logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i program prostego programatora EEPROM 28C64-28C512 na LPT

idepopizze 21 Lut 2009 14:35 2222 3
REKLAMA
  • #1 6182798
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 269
    Witam
    Czy ktoś z kolegów posiada schemat + program prostego i sprawdzonego programatora równoległych EEPROMów ? (28 nózkowe - 28C64 .. 28C512 ). Mam kilka sztuk wiec nie opłaca się inwestować w jakiegoś Wilema, poza tym to już stara technologia. Chodzi mi o coś do polutowania na płytce uniwersalnej i podpiętego do LPT. Naturalnie googlowałem już ale nie znalazłem żadnej prostej konstrukcji.

Przeniosłem z: Elementy Elektroniczne
    /Faces/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6185835
    idepopizze
    Poziom 33  
    zumek napisał:
    idepopizze napisał:
    ... nie znalazłem żadnej prostej konstrukcji.

A co rozumiesz przez "prostej konstrukcji" :?:
    Czy ten programator w/g Ciebie ma ... prostą konstrukcje :?:
    http://www.kmitl.ac.th/~kswichit/pgm89_web/Pgm89.html

Właściwie to mogłbybyć tyle ze z nim jest mały program, widziałem go wcześniej, ściągnąłem PGME2.exe (przy uruchamianiu i przy klikaniu w cokolwiek wyrzuca okienko typu 'Privileged instruction' - sądze ze chodzi o problem z bezpośrednim dostępem do LPT pod XP ale to da się rozwiązać) i przymierzałem sie do odchudzenia tego układu tylko żeby zaprogramował mi te 28C64 ale jakoś nie mogłem znaleźć tego adaptera do EEPROMow o którym wspomina autor strony. To prawda do 89x jest schemat ale do eepromow nie. W tym programiku też nie ma niczego o adapterze. Probowałem znaleźć stronę domową autora ale tam na dziendoby wyskoczyło jakieś pismo typu krzaczki i sobie odpusciłem tą konstrukcje.
  • #4 6873615
    idepopizze
    Poziom 33  
    Programator do starych równoległych EEpromów znalazłem w Nowym Elektroniku 4/1993. Jest tam 5 kości: 74HC273 -2szt , 74HC374 -1szt , 74HC244 -1szt, 74HC132 -1szt. Listing programu obsługującego programator przez port LPT jest napisany w Turbo C. Nie uruchomiłem go bo kupiłem 3 sztuki AT89S52 i poskładałem szeregowy programator ISP Dybkowskiego. To najlepsze i najwygodniejsze obecnie rozwiązanie.
REKLAMA