logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć gniazdko z bolcem w instalacji dwużyłowej?

Mizi789 20 Lut 2009 14:27 4059 10
REKLAMA
  • #1 6178288
    Mizi789
    Poziom 10  
    Witam !
    Dzisiaj zmienialem gniazdko, na takie żeby miało bolec... Niestety w bloku mam instalacje dwużyłową czyli kabelek niebieski (zero) i brązowy (faza)
    Więc chciałem wyzerować bolec czyli podłączyć kabel niebieski do bolca.

Problem w tym ze tych kabli przy gniazdku mam 4, dwa są brązowe i dwa niebieskie, (doszedłem do wniosku że jeden niebieski podłącze do bolca a drugi zostawie jako zero) obydwa czarne mają faze, natomiast niebieski gdy jest podlaczony z drugim niebieskim to probówka w wkrętaku nie świeci natomiast gdy rozdziele te dwa przewdoy to na jednym wykazuje mi faze.. :/ dodatkowo gdy są rozłaczone lodówka w kuchni mi nie działa....

Więc zrobiłem tak, że podłączyłem niebieskie tak jak były wczesniej czyli razem (lodówka działa) , a od nich podciągłem kabelek do bolca... niby na bolcu nie ma prądu...
    Lecz czy ktoś może mi podpowiedzieć czy to jest zrobione dobrze ? czy może mnie kiedyś porazi prąd ? :P

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 6178337
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Teoretycznie dobrze, w praktyce powiniens te dwa niebieskie przykrecic do bolca a od bolca kabelkiem na styk gniazdka.. , taka powinna byc kolejnosc.
  • REKLAMA
  • #3 6178368
    Mizi789
    Poziom 10  
    hm...
    No dobra, teoretycznie dobrze... a praktycznie może to tak zostac? niestety to gniazdko mam za biurkiem a żeby się tam dostać to musze szafe przestawiac.... Jak bedzie trzeba to oczywiscie to zrobie.... nie mam zamiaru zeby kogos poraził prąd...

aa... i dodam jeszcze jedno. Jak dotkne wkrętakiem z probówką co jakis czas bolca to zaświeca sie na chwile i gaśnie... gdy sprawdzam raz za razem to tego nie ma.. pokazuje sie tylko za pierwszym sprawdzeniem, taki błysk...
  • #4 6178490
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1188
    Masz gniazdka zrobione w pętli. Dwa brązowe - fazowe pod jeden zacisk. Natomiast z niebieskimi masz problem. Powinieneś oba podłączyć pod bolec i nieprzecinając przewodu doprowadzić go do zacisku zerowego. Jest to dość skomplikowane i wymaga zręczności, ale możliwe do wykonania.
    Robi się to tak, że ścina się fragment izolacji na szerokość zaciku, podlącza pod bolec a resztę końcówki podłącza się do zacisku. Taka przelotka.
  • #5 6178696
    Mizi789
    Poziom 10  
    Dzięki !
    Tylko teraz mi powiedzcie czy jak zostawie tak jak mam... to moge miec z tego powodu jakies nieprzyjemnosci ?

Może sie to odbic na sprzęcie lub na zdrowiu ?

Po prostu jakie mogą być tego skutki?

(i co oznaczają te krótkie błyski na wkrętaku po dotknięciu bolca?)

aa... i jak podłącze tak jak mówicie to drut o przekroju 1mm starczy ?
  • REKLAMA
  • #6 6180001
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Radzę ci abyś połączył te dwa niebieskie razem bo tak jak napisał poprzednik masz instalację wpiętą w pętle tzn masz zasilanie z 2 stron . Jeżeli nie połączysz niebieskich razem to znacząco osłabisz instalację . Przejdz się po mieszkaniu z neonówką a następnie dotknij ją do kaloryfera to chyba znajdziesz odpowiedz

Dodano po 1 [minuty]:

Daj taki sam drut jaki jest w instalacji
  • #7 6180980
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Jak Ci sie te dwa niebieskie rozłączą to lodówka nie dość że przestanie działać to będzie jeszcze miała fazę na obudowie. Jak masz przy niej metalową rączkę to ją lepiej dla bezpieczeństwa zdemontuj.
  • #8 6182132
    Darrieus
    Poziom 38  
    Te dwa niebieskie bym zlutowal dla swietego spokoju i przykrecil pod bolec, lutowanie instalacji nie jest polecane, ale w tym konkretnym wypadku moze to wyjsc tylko na zdrowie....
  • REKLAMA
  • #9 6183094
    Mizi789
    Poziom 10  
    Hm..
    Zrobiłem tak jak mówiliście czyli dwa czarne razem, dwa niebieskie razem przy bolcu oraz drut od tego bolca do zera w gniazdku, Tylko taki maly problem mialem z drutem, w instalacji jest przekroj około 2,5 mm a ja mialem drut tylko 1mm. Moze sie cos przypalic ? i jakby sie przerwal ten drut to jakie mogą byc skutki ?
    Z góry dzięki

Madrik napisał:

Robi się to tak, że ścina się fragment izolacji na szerokość zaciku, podlącza pod bolec a resztę końcówki podłącza się do zacisku. Taka przelotka.

,a jezeli miałbym robić tą przelotke to obydwa niebieskie mam zrobic na przelotce pod bolcem i podlaczyc pod zero, czy może tylko jeden (który?) ?
  • #10 6183208
    Darrieus
    Poziom 38  
    Mizi789 napisał:
    Hm..
    Zrobiłem tak jak mówiliście czyli dwa czarne razem, dwa niebieskie razem przy bolcu oraz drut od tego bolca do zera w gniazdku, Tylko taki maly problem mialem z drutem, w instalacji jest przekroj około 2,5 mm a ja mialem drut tylko 1mm. Moze sie cos przypalic ? i jakby sie przerwal ten drut to jakie mogą byc skutki ?
    Z góry dzięki

Madrik napisał:

,a jezeli miałbym robić tą przelotke to obydwa niebieskie mam zrobic na przelotce pod bolcem i podlaczyc pod zero, czy może tylko jeden (który?) ?

Przestan kombinowac, zlutuj te dwa niebieskie i wykop z gratow kawalek przewodu 2,5mm..
  • #11 6183454
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Ludzie. Po co robicie z igły widły. A gdyby człowiek zamontował gniazdko jakie było dotychczas, czyli bez kołka uziemiającego to co by było? Ze względów funkcjonalnych ważne, aby działały gniazda, czyli czarny-czarny a niebieski-niebieski. Kołek do niebieskiego, ale żeby koniecznie przewodem 2,5 mm kw to już przesada. Wyobrażam sobie jak człowiek kształtuje ten kawałek. Z innej strony, człowiekowi zadającemu takie pytania strach radzić.
    Przy okazji odkryłem, że nie udaje się wstawić symbolu inżynierskiego bowiem przy każdym znaku mam tylko"?"

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji elektrycznej dwużyłowej (faza i zero) w bloku pojawia się problem z podłączeniem gniazdka z bolcem uziemiającym. W praktyce, gdy w gniazdku jest cztery przewody (dwa brązowe fazowe i dwa niebieskie neutralne), zaleca się połączenie obu niebieskich przewodów razem i podłączenie ich do bolca oraz do zacisku zerowego gniazdka, tworząc tzw. przelotkę. Takie rozwiązanie jest konieczne, ponieważ instalacja jest wykonana w pętli, a rozłączenie niebieskich przewodów może skutkować pojawieniem się fazy na obudowie urządzeń (np. lodówki) i ich nieprawidłowym działaniem. Użycie przewodu o przekroju 2,5 mm² jest zalecane, gdyż cieńszy (np. 1 mm²) może się przegrzewać lub przerwać, co stwarza zagrożenie. Lutowanie przewodów nie jest standardowo zalecane, ale w tym przypadku może poprawić trwałość połączenia. Krótkie błyski na wkrętaku z probówką przy dotknięciu bolca mogą świadczyć o chwilowym przepływie prądu, co wymaga poprawnego uziemienia. Montaż gniazdka bez bolca uziemiającego eliminuje problem, ale nie zapewnia ochrony. Podsumowując, prawidłowe połączenie przewodów neutralnych i uziemiających w instalacji dwużyłowej wymaga staranności i odpowiedniego przekroju przewodów, aby zapewnić bezpieczeństwo i poprawne działanie urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA