czyli impuls trwa 2,5-3,0µs).

PRZEDŁUŻACZE dla PILOTA - być może DA4339A by się nadawał, trzeba by się wywiedzieć o parametry techniczne.
  • #11 20316027
    acctr
    Poziom 39  
    _jta_ napisał:
    wystarczy przekazać sygnał razem z nośną

Do tego trzeba zrobić wzmacniacz sygnału z fotodiody o wzmocnieniu 70 dB i takiej selektywności, żeby odbiornik nie łapał zakłóceń. Robiłeś coś takiego?
    SFH to wszystko ma w sobie i nośną się nie przejmujesz.

Protokołów sterowania IR jest cała masa, najpopularniejsze to RC5, NEC, SIRC, o nośnej 36, 38 i 40 kHz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20316037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20316084
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #15 20316249
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6094
    Przestań pisać irda bo to jest określony standard komunikacji oparty na podczerwieni, a nie ogólna nazwa na diodę podczerwieni.
    To tak jakbyś zamiast słowa samochód mówił Toyota Corolla, szczególnie kiedy nazwiesz tak samochody innych marek - to po prostu razi.
  • #17 20316482
    _jta_
    Specjalista elektronik
    acctr napisał:
    Do tego trzeba zrobić wzmacniacz sygnału z fotodiody o wzmocnieniu 70 dB i takiej selektywności, żeby odbiornik nie łapał zakłóceń.

Po pierwsze, nie proponuję używania fotodiody - a wręcz proponowałem wykorzystać sygnał elektryczny pilota poprzez transoptor - i wtedy prawie nie ma zakłóceń. Można też umieścić fototranzystor tuż obok diody nadawczej, i też mieć bardzo małe zakłócenia. Chodzi o to, żeby z połączeń pilot-przekaźnik i przekaźnik-odbiornik tylko jedno było podatne na zakłócenia - czyli z założenia nie ma to być urządzenie stojące daleko i od pilota, i od odbiornika, który ma być sterowany.

acctr napisał:
    SFH to wszystko ma w sobie i nośną się nie przejmujesz.

Właśnie wtedy musiałbym się nią przejmować - żeby pasowała. A dodatkowo, musiałbym ją generować do nadawania...

Wpisałem SFH do wyszukiwarki Piekarza - znalazło 2 diody nadawcze (850nm, 1050nm), 1 diodę odbiorczą 850nm, 1 fototranzystor 860nm, 4 transoptory.

TSOP22xx są najbardziej czułe na 950nm, ale łapię prawie równie dobrze 850nm, i niewiele gorzej 1050nm (Botland, TSOP2236); TSOP312xx są bardziej selektywne, czułość dla 850nm jest ze 2x mniejsza (Botland, TSOP31236); podobnie TSOP48xx (Botland, TSOP4838). Dwie końcowe cyfry w oznaczeniu tych TSOP podają częstotliwość w kHz.

BlackView BV9800PRO to smartfon. A trzeba raczej ustalić, jakiej długości fali używa ten ekran, którym trzeba sterować.
  • #18 20316487
    acctr
    Poziom 39  
    _jta_ napisał:
    Można też umieścić fototranzystor tuż obok diody nadawczej, i też mieć bardzo małe zakłócenia.

Tak, ale wtedy konieczne są przeróbki sprzetu fabrycznego i wychodzi z tego druciarnia.
    Repeater to bardziej eleganckie rozwiązanie.

_jta_ napisał:
    BlackView BV9800PRO to smartfon. A trzeba raczej ustalić, jakiej długości fali używa ten ekran, którym trzeba sterować.

Chodzi o diody LED, które autor chce wykorzystać do oświetlania ekranu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20316709
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Tak za bardzo nie wiadomo, co to ma być:
    martasz84 napisał:
    Pilot do sterowania matrycą, nie wiem czy jest to telewizor, nie wiem co to w ogóle jest. Wygląda jak panel 300" TFT

W każdym razie 300" oznacza 300 cali, czyli 7,62 metra - spory ten "telewizor", ale pewnie dużą firmę stać na taki...

acctr napisał:
    _jta_ napisał:
    Można też umieścić fototranzystor tuż obok diody nadawczej, i też mieć bardzo małe zakłócenia.

Tak, ale wtedy konieczne są przeróbki sprzetu fabrycznego i wychodzi z tego druciarnia.

Do umieszczenia obok nie trzeba nic przerabiać - co najwyżej umieścić pilota w dopasowanym pudełku.

martasz84 napisał:
    te diodki świecą w podczerwieni na bardzo duże odległości.

To zależy, w jakich warunkach i czego się wymaga. Ja połączenie IrDA telefon-komputer mam tylko na kilka cm. A diodę czerwoną małej mocy można zobaczyć z paruset metrów - w nocy, jak nie ma jaśniejszych świateł.
  • #20 20316780
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20319292
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zwiększenie zasięgu pilota do urządzenia multimedialnego, który obecnie działa na odległość 4-5 metrów. Wskazano, że standardowy zasięg pilota z diodą IR jest ograniczony, a zastosowanie mocniejszej diody może wymagać dodatkowego zasilania. Proponowane rozwiązania obejmują użycie diod o mniejszym kącie świecenia, soczewek skupiających, a także zastosowanie większej liczby diod. Wskazano również na możliwość przekształcenia sygnału na radiowy oraz na konieczność dostosowania długości fali IR. Użytkownik zauważył, że zanieczyszczenia w odbiorniku mogły wpływać na zasięg, co potwierdziło się po jego oczyszczeniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA