logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć gniazdka z bolcem w instalacji z lat 80-tych?

robson24-78 02 Wrz 2008 09:57 25419 25
  • #1 5498660
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich.

Postanowiłem zmienić w domu kilka gniazdek na gniazdka z bolcem (bo poco kupować listwy i tego typu rzeczy jeśli nie ma ich gdzie prawidłowo podłączyć?)

Nabyłem gniazdka i pełen optymizmu zacząłem je montować. Instalacja w pokoju (jak większość instalacji w blokach z lat 80-tych) składa się z czterech przewodów (dwa kable po dwa przewody w każdym), czyli mam dwa przewody koloru czarnego i dwa koloru niebieskiego). W gniazdach bez bolców miałem złączone przewody czarne z czarnymi, niebieskie z niebieskimi. Do gniazd z bolcem rozłączyłem skręcone przewody niebieskie i podłączyłem jeden z nich do bolca.

W czym problem? Otóż okazuje się że po takim podłączeniu jedno z trzech gniazd w pokoju działa prawidłowo, natomiast dwa pozostałe nie - między przewodem fazowym (czarnym) i neutralnym (niebieskim) mam ok. 98V, natomiast między bolcem a przewodem fazowym trochę ponad 100V...

Powiem szczerze - zgłupiałem... Albo podłączyłem coś nie tak jak trzeba albo mam braki w teorii ;) Nie chcę kombinować na ślepo z różnymi konfiguracjami przewodów więc pytam ludzi którzy w tym siedzą - co może być nie tak?
  • #2 5498704
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam, w blokach gniazda często łączone były na jednym ciągu przewodów, przewody musisz połączyć tak jak były, jeśli rozłączyłeś przewody niebieskie do odłączyłeś zero od następnych gniazdek.
    Pozdrawiam.
  • #3 5498709
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Masz zasilanie ciagniete z gniazda do gniazda.Musisz polaczyc niebieskie z niebieskimi i czarne z czarnymi.Zero (powinno byc niebieskie podaj na bolec gniazda).Byly to instalacje z tzw.centralna puszka rozdzielcza-cpr
  • #4 5498714
    robson24-78
    Poziom 20  
    NIUTAT - sugerujesz powrót do stanu pierwotnego? Nie bardzo mnie satysfakcjonuje taki obrót sprawy... Wolałbym znaleźć rozwiązanie... Jeśli piszesz że gniazda mogą być połączone w szereg to sprawdzę które są ze sobą połączone i w każdym zrobię identyczne połączenie z bolcem - dobrze myślę?

Pozdrawiam!

Dodano po 4 [minuty]:

wojtek60 napisał:
    Masz zasilanie ciagniete z gniazda do gniazda.Musisz polaczyc niebieskie z niebieskimi i czarne z czarnymi.Zero (powinno byc niebieskie podaj na bolec gniazda).Byly to instalacje z tzw.centralna puszka rozdzielcza-cpr

Czyli łączę po prostu bolec zerujący w gnieździe z przewodem zerowym (niebieskim)?
    A czym różni się konfiguracja taka jak opisałem od Twojej propozycji? (widać moje braki w teorii...).

Pozdrawiam!
  • #5 5498730
    niutat
    Poziom 36  
    To właśnie miałem na myśli ale przewody muszą być połączone ze sobą, i sprawdź czy masz zero na bolcach. Oczywiście zero podłącz także do jednego styku w gniazdku.
  • #6 5498809
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Nie możesz mieć gniazd połączonych w szereg. Gniazda są połączone równolegle jedno po drugim i czasami w zamkniętym obwodzie. Wyciągnij wtyki wszystkich urządzeń w mieszkaniu i wykonaj pomiary. Możliwe że masz przebicie w którymś urzadzeniu.
    Zakładam, że w gniazdach połączyłeś kable czarny z czarnym, niebieski z niebieskim i z "bolcem".
    Połączenie w gnieździe powinno wyglądać tak, że niebieski z niebieskim na zacisk neutralny, a z tego zacisku krótkim przewodem do zacisku ochronnego z "bolcem" (tu najprawdopodobniej masz problem). Czarny z czarnym na zacisk lini, fazy, prądowy czy jak go tam zwał.
  • #7 5498873
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Mam w mieszkaniu bardzo podobnie wykonana instalacje - przewod 2x1.5mm kwadrat leci od puszki bezpiecznikowej przez wszystkie gniazdka w pokojach i kuchni i wraca do skrzynki bezpiecznikowej.
    Fabryczne polaczenie zerowania w tej instalacji [w kuchni] to jeden z niebieskich odizolowany na nieco wiekszej dlugosci tak ze laczy zacisk N z bolcem.
    Zrob tak samo bedzie dzialac.
  • #8 5498928
    robson24-78
    Poziom 20  
    Alana napisał:
    Mam w mieszkaniu bardzo podobnie wykonana instalacje - przewod 2x1.5mm kwadrat leci od puszki bezpiecznikowej przez wszystkie gniazdka w pokojach i kuchni i wraca do skrzynki bezpiecznikowej.
    Fabryczne polaczenie zerowania w tej instalacji [w kuchni] to jeden z niebieskich odizolowany na nieco wiekszej dlugosci tak ze laczy zacisk N z bolcem.
    Zrob tak samo bedzie dzialac.

Czy możesz rozrysować, choćby prowizorycznie jak wygląda (a raczej jak powinna wyglądać) taka instalacja? Powiem szczerze - szlag mnie trafia kiedy widzę jak są wykonane instalacje w blokach... Spojżałem na gniazdo z bolcem w kuchni, do krórego jest podłączona lodówka - ma identyczne połączenie jak to które sam zrobiłem, czyli oba czarne spięte razem do jednej dziurki, jeden niebieski do drugiej dziurki a drugi do bolca - połączenia między bolcem i drugim niebieskim nie ma... Czy to ma prawo poprawnie działać?

Pozdrawiam!
  • #9 5498965
    hos7433
    Poziom 22  
    Podłączenie gniazda tak ma wyglądać:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Tym sposobem łączysz od gniazda do gniazda. Jeśli gniazdo nie posiada dwóch zacisków, wtedy skręcasz czarny z czarnym, i łączysz do prawego zacisku patrząc od wierzchu gniazda (czyli lewego od strony zacisków) niebieski z niebieskim i dodatkowo ten zielono-żólty (może być niebieski z braku zielono-żółtego). Połaczenia lutujesz i zaizolowujesz. Po skręceniu ma wystawać odizolowany drut odpowiedniej długości wystarczającej do zaciśnięcia pod śróbą zaciskową. Wykonanie instalacji w obwodzie zamkniętym ma tą zaletę, że w przypadku przerwania któregokolwiek przewodu obwód nadal jest zamknięty i działa nadal.
  • #11 5498995
    robson24-78
    Poziom 20  
    Jak ma wyglądać połączenie przy samym gniazdku, już wiem, (ale dzięki za zaangażowanie) - chodziło mi o rysunek samej instalacji wraz z bezpiecznikami, bo z tego co widzę przy skrzynce bezpiecznikowej też ktoś coś przerabiał...

Zastanawiam się, czy jest sens, a jeśli tak to jak to zrobić, aby zdublowane przewody instalacji wykorzystać do poprowadzenia przewodu uziemiającego - po prostu jedna para przewodów spełniałaby dalej swoją rolę a przewód niebieski z drugiej pary spełniałby rolę uziemienia - wiem że wymaga to przeróbki w pobliżu skrzynki z bezpiecznikami, dlatego pytam o sens...

Pozdrawiam!
  • #13 5499302
    niutat
    Poziom 36  
    robson24-78 napisał:

Zastanawiam się, czy jest sens, a jeśli tak to jak to zrobić, aby zdublowane przewody instalacji wykorzystać do poprowadzenia przewodu uziemiającego - po prostu jedna para przewodów spełniałaby dalej swoją rolę a przewód niebieski z drugiej pary spełniałby rolę uziemienia - wiem że wymaga to przeróbki w pobliżu skrzynki z bezpiecznikami, dlatego pytam o sens...

Pozdrawiam!

Nie da się tak, pomiędzy gniazdkami masz przecież tylko po dwa przewody.
  • #14 5499341
    robson24-78
    Poziom 20  
    NIUTAT napisał:
    robson24-78 napisał:

Pozdrawiam!

Nie da się tak, pomiędzy gniazdkami masz przecież tylko po dwa przewody.

Nie, mam dwie pary przewodów w każdej puszce - wychodzą mi z każdej puszki 4 druty (dwa czarne i dwa niebieskie) - dlatego pisałem o poświęceniu jednej pary na pociągnięcie uziemienia, oczywiście przy założeniu że pobór mocy nie będzie przesadnie duży (bo rozumiem że taki jest cel dublowania przewodów).
  • #15 5499353
    niutat
    Poziom 36  
    Przyjrzyj się dokładnie rys. kol Alana, widać na nim te cztery przewody w gniazdkach, ale pomiędzy gniazdkami jest dwa. To skąd weźmiesz te dodatkowe?.
  • #16 5499371
    robson24-78
    Poziom 20  
    NIUTAT napisał:
    Przyjrzyj się dokładnie rys. kol Alana, widać na nim te cztery przewody w gniazdkach, ale pomiędzy gniazdkami jest dwa.

Masz rację, to co chiałbym zrobić wymagałoby położenia nowej instalacji...
    Po dokładnym przejżeniu rysunku dotarło do mnie jednoznacznie dlaczego jedno gniazdo w pokoju działa a pozostałe nie...
    Dziękuję Wam wszystkim za pomoc i zrozumienie!

PS. Do każdego lokalu mieszkalnego powinna być dołączana dokumentacja instalacji elektrycznej - oszczędziłoby to szukania puszek, przewodów i zakładania tematów na elektrodzie... ;)

Pozdrawiam!!!
  • #17 5499523
    hos7433
    Poziom 22  
    Mój rysunek wygląda tak:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Instalacja taka sama jak wyżej.
    Gniazda w pokojach były bez uziemienia ( bolec uziemiajacy odcięty piłką), podwójne. Poprzerabiałem montując po jednym bolcu do każdego gniazda. :idea: :D. Mam teraz w każdym punkcie uniwersalne z bolcem i bez.
  • #18 6993659
    mozart24
    Poziom 2  
    Witam.
    Wznowie temat trochę go modyfikując.

Ostatnio kupiłem mieszkanie w starej kamienicy i trochę remontuje no i oczywiście powstał problem braku gniazdka np. tam gdzie stoi lodówka.

Opis sytuacji: Chce podłączyć nowe gniazdko poprzez stare do którego jest podłączona już pralka. Myślałem odłączyć kabel od gniazdka i wpiąć tam kostkę, puścić kabel z kostki kablem do gniazdka koło lodówki i jeszcze jeden kabel z kostki do starego gniazdka do pralki.

Z tego postu wiem jak podłączyć gniazdko z bolcem mając tylko dwa kable, ale...

Moje pytanie jest takie: jakiego kabla użyć. W sklepie gość poradził kabel instalacyjny 2x2.5. Czy to nie przesada? 2x1.5 nie starczy? Wspomnę tylko, że kabel idący do obecnego gniazdka, do którego teraz jest podłączona pralka i była podłączona też do tego samego gniazdka stara lodówka to 2x1.5?
  • #19 6993698
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    No to sobie sam odpowiedziałeś. Jeśli nie masz zamiaru zmieniać instalacji elektrycznej to stosowanie w tym rozwiązaniu przewodu nawet 4mm? (tak się wstawia z symboli inżynierskich) zupełnie bez sensu. Pomijając fakt, że pewnie chodzi o kilkanaście cm tego przewodu. I wreszcie nie wiemy jak zamierzasz obciążać gniazda oraz jakie posiadasz zabezpieczenia. Jeśli dobrze rozumiem twoje intencje, czyli bez rewolucji to oczywiście 1,5 mm?. A ilość żył, czyli rodzaj przewodu zależnie od okoliczności o których nic nie wiemy.
  • #20 6993897
    mozart24
    Poziom 2  
    Chodzi o jakieś 4 m kabla, obciążenie maksymalne to pralka i lodówka razem. Żadne rewolucje jak to napisałeś. Ilość żył nie może być inna niż 2 bo w instalacji są tylko dwie.

Ale interesuje mnie odpowiedz na pytanie. Jakim kablem od puszki z bezpiecznikami powinien być doprowadzony prąd do prali i lodówki?
  • #21 6994023
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    3x2,5mm²
    A jak TN-C to oczywiście 2x2,5mm²

1,5mm² na gniazdka stosują tylko ludzie oszczędni do kwadratu - a to się wcześniej czy później mści.
  • #22 6994042
    mozart24
    Poziom 2  
    Czyli dobrze mnie Pan w sklepie poinformował.
    Dzięki za info.
  • #23 6994060
    marakus
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Dam ci naprawdę dobrą radę: Ponieważ nie masz pojęcia o podstawach instalacji elektrycznych, poproś kogoś, by ci to zrobił, znajomy elektryk załatwi sprawę za przysłowiową flaszkę, a ty nie będziesz ryzykował życia i zdrowia swojego i domowników. Pomyłka między przewodem fazowym i zerowym wyprowadzonym na tzw bolec sprawi, że na obudowie urządzeń pojawi się pełne napięcie sieci, już to co zrobiłeś na początku rozpinając pętlę mogło się skończyć poważnym wypadkiem. Dziwię się że jeszcze żaden moderator nie zrobił tu porządku.
  • #24 6994091
    mozart24
    Poziom 2  
    marakus napisał:
    Dam ci naprawdę dobrą radę: Ponieważ nie masz pojęcia o podstawach instalacji elektrycznych, poproś kogoś, by ci to zrobił, znajomy elektryk załatwi sprawę za przysłowiową flaszkę, a ty nie będziesz ryzykował życia i zdrowia swojego i domowników. Pomyłka między przewodem fazowym i zerowym wyprowadzonym na tzw bolec sprawi, że na obudowie urządzeń pojawi się pełne napięcie sieci, już to co zrobiłeś na początku rozpinając pętlę mogło się skończyć poważnym wypadkiem. Dziwię się że jeszcze żaden moderator nie zrobił tu porządku.

Fakt że na o instalacjach elektrycznych mało wiem, szczególnie o teorii, dlatego właśnie były moje pytania.
    Jednak nie rozpinałem pętli, do gniazdka dochodził przewód (gniazdko zewnętrzne, nie w ścianie), odpiąłem kable od gniazdka, wstawiłem kostkę, puściłem kabel dalej z kostki do nowego gniazdka, a od kostki puściłem kabel do tego starego gniazdka. Kostka jest w zewnętrznej puszce. (Jak to inaczej - poprawnie zrobić?)

Co do wyprowadzenia fazy na bolec to myślę że potrafię choćby próbówką sprawdzić na którym kablu jest zero a na którym faza więc prądu na obudowę pralki nie puszcze.
  • #25 6994130
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Czasami lepiej samemu przy pomocy książki czy forum, jak ma to robić elektryk "za przysłowiową flaszkę", a i bywa na bani albo wczorajszy.... ;) nie nie dziękuję postoje.
  • #26 6994855
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Regulamin p. 8.1, 14
    Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ W instalacjach elektrycznych z lat 80-tych w blokach często stosowano układ z dwoma przewodami fazowymi (czarnymi) i dwoma neutralnymi (niebieskimi) biegnącymi między gniazdkami. Gniazda były połączone równolegle, a przewody neutralne (niebieskie) były łączone razem, z jednym z nich podłączonym do bolca uziemiającego gniazda. Rozłączanie przewodów neutralnych powoduje przerwanie obwodu zerowego i nieprawidłowe działanie gniazdek, co objawia się spadkiem napięcia i nieprawidłowymi pomiarami między przewodami. Poprawne podłączenie polega na połączeniu przewodów fazowych z fazowymi, neutralnych z neutralnymi oraz podłączeniu bolca do przewodu neutralnego, który jest odizolowany na odpowiednią długość, tworząc połączenie między zaciskiem neutralnym a ochronnym w gnieździe. Instalacje często wykonane są w tzw. obwodzie zamkniętym (pierścieniowym), co zapewnia ciągłość obwodu nawet przy przerwaniu przewodu. Próba wykorzystania jednej pary przewodów jako uziemienia wymagałaby modernizacji instalacji przy rozdzielnicy, co w istniejących instalacjach jest trudne i często nieopłacalne. W przypadku rozbudowy instalacji w starych budynkach, do podłączenia urządzeń o większym poborze mocy (np. pralka, lodówka) zaleca się stosowanie przewodów o przekroju 2,5 mm² (3x2,5 mm² lub 2x2,5 mm² w układzie TN-C), gdyż 1,5 mm² jest niewystarczające i może prowadzić do przegrzewania. Podkreślono konieczność zachowania zasad bezpieczeństwa i ewentualne zlecenie prac elektrykowi, aby uniknąć zagrożeń związanych z błędnym podłączeniem przewodów, zwłaszcza fazy i neutralnego na bolcu uziemiającym. W dyskusji pojawiły się schematy i rysunki obrazujące prawidłowe połączenia przewodów w gniazdku i między gniazdami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA