logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć gniazdko z bolcem do danej instalacji?

maliwat69 17 Lip 2018 20:05 1791 5
REKLAMA
  • #1 17334639
    maliwat69
    Poziom 8  
    Ocena: 26
    Witam forumowiczów, mam pewien problem. Kupiłem mieszkanie w bloku z wielkiej płyty, instalacja elektryczna jest jeszcze aluminiowa i tylko dwużyłowa. W kuchni chciałem wymienić jedno z gniazdek bo jest już stare i pożółkłe. Po zdemontowaniu starego gniazdka ujrzałem coś takiego ( pierwsze zdjęcie ). W momencie gdy zdemontowalem to gniazdko i włączyłem korki to drugie gniazdko które jest w kuchni jest bez napięcia. Po włączeniu korków przewód fazowy to ten gruby ciemno niebieski po lewej stronie, z kolei neutralny to ciemno niebieski po prawej stronie. Z tego co wydedukowalem to przewód trzyzylowy w bielej izolacji biegnie właśnie do tego drugiego gniazdka. Moje pytanie brzmi jak poprawnie do takiej instalacji podłączyć gniazdko z bolcem? Z tego co wiem to przewód neutralny powinien pierwsze iść na bolec a potem na zacisk a mi się wydaje że tutaj poprzedni właściciel miał je podłączone na odwrót co widać na drugim zdjęciu. Mam nadzieję że napisałem to w miarę logicznie.
    Załączniki:
    • Jak poprawnie podłączyć gniazdko z bolcem do danej instalacji? IMG_20180717_160608.jpg (3.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawnie podłączyć gniazdko z bolcem do danej instalacji? IMG_20180717_155354.jpg (2.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawnie podłączyć gniazdko z bolcem do danej instalacji? IMG_20180717_155131.jpg (2.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17334725
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Czas zaprosić fachowca elektryka do swojego domu ;)
    Nie mówię tego złośliwie, ale patrząc na misz-masz w gniazdku to w całym domu może być niezły armagedon.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17334735
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1505
    maliwat69 napisał:
    Moje pytanie brzmi jak poprawnie do takiej instalacji podłączyć gniazdko z bolcem?

Połączyć przewody wewnątrz puszki wykorzystując np. złączki wago, a z połączeń wyprowadzić trzy przewody do zacisków gniazda: L, N i PE. Nie łączyć na osprzęcie a na listwach/ złączkach do tego przeznaczonych.
    Osobiście zawsze w przypadku zerowania zalecam pomiar spełnienia warunku samoczynnego wyłączenia przez osobę kompetentną, która posiada wiedzę i miernik.
  • REKLAMA
  • #4 17334758
    maliwat69
    Poziom 8  
    Ocena: 26
    W chwili obecnej nie mam w planach wymiany całej instalacji elektrycznej bo dopiero co kupiłem to mieszkanie i nie mam teraz pieniędzy. Taka wymianę instalacji mam w planach ale w późniejszym czasie. Gniazdko posiada pod dwa wejścia na przewód fazowy i neutralny dlaczego więc nie mostkowac w gniazdku?

Dodano po 2 [minuty]:

Poza tym muszę zmostkowac gniazdko bo instalacja wychodzącą ze ściany jest dwużyłowa
  • REKLAMA
  • #5 17334847
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1505
    maliwat69 napisał:
    Gniazdko posiada pod dwa wejścia na przewód fazowy i neutralny dlaczego więc nie mostkowac w gniazdku?

A dlaczego nie na złączkach/ listwach do tego przeznaczonych?
    Kolega zapytał- odpowiedziałem, a teraz neguje, bo coś trzeba dokupić. Ja rozumiem, że to są "drogie rzeczy", ale kolega występuje w roli pytającego a ja odpowiadam jak należy zrobić.
    Cytat:
    Poza tym muszę zmostkowac gniazdko bo instalacja wychodzącą ze ściany jest dwużyłowa

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Proszę, nie przeceniaj swojej wiedzy jeśli nie znasz układów sieciowych instalacji i środków ochrony przeciwporażeniowej towarzyszących w każdym z układów. Pozostańmy przy obecnym połączeniu i nie wnikaj dlaczego tak a nie inaczej. Tutaj to Ty powinieneś przyjąć do wiadomości przyjęte standardy i sprawdzone rozwiązania. :wink:
  • #6 17334878
    nieparzysty_35
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Koledzy którzy doradzali Ci wcześniej mają oczywiście rację.Wszystko należy robić przede wszystkim tak aby było bezpiecznie,zgodnie z normami
    i dobrze aby wyglądało estetycznie.Ponieważ w Twoim mieszkaniu masz starą dwużyłową instalację,to masz wspólny przewód neutralny i ochronny.Chodzi mi o ten aluminiowy,którym dochodzi prąd do tej puszki ze zdjęcia.Zanim nie przerobisz tej instalacji,możesz podłączyć podobnie,jak jest na trzecim zdjęciu.Z lewej strony gniazda podłączyłbym aluminiowy przewód fazowy razem z brązowym z białego kabla.Najlepiej byłoby teraz trzy przewody ( drugi aluminiowy PEN,żółto-zielony PE i niebieski N z białego kabla) połączyć razem w kostce zaciskowej i z tej kostki podłączyć do bolca uziemiającego.Dopiero z tego bolca poprowadzić przewód do gniazda z prawej strony (neutralny). Tak to przynajmniej tymczasowo bym połączył zanim nie zainwestujesz w zmianę instalacji.

Moderowany przez kozi966:

"Ponieważ w Twoim mieszkaniu masz starą dwużyłową instalację,to masz wspólny przewód neutralny i ochronny."
    Nie jest to pewne, bo w układzie sieci TT tak nie będzie. Proszę zatem, bez znajomości układu sieciowego, nie wypowiadać się w kwestiach związanych z rodzajami przewodów.
    "drugi aluminiowy PEN"
    W tej instalacji nie widać przewodu PEN - nie zgadza się przekrój, oraz brak jest informacji o układzie sieci TN.
    Sugeruję powstrzymać się przed doradzaniem bez kompletu wiedzy.

REKLAMA