logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerobienie zasilacza podpięcie Wenylatora pod 5V

zdzichu.dunaj 19 Lut 2009 19:08 1590 8
REKLAMA
  • #1 6174747
    zdzichu.dunaj
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Mam zasilacz 400W jakiś lipny ProComp ale lepszego mi nie potrzeba.
    Mam taki problem On chodzi jak kombajn!!! Jest podpięty pod oryginalne wejście pod które podejrzewam dostaje 12v Czy nic się nie stanie jak odepnę go od oryginalnego wejścia i podepnę pod 5v(byle jaki żółty i czarny?) Czy nie zakłóci to pracy zasilacza? Bardzo przeszkadza mi jego głośne chodzenie...
  • REKLAMA
  • #2 6174771
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Tak nie możesz zrobić, wentylator będzie miał niższe obroty i w rezultacie grozi to przegrzaniem, spaleniem zasilacza. Wymień wentylator na mniej zużyty lub nowy.
  • REKLAMA
  • #4 6174802
    trance84
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Prościej jest wymienić lub zregenerować ten wentylator a napewno wyczyścić go z kurzu i dać parę kropel oleju syntetycznego lub maszynowego na ośkę wentylatora.
    Oznacza to otwarcie zasilacza i wymontowanie wentylatora i pod naklejką wentylatora będzie gumowy korek zdejmij go i tam daj 2-3 krople oleju.
    Pomoże na trochę i przy okazji tego zabiegu warto wnętrze zasilacza przedmuchać sprzężonym powietrzem lub delikatnie pędzelkiem i odkurzaczem odkurzyć jego wnętrze.
    Komputer i wentylatory też warto wyczyścić.
    Nie możesz zmniejszać obrotów wentylatora bo usmażysz/przegrzejesz zasilacz.
  • #5 6174812
    zdzichu.dunaj
    Poziom 13  
    Mam inny wentylator który w innym zasilaczu chodził ciszej ale wymiana nie pomaga.. Poza tym te wentylatory chyba tak chodzą niestety O przegrzanie się nie martwię
    Ponieważ on chyba nie jest jakiś rewelacyjny Słyszałem także że można w zasilaczu podpiąć eis jakoś pod 7llv czy coś takiego może to rozwiązało mój problem zależy mi bardzo na cichej pracy zasilacza...

Dodano po 4 [minuty]:

Zasilacz odkurzałem dobra pokombinuje z tym nasmarowaniem chociaż wątpię ze to pomoże bo kumpel tez ma taki sam i tez chodzi mu jak kombajn...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6174850
    trance84
    Poziom 28  
    Zrób jak chcesz.
    Te 7V uzyskuje się wpinając między czerwony a żółty kabel w kostce molex czyli tej od cd-romu , twardego dysku.

Kup sobie wentylator z łożyskami kulkowymi czyli ball-beerning chyba tak się to pisze będzie cicho chodził.
    W miarę możliwości.

A dlaczego jesteś taki pewien że nie usmażysz zasilacza.
    Po to tam ten wentylator jest.
  • REKLAMA
  • #7 6175153
    zdzichu.dunaj
    Poziom 13  
    Ok znalazłem w domu stary wentylator wsadziłem go do budy i jest w miarę ok.
    Szczerze mówiąc wolał bym żeby komp chodził jak V8 niż jak kombajn xD Było by to bardziej znośne xD
  • Pomocny post
    #8 6175159
    trance84
    Poziom 28  
    Cieszę się że mogłem pomóc.

Ale wnętrze kompa przeczyściłeś z kurzu?
  • #9 6175202
    zdzichu.dunaj
    Poziom 13  
    Komputer jest czyszczony na bieżąco co 1miech;] Nie lubię hałasu juro chyba sie zabiorę za smarowanie wszystkich wentylatorów Bo zaczynają hałasować iz smarowałem je olejem silnikowym mineralnym.. jutro pójdę kupie smar do łożysk on jest gęsty i będzie najlepszy...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zasilacz 400W marki ProComp, którego wentylator pracuje bardzo głośno, co przeszkadza w użytkowaniu. Pyta, czy można podłączyć wentylator pod 5V zamiast oryginalnych 12V, aby zmniejszyć hałas. Odpowiedzi wyjaśniają, że obniżenie napięcia do 5V spowoduje zmniejszenie obrotów wentylatora, co grozi przegrzaniem i uszkodzeniem zasilacza. Zalecane jest czyszczenie wentylatora i wnętrza zasilacza z kurzu oraz nasmarowanie osi wentylatora olejem syntetycznym lub maszynowym, co może poprawić jego pracę i zmniejszyć hałas. Wymiana wentylatora na nowy, najlepiej z łożyskami kulkowymi (ball-bearing), jest rekomendowana dla cichszej pracy. Użytkownik rozważał także podłączenie wentylatora do napięcia około 7V, które można uzyskać między czerwonym a żółtym kablem w kostce molex, co może obniżyć hałas bez ryzyka przegrzania. Komputer jest regularnie czyszczony, a użytkownik planuje smarowanie wentylatorów specjalnym smarem do łożysk, aby poprawić ich działanie i zmniejszyć hałas.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA