logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam najszybszego programatora AVR/ATmega kompatybilnego z BASCOM AVR

Walderama 15 Kwi 2004 19:53 2763 6
REKLAMA
  • #1 596371
    Walderama
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Poszukuje schematu lub informacji o najszybszym programatorze programujacy w/w procki lub kazdy z nich osobno nie wiem moze JTAG dla ATmega bo szczegolnie o wprogramowanie duzych programow mi chodzi. Bylo by super jakby programator dzialal z BASCOMEM AVR jak nito tez sobie poradze.
  • REKLAMA
  • #2 596412
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Boshe !!! Przeciez na forum tego pelno jest.Wystarczy uzyc takiego malego (widocznie dla niektorych niewidzialnego :lol: ) przycisku SZUKAJ.Najprostsze to : DAPA,STK200,STK500,AVRdude no i jeszcze pare innych by sie znalazlo.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 597071
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    fantom nie strsuj Walderama może nie wpadł na to szukanie.
    Z moich doświadczeń wynika że najszybszym programatorem jest AVRProg z pakietu AVRStudio. Przy prędkości 19200 ATMega16 programuje się co najmniej dwa razy szybciej niż przez SPI
    Jedyną nie dogodnością to fakt zapisania BOOTLOADERA ale on jest krótki i można raz się poświęcić i go wpisać do procka a potem używasz AVRProg.
  • REKLAMA
  • #4 597699
    Walderama
    Poziom 12  
    Wiem ze jest pelno na forum roznych programatorow slepy nie jestem wiem ze jest szukaj, ale pytam nie o jakis programator tylko o NAJSZYBSZY. Nie mam zamiaru robic 20 programatorow i sprawdzac czy dziala a potem sprawdzac ktory szybszy potrzebuje informacji konkretnej bo wpisywanie 20k lub wiecej programu do procka przez isp z bascoma trwa bardzo dlugo i szukam szybszego rozwiazania
    Dzieki za info o tym AVRprog poszukam informacji o nim
  • #5 598159
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Sorki no myslalem ze chodzi o najszybszy w zrobieniu :oops: A z drugiej strony to bedziesz sie z kim scigal czy jak ? 20k pojdzie w jakas 1 minute po SPI.
  • REKLAMA
  • #6 602421
    Walderama
    Poziom 12  
    Robie czesto duze programy sa to zazwyczaj wersje prototypowe i jak to zazwyczaj bywa pelne bledow ktore wychodza dopiero na sprzecie i trzeba wtedy od nowa programowac i tak w kolko a jak proces przebiega dlugo to czlowieka szlag trafia
  • #7 1088030
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    ->fantom przeszukałem sieć i nie znalazłem schematu programatora avrdude jeśli dysponujesz schematem to walnij go na forum
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano informacji i schematu najszybszego programatora dla mikrokontrolerów AVR/ATmega kompatybilnego z BASCOM AVR, szczególnie do programowania dużych, często poprawianych programów. W dyskusji wskazano popularne programatory takie jak DAPA, STK200, STK500 oraz narzędzia programistyczne jak AVRdude. Z doświadczeń wynika, że najszybszym programatorem jest AVRProg z pakietu AVRStudio, który przy prędkości 19200 bodów programuje ATmega16 znacznie szybciej niż standardowy interfejs SPI. Wspomniano również o możliwości programowania przez JTAG, jednak główny nacisk położono na szybkość i kompatybilność z BASCOM AVR. Autor podkreślił, że zależy mu na konkretnych rozwiązaniach, gdyż wielokrotne programowanie dużych prototypów jest czasochłonne i frustrujące. Wątek zakończył się prośbą o schemat programatora AVRdude, który nie został odnaleziony w sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA