Tak jak w temacie... potrzebuje jak najprostszego schematu programatora pod eepromy at29c256 i at28c256. Szukałem na forum, ale albo linki nie działają, albo programator jest bardzo rozbudowany a ja takiego nie potrzebuje. Jaki program obsługujący możecie mi do tego polecić ?
Tak jak w temacie... potrzebuje jak najprostszego schematu programatora pod eepromy at29c256 i at28c256. Szukałem na forum, ale albo linki nie działają, albo programator jest bardzo rozbudowany a ja takiego nie potrzebuje. Jaki program obsługujący możecie mi do tego polecić ?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Piona
widać nie bardzo wiesz jak to "je się" .... Nie ma 'prostego' programatora do tych równoległych pamięci EEPROM oraz Flash, a jednym z możliwych do wykonania we własnym zakresie jest Willem Programmer, zaś wiele innych programatorów, a mogących zaprogramować te pamięci, to urządzenia fabryczne.
Musisz też pamiętać, iż sprawny programator to sprzęt plus obsługujące ten sprzęt oprogramowanie mogące dany układ programowalny obsłużyć.
Znanych jest mi wiele względnie prostych schematów programatorów, również z publikacji ATMELA, ale z zamierzchłych czasów, kiedy pamięci kasowane elektrycznie nie były jeszcze znane, a znane były tylko EPROMy (te z kwarcowym okienkiem, albo OTP), czy też PROMy i niekoniecznie pod PC-eta.
A oprogramowanie do nich - nie rozwijane przez twórców tamtych programatorów - pracowało pod systemem właściwym dla danego komputerka (np. ZX Spectrum, Commodore 64, itp.) czy też pod realnym DOSem (niekoniecznie od Microsoftu), ponieważ 'okna' - Windows - były wtedy znane ale; albo te z szybami, albo w Macintosh'u od Apple Computer Inc., lecz nie od Microsoftu Billa Gatesa - ten wtedy nie miał jeszcze 'bladego pojęcia' o Windows ...
W związku z tym mam pytanie: potrzebujesz zaprogramować rzeczone tu pamięci jednorazowo, czy też będziesz to robić seryjnie?
W pierwszym przypadku znajdziesz w Toruniu kilka Firm/Instytucji w których możesz te pamięci zaprogramować, a w drugim nie masz innego rozwiązania jak złożyć/kupić Willema, lub też kupić coś innego fabrycznego.