logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana diody IR w słuchawkach zwiększy zasięg transmisji dźwięku?

krystian_28 29 Mar 2007 21:21 2655 18
REKLAMA
  • #1 3732111
    krystian_28
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam sluchawki na podczerwien i tak sobie mysle aby zrobic transmisje dzwieku do budynku po przeciwnej stronie ulicy. znalazlem mocna diode IR http://allegro.pl/item178336536_emitery_ir_700ma_850nm_i_940nm_new_.html i mam pytanko czy da rade po prostu ja wymienic i czy to bedzie wtedy dzialalo?? ew jakas przerobka. co o tym myslicie??

ps. nie interesuje mnie radio tak aby nie bylo zbednych postow tylko IR;-)
  • REKLAMA
  • #2 3732303
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    Będzie lepiej jak laserem bedziesz przesyłać informacje (dźwięk)...pozdrawiam
    osiągniesz to za pomocą modulacji wiązki lasera...i do tego jakiś odbiornik :)
    po co masz "nie widocznie" oświetlać teren na daremnie podczerwienią? wprowadzasz zakłócenia tym sposobem :)
  • REKLAMA
  • #3 3732641
    damiani22
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    tylko ze ten emiter jest chyba zbyt "wolny" do zastosowan przesylania danch, jak by to bylo takie latwe to dawno komorki mialy by zasiag ir z 10m a jak wiadomo maja po 50-60cm
  • REKLAMA
  • #4 3733075
    krystian_28
    Poziom 14  
    a ma ktos jakis pomysl aby zrobic to za pomoca tej podczerwieni? ew. tym laserem?

Dodano po 2 [minuty]:

ewentualnie jaka inny emiter zastosowac bo cala elektronika jest ... tylko aby dioda miala wieksza moc.
  • #5 3768501
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Jest możliwość za pomocą podczerwieni:) Czy ta transmisja może być MONO??
  • #6 3770067
    krystian_28
    Poziom 14  
    moze byc. prosze o jakies info ;-)
  • #7 3770170
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Wybrane parametry odbiornika:
    -system monofoniczny
    -zasięg działania - w obrębie jednego pomieszczenia
    -czestotliwość nośna nadajnika - 100 kHz
    -czas pracy na jednym komplecie baterii - kilka godzin
    -zasilanie - 5 V
    Bardzo polecam ten układ!! Oto link:)
    http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45206
  • #8 3771455
    krystian_28
    Poziom 14  
    no tak ale ja juz gotowe rozwiazanie mam (sluchawki na IR) a mi chodzi o zwiekszenie ich zasiegu aby przeylac sygnal do budynku po drugiej stronie ulicy
  • #9 3772054
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    No to jest bardzo dziwne rozwiązanie każda przeszkoda dla podczerwieni będzie efektem w przerwaniu transmisji muzyki;) Może nawet uniemożliwić śnieg albo gesty deszcz. Najlepszym rozwiązaniem jest pociągnąć kablem do sąsiada:) Ale nie wiem czy w Polsce jest tak dozwolone przeciąganie kabli przez ulice.
  • #10 3772486
    krystian_28
    Poziom 14  
    wiem o tym ze przeszkody powoduja zaklucenia ale i tak chcem ta IR ...
  • REKLAMA
  • #11 3772522
    rychudogg
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    a mnie zainteresował ten pomysł z wiązką laserową, mogłby ktoś przyblizyć na czym by to polegało?
  • #12 3772537
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Z tego, co wiem to nie jest realne za pomocą lasera. Jest to tylko wiązka światła widzialnego. I nie jest używany to transmisji fonii. No, ale z drugiej strony światłowodami to jest realne:)
  • #13 3773763
    krystian_28
    Poziom 14  
    swiatlowod to jest to samo tylko ze swiatlo idzie w "kabelku" a wiazki lasera w powietrzu to raczej nie przeslesz na drugi koniec polski ;-)

powracajac do tematu IR to jaka diode nadawcza mozna by zastosowac. bo praktycznie tylko ona ogranicza zasieg.
  • #14 3774000
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Załóż optykę z obu stron i 100m jest bez problemu. Ważne żebyś znalazł jedno drugim. Jako nadajnik pójdzie CQYP23 lub LD271
  • #15 3774157
    krystian_28
    Poziom 14  
    jakos jasniej mozna ?;P czy wymiana tej diody na podana rozwiaze problem ?
  • #16 3774975
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Problemem jest skupienie wiązki. Przeskoczysz to umieszczając strukturę diody nadawczej w ognisku soczewki. Z drugiej strony podobnie zrób z odbiornikiem. Rodzaj diody to tylko część zabawy ale nie najważniejsza. Mając konkretną soczewkę /im większa tym lepiej/ zmierz jej ogniskową i wstaw tam diodę. Ustawienie w osi całości zrób w nocy używając żarówek. Próby zrób na posiadanym zestawie słuchawek z 2 soczewkami w domu. Finalnie całość ma być bardzo stabilna mechanicznie/może przykręć do parapetu/.
  • #17 3800414
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    WItam
    Chcialbym transmitować dzwięk za pomoca ir ale :
    Użądzenie odbiorcze musi byc jak najmniejsze, sygnal nie musi byc kodowany modulowny itd. bo w pomieszczeniu nie ma innych użądzeń oracującyhc na IR.
    Moc- moge i zastosowac 20 tych diod IR 1W ale zeby to działało pewnie.
    Tak wiec jest problem bo ... mamy zjawisko odbicia swiatła :/
    Nie wiem wogle czy to jest realne. Prosze o jakies linki (szukalem ale nie znalazlem proejkty z prostym a więc zarazem małym odobiornikiem...), nadajnik moze byc skomlikowany i bardzo mocny, transmisja ma sie odbywac w dosc duzej hali. Prosze o linki i ewentualne podopowiedzi.
    W pomieszczeniu nie ma rolet itd. tak wiec możliwe że słoneczko raz bedzie swiecilo a raz nie . Odbiornik ma byc jak najmniejszy najtanszy i mało awaryjny itd.
    Transmisja w 1 strone MONO
    Narazie chcialbym wykonac test : Podlczyć pod wzmacniacz audio diode ir (nawet od pilota) wyciac niskie i wysokie tony bo i tak to ma byc tylko mowa ...
    Dac jakis maly glosnik tranzystor i diode odbiorcza z filtrem takim jak w tv.
    Czy to jest wykonywalne czy nie ma co próbować w ten sposób ?
    Co do odbić to wiem że swiatło ma bardzo duza predkosc jednak odbicia moga być wielokrotne ale chyba w koncu po kazdym odbiciu jest wytracana jakas moc tak wiec nie powinno byc tak zle - czy dobrze myśle ? :D
  • #18 3800650
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 3802631
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    tylko ze tam nie mozna zbytnio stosowac fal radiowych ze wgledu na zkłocenia z użądzen o duzych mocach, czy naprawde sie nie da nic na podczerwien wykombinowac łatwo ?
    Jakis układ wystepujący w smd z wzmacniaczem i funkcja nie wiem jak to sie dokladnie nazywa ale niezaleznie jaki damy sygnal powyzej pewnej normy to i tak dalej nie bedzie wzmacnial juz - moze by sie znalazlo cos takiego ? :D
    Wogle niech ktos mi powie jak sie nazywa taki obcinacz max ... :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia zasięgu transmisji dźwięku w słuchawkach na podczerwień poprzez wymianę diody IR na mocniejszą. Wskazano, że sam rodzaj diody jest tylko jednym z elementów wpływających na zasięg – kluczowe jest skupienie wiązki światła za pomocą odpowiedniej optyki (soczewki) zarówno po stronie nadajnika, jak i odbiornika. Propozycje obejmują zastosowanie diod CQYP23 lub LD271 oraz montaż diody w ognisku soczewki, co pozwala na osiągnięcie zasięgu do około 100 m. Zwrócono uwagę na ograniczenia transmisji IR, takie jak przerwy spowodowane przeszkodami (śnieg, deszcz, gesty), odbicia światła i zakłócenia od innych źródeł optycznych. Transmisja IR jest trudna do realizacji na duże odległości i wymaga stabilnej mechanicznie konstrukcji. Alternatywnie zasugerowano transmisję laserową z modulacją wiązki, jednak jest to bardziej skomplikowane i rzadko stosowane do fonii w powietrzu. Wskazano również, że transmisja radiowa jest bardziej ekonomiczna, ale w niektórych warunkach (zakłócenia od urządzeń o dużej mocy) może być problematyczna. Poruszono temat układów z funkcją ograniczenia wzmocnienia (obcinacz max) do stabilizacji sygnału. Podsumowując, wymiana diody IR na mocniejszą może poprawić zasięg, ale kluczowa jest optyka i stabilność układu, a transmisja IR na duże odległości ma swoje ograniczenia fizyczne i środowiskowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA