logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zsieciować centrale KX-TD816 i Progres 40 z 4 BRI ISDN?

infinity 15 Kwi 2004 20:47 1272 8
REKLAMA
  • #1 596460
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Klient potrzebuję centralkę z 4 przyłączami(BRI) ISDN z miasta.
    i 12 wew. analogami.
    W jaki sposób mozna zsieciować(czy w ogole mozna) dwie (tej klasy) centralki? Nie jestem biegly w tej kwesti proszę o rozjasnienie tematu..

Co myslicie Panowie o kx-td816 ?
    Progres40 ?
    Inne z oferty platana.. np cyfra 50 ? lub Alfa PLUS?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 596666
    walek
    Poziom 1  
    jeśli coś z Platana to chyba Sigma nalepiej ale trzeba się liczyć z tym że jednak Platany nie są stabilne, panasonic będzie wisiał i pracował ale jest to starsza centrala, sieciowania w tej klasie jako takiego prawdziwego brak, proteza w formie prefiksu wyjścia na wiązki...
  • REKLAMA
  • #3 596812
    kropka73
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Polecam KX-TD816 (ew nowsza KX-TDA030) Obydwie można "zsieciować" za pomocą pozostałych portów ISDN lub za pomocą niewykorzystanych portów miejskich i wewnętrznych. Oczywiście będzie prefix. Jak klient ma kasę to KX-TDA030 i karta EM lub IP.
  • REKLAMA
  • #4 596818
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    A co powiecie na CCA2720 i karty ISDN . Jakie to mają być odległości
  • #5 597086
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Odległóści? Kilka kilometrów. Aha, po drugiej stronie będzie stał SIEMENS Hi-Path. Panasonic 816 to też nie mały wydatek, bo sam moduł kosztuje 2,5 netto tys. ,do tego karta isdn-ow 2,9 tys netto i wewenetrzne 1tys.. netto.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1426830
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    Mam KX TD 816 G ( od sąsiadów Niemców )
    - czy można tam wgrać polski jezyk ?
    - jak to podłączyc albo do kogew. się zgłosic , jestem z Włocawka
  • #7 1427075
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 92
    Centrala KX-TD816 ma proste sieciowanie i prefiks wyjścia nie będzie potrzebny. Nie obsługuje tylko protokołu QSIG więc konieczne jest łączenie miasto-wewnętrzny. Nowej takiej centrali już raczej nie kupisz, chyba że ktoś ma zapasy. Centrala wyszła ze sprzedaży w PP jakieś 2 lata temu. ISDN wewnętrzny w 816 działa do 1000 m ( punkt-punkt na dobrym kablu ) wg danych technicznych . Lepsza będzie TDA15. Ma w standardzie 2 porty ISDN ( obsługuje QSIG ) i z kartą dodatkowych 8 wewnętrznych będzie kosztować ok. 3400,00 netto.
    Do krystiana k : aby był język polski trzeba zmienić eprom na 341L ale nie jestem pewien czy niemiecki procesor nie bądzie wymagał przeróbek.
    RP
  • #8 1565174
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    Słuchajcie potrzebuje kogoś kto by to zaprogramował zeby gadało po polskiemu , i podłączenie - moze ktoś jest w kujawsko pomorskim , ew. mogę przyjechać z nią ?
    Ja naprawiam kserokopiarki i faxy ale na centralach sie nieznam bo nierobiłem a popsuc to kazdy może .
  • #9 1574218
    miroslawm
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    A może nowy Slican CCT

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zsieciowania central telefonicznych klasy KX-TD816 i Progres 40 z 4 przyłączami BRI ISDN oraz 12 wewnętrznymi analogami. W przypadku central tej klasy prawdziwe sieciowanie jest ograniczone, często realizowane jako proteza z prefiksem na wyjściach. Panasonic KX-TD816 umożliwia proste sieciowanie bez konieczności stosowania prefiksu, jednak nie obsługuje protokołu QSIG, co wymusza łączenie miasto-wewnętrzny. ISDN wewnętrzny w KX-TD816 działa do 1000 m na dobrym kablu. Nowsze modele, takie jak KX-TDA030 lub TDA15, oferują lepsze możliwości, w tym obsługę QSIG i więcej portów ISDN. Koszty modułów i kart ISDN w Panasonic są znaczące. Alternatywnie rozważano centrale Platana (Sigma, Cyfra 50, Alfa PLUS), które jednak bywają mniej stabilne. Pojawiła się też sugestia rozważenia nowego Slican CCT. W przypadku KX-TD816 z niemieckim oprogramowaniem możliwa jest zmiana języka na polski poprzez wymianę EPROM, choć może to wymagać dodatkowych przeróbek. Odległości między centralami planowane są na kilka kilometrów, a po drugiej stronie sieci ma stać Siemens Hi-Path. Wskazano również potrzebę fachowego programowania i podłączenia central w regionie kujawsko-pomorskim.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA