logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uciszenie zasilacza? Czy to jest możliwe? Cichy wiatrak?

bambi13 13 Maj 2007 16:12 1920 9
REKLAMA
  • #1 3880564
    bambi13
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Wiatm

Dziś zamontowałem nowe ultra ciche chłodzenie na procka i już nie słychać tego gwizdżenia :D. I już jest znacznie lepiej nie wyje na pół domu ale cholernie chuczy ten zasilacz. Niemam za dużo kasy bo itak będe w krótce wymieniał. I chciałem go sciszyć czy jest to możliwe jeśli tak to jak i czy znajde ultra cichy wiartak do zasilacza?
  • REKLAMA
  • #2 3880613
    slaweek_22
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Kolega zrobił sobie dwa zwykle wentylatory do zasilacza jeden wyciąga powietrze a drugi wciąga sa spiete szeregowo i chodza dwa razy wolniej i co najważniejsze cicho. Ja u siebie mam potencjometr do wentylatora w zasilaczu na LM317, praktycznie go nie słychac. Na procka założyłem blok wodny i podłączyłem na krótko z nagrzewnicą bez pompki - procek zimny woda sama chodzi.
  • REKLAMA
  • #3 3881317
    bambi13
    Poziom 15  
    A co powiecie jakby podłonczyć taki cichy wiatrak za 18.50zł świecący :).
    Podłonczyć go normalnie do wtyczki od zasilacz a stary zlikwidować?

Myśle że różnicy w chłodzeniu nie będzie ale zato będzie cisza :)

Wiecie oco mi chodzi taki zwykły wiatrak do procka ;)
  • #4 3883430
    falken
    Poziom 11  
    Jak chcesz niedługo wymieniać zasilacz, to chyba szkoda inwestować w dodatkowe wentylatory. Jeśli estetyka nie jest u ciebie na pierwszym miejscu, to wytnij sobie kratki na zasilaczu pod wiatrakiem. Chcez estetycznie, to wytnij dokładnie i zamiast kratki nałóż sobie tam fajnego grila. Ja wyciąłem usiebie kratki, tyle że nie z zasilacza, ale z tyłu obudowy, to hałas spadł prawie do zera, więc jak widać szum powietrza o "dziurki" jest znaczny.
  • #5 3883583
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    mozesz podlaczyc wiatrak do nizszego napiecia np. 7v ktora latwo uzyskac laczac wiatrak do +5v i +12v
  • REKLAMA
  • #6 3884223
    zero6
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Przystepujac do wyciszenia warto zastanowic sie w jakim stopniu zasilacz jest obciazony , gdyz cisze osiaga sie poprzez zmniejszenie obrotów wentylatora ale przy duzym obciazeniu zasilacza mniejsza wydajnosc wentylatora (mniejsze obroty) spowoduje uszkodzenie zasilacza a moze i kompa . Chcac wyciszyc zasilacz nalezy zwiekszyć powierzchnie radiatorów a szczególnie tego z diodami , usunac gril w obudowie , zalozyc przejsciówke na wentylator 90x90mm , zrobic regulator obrotów w ktorym wentylator bedzie startował z napieciem ok 5V a przy wzroscie temperatury radiatora do ok 50 stopni bedzie zasilany 12V i wtedy bedzie cicho. Zadne inne metody np umieszczanie wentylatorów na wlocie i wylocie , wentylatorów z automatyczna regulacja obrotów itp nie daja zadowalajacych rezultatów. Ja jeszcze skrócilem oraz usunalem zbedne przewody wychodzace z zasilacza co poprawilo obieg powietrza. Ale podstawa jest odpowiedni zapas mocy zasilacza w przeciwnym wypadku lepiej dac sobie spokój. Zasilacz na ktorym jast podana moc np 300W firmy no name ma sie tak do zasilacza 200 W markowego jak maluch do mercedesa i nalezy to uwzglednic przed eksperymentowaniem.
  • #7 3884301
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Ja w swoim zasilaczu przełączyłem wiatrak z 12V na 5 V, jest cicho. ale mój komp jest stary (850 Mhz) więc może nie ma takiego zapotrzebowania na energię jak współczesne. Temperatura wewnątrz zasilacza skoczyła z 37* na 39*.
    Pozdrawiam
  • #8 3885208
    zero6
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Temperatuta wewnatrz to nie to samo co temperatura radiatora , co prawda przy 5V , wentylatora nie słychac ale temperatura diod szczegolnie 5 i 3,3 V moze przy złym odprowadzeniu ciepla spowodowac ich uszkodzenie. a poza tym kondensatory elektrolityczne mimo ze ich dopuszczalna temperatura pracy wynosi min 85 st. (przynajmniej - powinna) "puchna" nie spełniajac swojego zadania. Zmniejszenie napiecia wentylatora to zaden problem ale mozna zmniejszac tylko wtedy gdy ma sie pewnosc o posiadanej nadwyzce mocy. Najlepiej zmierzyc temperature radiatora termometrem elektronicznym . Ja jako czujnik temperatury uzywam LM35 .
  • REKLAMA
  • #9 3894658
    bambi13
    Poziom 15  
    Doszedłem do tego że chyba w tym zasilaczu niebęde kombinował bo się nie opłaci już wole kupić znacznie bezpieczniejszego, silniejszegoi, bez porównania lepszego i oczywiście cichutkiego Amacrox Warrior 400W (350) napewno będzie lepszy od tego co mam :).
    Uciszenie zasilacza? Czy to jest możliwe? Cichy wiatrak?
    Czy kolegę to nie razi?
    Proszę poprawić !
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • #10 3894713
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    Najlepiej wyciszyć przez wymiane wentylatora na arctic cooling z thermal control, na allegro kosztuje chyba 8zł + wysyłka, jest bardzo cichy i sam reguluje obroty w zależności od temperatury, ja tak zrobiłem i polecam bo jest bardzo cicho :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wyciszenia hałasu generowanego przez wentylator zasilacza komputerowego. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę wentylatora na cichy model, zastosowanie regulatora obrotów (np. na układzie LM317) oraz podłączenie wentylatora do niższego napięcia (np. 5-7 V zamiast 12 V) w celu zmniejszenia prędkości obrotowej i hałasu. Zwrócono uwagę na konieczność zachowania odpowiedniego chłodzenia, zwłaszcza przy dużym obciążeniu zasilacza, aby uniknąć przegrzania elementów takich jak diody i kondensatory elektrolityczne. Zalecane jest zwiększenie powierzchni radiatorów oraz usunięcie kratki wentylacyjnej lub jej zastąpienie grillem poprawiającym przepływ powietrza. Wskazano także na możliwość zastosowania wentylatorów z automatyczną regulacją obrotów zależną od temperatury. Wśród polecanych wentylatorów wymieniono modele Arctic Cooling z funkcją thermal control. W przypadku planowanej wymiany zasilacza sugerowano zakup nowego, cichego i mocniejszego modelu, np. Amacrox Warrior 400W. Podkreślono, że wyciszanie zasilacza ma sens tylko przy odpowiednim zapasie mocy i właściwym odprowadzeniu ciepła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA