logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przetwornicy 12V na 220V, MOSFET, sprawność >50%

*vip* 21 Lut 2009 14:10 2543 7
REKLAMA
  • #1 6182703
    *vip*
    Poziom 17  
    Witam,
    Poszukuję schematu przetwornicy o sprawności >50% na wysoką częstotliwość z 12->220V.
    Najlepiej jakiś układ na MOSFETach.
    Szukałem sporo, ale mało gdzie podana jest sprawność układu.

Pozdrawiam.
    Vip

Przeniosłem z: Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy
    /Faces/
  • REKLAMA
  • #2 6182713
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    w edw numer 12/2000 jest taki projekt

Dodano po 1 [minuty]:

warto przy obecnej cenie fabrycznych przetwornic robic to na własną rękę?
  • REKLAMA
  • #3 6182828
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Ale nie napisałeś czy na wyjściu ma być 50Hz czy 50kHz a może jeszcze sinus ?? (prostokąt 50Hz da się w miarę łatwo zrobić sinus już trudniej)
    A co do sprawności, to prawie każda przetwornica wysokiej częstotliwości będzie miała grubo ponad 50% nawet do 90%
  • REKLAMA
  • #4 6183045
    *vip*
    Poziom 17  
    No ok, tylko skąd ja mam wytrzasnąć EDW 12/2000 ?

Częstotliwość wyjściowa jest dla mnie dowolna, byle schemat był w miarę prosty i konkretny i zamiast dużego ciężkiego trafa na 50Hz, mały ferlytowy transformatorek.
  • REKLAMA
  • #5 6183126
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Dla ciebie może jest ale dla podłączonych urządzeń już nie, co będziesz do tego podłączał ?
  • #6 6183365
    *vip*
    Poziom 17  
    Przetwornicę chcę zrobić w celach eksperymentalnych, chcę uzyskać jak najwyższą sprawność przy jak najmniejszych rozmiarach i wadze - to jest mój cel jak na razie ;)
  • #8 6184281
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ale chodzi o to czy docelowo chcesz coś tym zasilać, bo jeśli np świetlówki albo żarówki to nie ma co się bawić i odeślę cie o tematu pt "moja świetlówka" ale jeśli chcesz zasilić jakiś sprzęt to trzeba będzie wyprostować i ustabilizować wstępnie napięcie z transformatora i potem poddać powtórnemu przetwarzaniu na pełnym mostku/półmostku celem uzyskania prostokąta 230V/50Hz który będzie akceptowany przez urządzenia elektroniczne

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu przetwornicy wysokiej częstotliwości 12V na 220V o sprawności powyżej 50%, wykorzystującej tranzystory MOSFET. Wskazano, że większość przetwornic HF osiąga sprawność od 50% do nawet 90%. Pytający preferuje prosty schemat z małym transformatorem ferrytowym zamiast ciężkiego transformatora sieciowego 50Hz. Zwrócono uwagę na konieczność określenia częstotliwości wyjściowej (50Hz, 50kHz, lub sinusoidalna) w zależności od zastosowania. Podano źródło schematu z czasopisma EDW nr 12/2000 oraz link do schematu na elportal.pl. Poruszono też kwestię stabilizacji i prostowania napięcia wyjściowego, zwłaszcza gdy przetwornica ma zasilać urządzenia elektroniczne wymagające napięcia 230V/50Hz o kształcie sinusoidalnym lub prostokątnym. Przetwornica ma być używana do celów eksperymentalnych z naciskiem na wysoką sprawność i minimalne rozmiary.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA