Witam
!!
Jak w temacie chciałem się dowiedzieć jaka jest częstotliwość pracy o to tego wzmacniacza??
Link do opisu tego wzmacniacza.
Chciałbym się również dowiedzieć co bym musiał zmienić jeśli wzmacniacz pracuje na wyższym paśmie niż UKF- 88-108.
Rozumiem że na pewno trzeba zmienić cewki kondensatory i czy coś jeszcze??
Może ktoś z forumowiczów jest wstanie wyliczyć orientacyjnie wartości podzespołów aby pracował na górnym UKF?
Chciałem jeszcze dodać że zbudowałem ten o to wzmacniacz na płytce według projektu na stronie. Link
Jedyna zmiana jaką dokonałem to zamiast opisanych tam tranzystorów zastosowałem KT909(polskie B)
Parametry ma podobne do KT907A różnica jest tylko taka żę:
KT907A 400Mhz, 3 decybele, 1 Amper, 16 Wat.
KT909(polskie B) 500Mhz, 3 decybele, 4 Ampery, 54 Wat.
KT922(polskie B) 175Mhz, 10decybeli,1,5Amper,20Wat
Po złożeniu tego wzmacniacza na KT 909B i zasilanie go napięciem 22 V, oraz podanie na wejście 1W z przedziału zakresu 88-108Mhz uzyskałem na wyjściu 2W mocy mierzone miernikiem mocy w.cz.
Wydaje mi się że to kiepski wynik i dlatego proszę o pomoc co może być przyczyną małego wzmocnienia w.cz, czy tranzystor jest winowajcą czy układ jest zestrojony na inną częstotliwość pracy?
Pozdrawiam
Grzegorz
Post był raportowany:
"Mhz", "db", nie wiadomo czy "B" to łac. "B" czy ros. "W""
Proszę poprawić jednostki i opisy tranzystorów. Nie kasować wpisu! /c2h5oh/
Jak w temacie chciałem się dowiedzieć jaka jest częstotliwość pracy o to tego wzmacniacza??
Link do opisu tego wzmacniacza.
Chciałbym się również dowiedzieć co bym musiał zmienić jeśli wzmacniacz pracuje na wyższym paśmie niż UKF- 88-108.
Rozumiem że na pewno trzeba zmienić cewki kondensatory i czy coś jeszcze??
Może ktoś z forumowiczów jest wstanie wyliczyć orientacyjnie wartości podzespołów aby pracował na górnym UKF?
Chciałem jeszcze dodać że zbudowałem ten o to wzmacniacz na płytce według projektu na stronie. Link
Jedyna zmiana jaką dokonałem to zamiast opisanych tam tranzystorów zastosowałem KT909(polskie B)
Parametry ma podobne do KT907A różnica jest tylko taka żę:
KT907A 400Mhz, 3 decybele, 1 Amper, 16 Wat.
KT909(polskie B) 500Mhz, 3 decybele, 4 Ampery, 54 Wat.
KT922(polskie B) 175Mhz, 10decybeli,1,5Amper,20Wat
Po złożeniu tego wzmacniacza na KT 909B i zasilanie go napięciem 22 V, oraz podanie na wejście 1W z przedziału zakresu 88-108Mhz uzyskałem na wyjściu 2W mocy mierzone miernikiem mocy w.cz.
Wydaje mi się że to kiepski wynik i dlatego proszę o pomoc co może być przyczyną małego wzmocnienia w.cz, czy tranzystor jest winowajcą czy układ jest zestrojony na inną częstotliwość pracy?
Pozdrawiam
Grzegorz
Post był raportowany:
"Mhz", "db", nie wiadomo czy "B" to łac. "B" czy ros. "W""
Proszę poprawić jednostki i opisy tranzystorów. Nie kasować wpisu! /c2h5oh/