logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć PLC z licznikiem MULTICAL 601 przez RS232? Czy potrzebny konwerter?

Micoń 20 Lut 2009 10:20 5845 9
  • #1 6177229
    Micoń
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Panowie, mam pytanie. Muszę się skomunikować sterownikiem PLC z licznikiem ciepła MULTICAL 601 poprzez port RS232. Jak udało mi się ustalić licznik ten posiada złącze RS (GND, DATA, REQ). Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy to jest zwykłe łącze RS232, czy też konieczny jest jakiś konwerter. Oryginalny kabelek o numerze 66-99-106 jest dość drogi a wygląda (przynajmniej optycznie) na zwykły kabel zakończony z jednej strony wtyczką DB9 a z drugiej wolnymi żyłami. W serwisie nie potrafią mi odpowiedzieć czy w obudowie wtyczki kryje się jakiś konwerter. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym temacie?
  • Pomocny post
    #2 6177374
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    W instrukcji na str. 9 masz podane, że sygnał jest pasywny. Jest też schemat jak to jest zbudowane: jest optoizolacja, więc musisz sam zasilić linie Rx i Tx, i raczej będzie to 5V. Schemat wymyślisz sam, bo jest dość prosty. Do tego potrzebujesz przejściówkę, np. na USB (w Kamami.pl są fajne przejściówki na FT232, mam - działa).
  • #3 6177576
    Micoń
    Poziom 10  
    Dziękuję za info. W sterowniku którym zamierzam odpytywać licznik mam na jednym z pinów portu RS na stałe wystawione +5V zatem powinno pójść gładko. Sprawdzę i dam znać.
  • #4 6239136
    Micoń
    Poziom 10  
    Sprawdziłem, działa. Trzeba rzeczywiście podać napięcie +5V i zbudować prosty układ tranzystor, dioda i 3 rezystorki.
  • #5 8252600
    hoteagle
    Poziom 11  
    Chciałbym odświeżyć temat...
    Dostałem oprogramowanie MeterTool oraz moduł rs232 do Multicala 66c
    Czy ktoś może posiada schemat przewodu komunikacyjnego?
    Byłbym wdzięczny bo w Kamstrupie cena jest zaporowa.
    Pozdrawiam, z góry dziękuję
  • #6 8624627
    funwind
    Poziom 10  
    Ocena: 56
    Witam, proszę o krótką informację dotyczącą informacji jakie mogą być sczytane z licznika. Czy i jakie parametry można sczytać. W szczególności zależy mi na odpowiedzi czy można sczytać temperatury chwilowe na wejściu i wyjściu. Normalnie licznik pokazuje je, lecz nie wiem, czy można je także odczytać w opisany przez Was sposób. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #7 8837493
    helper86
    Poziom 14  
    Witam, ponowię pytanie kolegi: czy mógłby ktoś wrzucić schemat kabla do połączenia się z Multicalem? Czytałem w postach wyżej, że jest to proste, ale nie znam się na tym, więc byłoby miło gdyby jakiś ekspert się wypowiedział :)
    pozdrawiam
  • #8 10375932
    hoteagle
    Poziom 11  
    W załączniku program MeterTool dla Kamstrupa 66C

Ciepłomierz należy programować przez moduł RSowy posiadający piny Data Req Gnd i przewód 66-99-105 lub 66-99-106. Schemat przewodu w załączniku.

Ciepłomierz konfigurujemy wg danych z załączonej dokumentacji

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • MC 66C Technical Description 5511-634 GB Rev C1.pdf (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak połączyć PLC z licznikiem MULTICAL 601 przez RS232? Czy potrzebny konwerter? schemat.jpg (169.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MC.rar (18.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 14494740
    mirocybu
    Poziom 1  
    Witam wszystkich mam taki problemik , mam orginalny kabel kamstrupa,rs232 niestety zmieniłem komputer stary padł, a w nowym mam tylko usb kupiłem przejśćiówkę usb rs232 na ftdi (allegro.pl/konwerter-usb-rs232-ttl-interfejs-ft232-rl-kabel-i5102958890.html niestety nie działa z tym przewodem pomozecie jak to uruchomić. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • #10 14495098
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Na standardowym COM w komputerze stacjonarnym ten przewód działa z licznikiem?

Jeśli tak to może masz:
    - podczas łączenia się inny nr COM przypisany do konwertera USB niż w programie,
    - uszkodzony konwerter,
    - błędnie wykonany kabel ze złącza IDC-16 na DB-9(?) DB-15(?).
    ... inne?

Oczywiście zakładam, że ustawienia komunikacji masz prawidłowe (prędkość, parzystość itp).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy połączenia sterownika PLC z licznikiem ciepła MULTICAL 601 poprzez port RS232. Licznik posiada złącze RS z pinami GND, DATA, REQ, które nie jest standardowym RS232, lecz sygnał jest pasywny i wymaga zasilania linii Rx i Tx napięciem około 5V oraz zastosowania prostego układu elektronicznego z tranzystorem, diodą i rezystorami. Oryginalny kabel komunikacyjny Kamstrup (nr 66-99-106) jest drogi, ale jest to kabel DB9 z wolnymi przewodami, bez wbudowanego konwertera. Do komunikacji można użyć przejściówki USB-RS232 opartych na układzie FT232, jednak konieczne jest prawidłowe zasilanie i konfiguracja. W dyskusji pojawiły się także pytania o schematy kabli i parametry odczytywane z licznika, w tym temperatury chwilowe na wejściu i wyjściu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z oprogramowaniem MeterTool oraz modułem RS do Multicala 66C, a także problemami z konwerterami USB-RS232 i ich konfiguracją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA