logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Temperatura i sprawność paneli słonecznych w upalne dni

robertcb 19 Lut 2009 20:49 9471 13
  • #1 6175305
    robertcb
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam,
    Do jakiej temperatury może się nagrzać niechłodzony panel monokrystaliczny w Polsce w letni upalny dzień w godzinach południowych, i o ile % mniej mocy daje wówczas w porównaniu z tą sugerowaną w 25°C?
  • #2 6175786
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Mam taki panel o mocy 120W. Nie stwierdziłem aby nadmiernie się nagrzewał i tracił na sprawności. Jeśli takie zmiany mają miejsce to niezauważalnie. Panel używam już od 4 lat.
  • #3 6175898
    PainKiller_2007
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Pozwolę sobie zacytować :
    Rzuuf napisał:
    ....

Aktualnie produkowane ogniwa solarne mają wydajność ok. 150W/m2, przy pełnym słońcu.

W Polsce mamy średnio 1500 godzin słonecznych w ciągu roku, czyli 4 godziny dziennie, to jest ok. 2 godziny dziennie w zimie i 6 godzin dziennie w lecie.

.....
  • #4 6177251
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    Mam pytnako odnośnie sprawności tych 120 watowych paneli. Zakładam ze do tak dużego ogniwa masz przetwornice na 230V i zasilasz tym jakieś urządzenia. Jaką rzeczywistą średnią moc jest w stanie wyprodukować takie ogniwo w lecie i w zimie?? i po jakim czasie inwestycja się zwraca. Według moich wyliczeń /nie koniecznie prawidłowych/ wychodzi ze zwrot takiej instalacji to czas rzędu kilkunastu lat.
    Pozdrawiam
  • #5 6177295
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Masz rację. Ja nie liczę na zwrot kosztów. Mam przetwornicę, układ ładowania i aku. żelowy 100Ah.
    Wszystko jest zamontowane w przyczepie kapingowej. Wystarcza do zasilenia TV+sat. radio, oświetlenie i sporadycznie jakaś syszarka do włosówo mocy 500W. Spadek mocy jest ogromny jeśli są chmury. Moc spada do 20% jak słońce jest zakryte chmurami. Jeśli pada deszcz ( słońce zakryte całkiem) to moc na wyjściu ogniwa jest na poziomie 5-10%.
    Jeśli masz zamiar zastosować ogniwo do użytku całorocznego to musisz pogodzić się z niewielkim zyskiem energetycznym w zimie. Jest poprostu za mało słońca.
  • #6 6177350
    marcino2000
    Poziom 24  
    No czyli moje obliczenia raczej się potwierdzają. Rozumiem że jeśli by myśleć o zasileniu domu i sprzedaży nadwyżki(nie mowie żeby przewymiarować układ, ale o tym gdy w domu pobór mocy jest znikomy lub zerowy) energii do sieci, poniesione koszty nie zwrócą się w ciągu mniej niż 10 lat. Czyli fotowoltakię można zastosować tylko tam gdzie nie ma sieci NN. Szkoda, bo jestem gorącym zwolennikiem odnawialnych źródeł energii i z chęcią upychał bym je wszędzie gdzie to możliwe:D
  • #7 6177725
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Jeśli chcesz zastosować taki sposób zasilania domu to musisz zainstalować moc co najmniej 3 krotnie większą od zapotrzebowania. Licząc inaczej-jeśli dom jednorodzinny dziennie potrzebuje 5 KW na dobę to moc solarów musi wynosić w/g moich wyliczeń co najmmiej 15 KW na dobę, co daje przy 10 godzinach światła max 1,5 KW. Dodajmy do tego złą pogodę i częściowe zakrycie słońca to moc efektywna wyniesie w dobrym układzie 500W. Aby uzyskać taką moc trzeba zainstalować ok 10 paneli po 150W. Jeden panel kosztuje co najmniej 2000 zł. Dochodzi jeszcze koszt przetwornicy i akumulatorów. To jest następne kilka tysięcy zł.
  • #8 6177922
    marcino2000
    Poziom 24  
    Koszta duże niestety. A czy istnieje możliwość dofinansowania tego typu inwestycji jak na przykład kolektorów słonecznych gdzie państwo zwraca nawet do połowy wartości??
  • #9 6179626
    robertcb
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    kaczmarj napisał:
    Mam taki panel o mocy 120W. Nie stwierdziłem aby nadmiernie się nagrzewał i tracił na sprawności. Jeśli takie zmiany mają miejsce to niezauważalnie. Panel używam już od 4 lat.

Ja zauważyłem, świeżo wyniesiony na słońce panel dawał pełną moc, po czasie gdy nabrał temperatury moc spadła i to znacznie (20-30%?), ale nie notowałem wyników i nie wiem jakie są konkretne dane
  • #10 6179692
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Jeśli panel połączyłeś do akumulatora , to akumulator miałeś już naładowany. Jak chcesz sprawdzić jaka moc jest z panela to śmiało możesz wpiąć amperomierz na zamkniętym obwodzie panela. Nic się nie stanie.

[img]Temperatura i sprawność paneli słonecznych w upalne dni[/img]
  • #11 6179737
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    marcino2000 napisał:
    fotowoltaikę można zastosować tylko tam gdzie nie ma sieci NN.

To chyba istotna konkluzja. Ja dodalbym do tego stwierdzenia że jezeli ktos nie musi liczyć sie z kasą , to jako hobby może toto sobie zamontować na połowie dachu , gdy jest ona wyeksponowana na południe. W naszym usytuowaniu geograficznym jedynie wykorzystanie energii wiatru jako tako ma sens . Ale koszt instalacji dla przecietnego uzytkownika tez stanowi barierę .
  • #12 6182118
    marcino2000
    Poziom 24  
    Masz rację, koszt jest bardzo wysoki, a efekty raczej średnie. Wiatr też nie jest taki idealny, nie wieje 24h i 365 dni w roku i trzeba ustawić się ze sprzętem w odpowiednim miejscu np na pomorzu. Z tego co się zdążyłem zorientować to najbardziej opłaca się kupić stary młyn wodny i po kosmicznych zabiegach w różnych urzędach otworzyć tam swoją elektrownie:D Koszty maszyn i utrzymania nie są duże, a efekt naprawdę zadowalający, niektórzy całkiem nieźle sobie z tego żyją. sorki za mały mały offtopic:D
  • #13 13262760
    kriss032
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    robertcb napisał:
    Witam,
    Do jakiej temperatury może się nagrzać niechłodzony panel monokrystaliczny w Polsce w letni upalny dzień w godzinach południowych, i o ile % mniej mocy daje wówczas w porównaniu z tą sugerowaną w 25°C?

Jeżeli chodzi o Polskę nie ma większego znaczenia mimo że sprawność spadnie nieznacznie z powodu grzania to zysk wzrośnie w pełnym nasłonecznieniu czyli bilans będzie na plus
    Natomiast na Saharze panele mogą się nagrzać do temperatury topienia cyny, cyna się roztopi i pozamiatane
    Sprawnie działają tam jedynie panele Ruskie wykonane w technologii Programu Kosmicznego Sojuz, obecnie takie panele można nabyć w Ruskim sklepie żelaznym po bardzo wysokiej cenie
  • #14 13398229
    herminator
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Putin wszystkie panele zabiera na wojne tak więc nie będzie ich w sklepachh metalowych..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat nagrzewania się paneli monokrystalicznych w Polsce podczas upalnych dni oraz wpływu temperatury na ich sprawność. Użytkownicy zauważyli, że panele mogą tracić moc nawet o 20-30% w wyniku wzrostu temperatury, choć dokładne dane nie były rejestrowane. Wskazano, że temperatura paneli może znacznie przekraczać 25°C, co obniża ich efektywność. Omówiono również praktyczne aspekty użytkowania paneli 120W, w tym spadek mocy przy zachmurzeniu do 20%, a przy całkowitym braku słońca do 5-10%. Poruszono kwestie ekonomiczne – zwrot inwestycji w instalacje fotowoltaiczne trwa zwykle kilkanaście lat, a koszty zakupu paneli, przetwornic i akumulatorów są wysokie. Zasugerowano, że dla zasilania domu jednorodzinnego potrzebna jest instalacja o mocy około 15 kW, co wymaga około 10 paneli 150W i znacznych nakładów finansowych. Wspomniano o możliwości dofinansowania inwestycji, choć nie podano szczegółów. W kontekście ekstremalnych warunków klimatycznych, np. na Saharze, panele mogą się nagrzać do temperatur topnienia cyny, co powoduje uszkodzenia. W takich warunkach sprawdzają się jedynie specjalistyczne panele rosyjskie wykonane w technologii programu kosmicznego Sojuz, dostępne w rosyjskich sklepach żelaznych, jednak po wysokiej cenie. W dyskusji pojawiły się także uwagi o ograniczeniach energetyki wiatrowej i alternatywnych źródłach energii, takich jak młyny wodne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA