logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój schemat miksera 2-kanałowego jest poprawny i zadziała?

apacz123456789 19 Lut 2009 19:23 1632 6
REKLAMA
  • #1 6174846
    apacz123456789
    Poziom 10  
    Witam. Dziś chciałbym się upewnić, czy to, co buduję jest sprawne i czy działa. Buduję mikser 2-u kanałowy. W załączniku jest schemat. Proszę mi powiedzieć czy to ma jakieś szanse na to, że zadziała (jestem początkującym i nie umiem tego sam określić).

Czy mój schemat miksera 2-kanałowego jest poprawny i zadziała?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6175028
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Jak na moje skromne oko, powinno być ok.
    Osobiście zastanowiłbym się nad sensownością tego dodatkowego potencjometru oznaczonego jako "cross" skoro do wysterowania kanałów użyte zostaną osobne potencjometry na wejściach, no ale to już sprawa indywidualnego podejścia do sprawy ;)
  • REKLAMA
  • #3 6175472
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Ja bym dał NE5532, ma lepsze własności szumowe i większą wydajność prądową, co jest szczególnie ważne na wyjściu słuchawkowym.

Poza tym dałbym jakieś wzmocnienie (>1) w torze słuchawkowym, bo sygnały wejściowe mogą mieć różny poziom (czasami niski).

Podobnie dałbym wzmocnienie w torze głównym, bo może się okazać, że czasami będzie za cicho.

Dałbym też możliwość podsłuchu sygnału na wyjściu toru głównego (jako kontrolę działania).

Ponieważ NE5532 jest wzmacniaczem podwójnym, to można dobudować dodatkowy przedwzmacniacz mikrofonowy (bo na razie tor główny to ma wzmocnienie ok. 1, czyli nadaje się raczej do poziomów liniowych).

Przedwzmacniacz mikrofonowy powinien mieć albo płynną albo skokową regulację wzmocnienia w zakresie 10 do 40 dB (3.16 do 100).

W profesjonalnych urządzeniach impedancja wejściowa toru mikrofonowego wynosi od 2kΩ do 5 kΩ.

Przydało by się tez dać zabezpieczenia diodowe na wejściach, by uniknąć uszkodzenia wejść przy jakichś stanach przejściowych na wejściach.
  • #4 6175504
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Robiłem ten mikser, działał dobrze, ale dość szybko będziesz chciał czegoś w stereo, z regulacją balansu itp. Z tego co pamiętam to miałem tutaj problem, ze jak dawałem jeden z kanałów na odsłuch to automatycznie głośność tego kanału malała na wyjściu "miksera".
  • REKLAMA
  • #5 6175613
    apacz123456789
    Poziom 10  
    Czyli ten mikser jest dobry ??? (chodzi mi o to czy działa). Nie oczekuję jakiś super cudów ale chciałbym mieć coś takiego. A regulator tonów mam w osobnym zestawie.
    Kolego Paweł Es. czy możesz mi zaprojektować jakiś taki przedwzmacniacz mikrofonowy który mógłbym podłączyć pod to ??? (chodzi mi o to aby podpiąć do jednego z wejść). Byłbym bardzo wdzięczny. Ale proszę o jakąś sprawdzoną konstrukcję.

Pozdrawiam !!!
  • REKLAMA
  • #6 6177034
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Jakie urządzenia masz zamiar przyłączać do tego miksera ? Typy mikrofonów ? Pojemnościowe, dynamiczne ? Z wyjściem symetrycznym czy niesymetrycznym ?
    Jakie urządzenia będą sterowane z tego miksera (jakie mają wejścia) symetryczne czy niesymetryczne) ?

Jako wzmacniacz mikrofonowy to proponował bym gotowiec z układem kontroli poziomu sygnału:

http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2312.pdf

http://sklep.avt.com.pl/p/pl/2007/ssm2165+int...cniacz+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
  • #7 6178319
    apacz123456789
    Poziom 10  
    Kolego za bardzo nie rozumiem o czym wcześniej mówiłeś ale coś tam zrozumiałem... eee mikrofon to mikrofon elektretowy. A gotowca nie chcę ponieważ mam wszytko do wykonania (laminat na płytkę, wytrawiacz, elementy, itd...) Chciałbym jakiś naprawdę bardzo prosty projekt ale "sprawny" i sprawdzony przed Was (użytkowników)

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu prostego miksera 2-kanałowego przesłanego przez początkującego konstruktora. Ogólnie schemat jest oceniany jako poprawny i działający, choć pojawiają się sugestie dotyczące ulepszeń. Zaleca się zastosowanie wzmacniacza operacyjnego NE5532 ze względu na lepsze parametry szumowe i większą wydajność prądową, szczególnie przy wyjściu słuchawkowym. Proponowane jest wprowadzenie wzmocnienia większego niż 1 w torze słuchawkowym i głównym, aby dostosować poziomy sygnałów wejściowych. Sugeruje się także dodanie możliwości podsłuchu sygnału na wyjściu toru głównego oraz zabezpieczeń diodowych na wejściach. Wskazano, że obecny tor główny ma wzmocnienie około 1, co jest odpowiednie dla sygnałów liniowych, ale dla mikrofonu potrzebny jest przedwzmacniacz mikrofonowy z regulacją wzmocnienia w zakresie 10–40 dB i impedancją wejściową 2–5 kΩ. Zaproponowano gotowe rozwiązania z układem kontroli poziomu sygnału, jednak autor preferuje prosty, sprawdzony projekt do samodzielnego wykonania, dedykowany mikrofonowi elektretowemu. Wskazano również potencjalne problemy z regulacją głośności przy odsłuchu pojedynczego kanału oraz możliwość rozbudowy o funkcje stereo i regulację balansu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA