logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz w.cz - jaka jest jego częstotliwość pracy

decybelgrzela 22 Lut 2009 13:10 4226 8
REKLAMA
  • #1 6187150
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    Ocena: 159
    Witam :D !!
    Jak w temacie chciałem się dowiedzieć jaka jest częstotliwość pracy o to tego wzmacniacza??

Wzmacniacz w.cz - jaka jest jego częstotliwość pracy

Link do opisu tego wzmacniacza.

Chciałbym się również dowiedzieć co bym musiał zmienić jeśli wzmacniacz pracuje na wyższym paśmie niż UKF- 88-108.
    Rozumiem że na pewno trzeba zmienić cewki kondensatory i czy coś jeszcze??
    Może ktoś z forumowiczów jest wstanie wyliczyć orientacyjnie wartości podzespołów aby pracował na górnym UKF?
    Chciałem jeszcze dodać że zbudowałem ten o to wzmacniacz na płytce według projektu na stronie. Link
    Jedyna zmiana jaką dokonałem to zamiast opisanych tam tranzystorów zastosowałem KT909(polskie B)
    Parametry ma podobne do KT907A różnica jest tylko taka żę:
    KT907A 400Mhz, 3 decybele, 1 Amper, 16 Wat.
    KT909(polskie B) 500Mhz, 3 decybele, 4 Ampery, 54 Wat.
    KT922(polskie B) 175Mhz, 10decybeli,1,5Amper,20Wat
    Po złożeniu tego wzmacniacza na KT 909B i zasilanie go napięciem 22 V, oraz podanie na wejście 1W z przedziału zakresu 88-108Mhz uzyskałem na wyjściu 2W mocy mierzone miernikiem mocy w.cz.
    Wydaje mi się że to kiepski wynik i dlatego proszę o pomoc co może być przyczyną małego wzmocnienia w.cz, czy tranzystor jest winowajcą czy układ jest zestrojony na inną częstotliwość pracy?
    Pozdrawiam
    Grzegorz

Post był raportowany:
    "Mhz", "db", nie wiadomo czy "B" to łac. "B" czy ros. "W""
    Proszę poprawić jednostki i opisy tranzystorów. Nie kasować wpisu! /c2h5oh/
  • REKLAMA
  • #2 6187307
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Budujesz jakąś stację Muzyczną na osiedlu. ??? :D :cry:

Coś mi się wydaje , że NIE znasz sie kompletnie na tym co robisz w sprawach w.cz. .

Jak dokonałeś pomiar mocy , może masz te 30Watów tylko o tym nie wiesz. ???

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6187388
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    Pomiar mocy wykonałem za pomocą miernika mocy w.cz wraz ze sztucznym obciążeniem 50 ohm, Wydaje mi się że miernik pokazuje dokładnie sprawdzałem go na cb radiu przy zasilaniu stabilizowanym 13,8v i na 20 kanale podstawy pokazywał około 4 W.
    Po za tym wzmacniacz pobierał tylko około 150mA. Więdź wydaje mi się że wzmacniacz ma takie parametry jak wspomniałem.
    W radiotechnice owszem nie jestem bosem :) ale co nieco się orjentuję.
    W szczególności że mam już za sobą kilka nadajników.
    Może jakieś propozycje ktoś ma??
  • REKLAMA
  • #4 6187830
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Mierniki z pasma 27 MHz nie nadają się do pracy w paśmie 88-108 MHz ponieważ nie pokazują tak jak się należy a zaniżają pomiar.
  • #5 6187927
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    Wiem o tym że mierniki z pasma cb nie nadają sie do pomiaru w.cz ukf.
    Nigdzie nie napisałem że to jest właśnie taki miernik.
    Dla ciekawostki dodam że jest to stary radziecki miernik mocy z wbudowanym obciążeniem 50ohm i 100 Wat z przełanczanym zakresem mocy.
    Miernik pracuje do 1,2Ghz!!!
    Dlatego proszę o wykluczenie złego pomiaru bo miernik pokazuję prawidłowo!
    A po za tym napisałem w poprzednich postach że dopałka zasilana napięciem 22 V pobiera około 150mA! co jest równoznaczne z wynikiem pomiaru mocy plus straty.
    Chyba nikt nie jest w stanie mi pomóc :( .

Ponownie proszę o poprawienie błędów. Proszę użyć przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu.
    Proszę też o stosowanie jednostek z układu SI, to znaczy MHz, GHz, W czy Ω, a nie jakichś dziwnych, np. Ghz... /c2h5oh/
  • #6 6188665
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam
    decybelgrzela jak popełniłeś jakieś nadajniki to powinieneś się orientować co do wysterowania tranzystorów .To że masz miernik mocy to nie świadczy o niczym ,jest taka dobra książka "Podstawy radiotechniki" tam znajdziesz odpowiedz na twoje pytania .Myślę że od tego trzeba zaczynać .

Grzegorz sp9coo
  • REKLAMA
  • #7 6188675
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    decybelgrzela napisał:
    Miernik pracuje do 1,2Ghz!!!

Tylko pogratulować takiego miernika.
    Cytat:
    Chyba nikt nie jest w stanie mi pomóc

Chyba tu nie chodzi o stan czy poziom podanej Tobie odpowiedzi czy sam fakt poziomu wiedzy przez piszących lub chcących podpowiedzieć Tobie.

Tu raczej chodzi o chęci udzielania Tobie takich porad , z których może wyniknąć fakt wybudowania nadajnika czy wzmacniacza a co za tym idzie, Piracenia w wycinku pasma 88,5MHz do 108MHz.
    Tu upatrywałbym problemu.

Pozdrawiam.
    PS. Delikatnie sugeruję o zmianę działu forum na DIY. Tam odpowiedzą na 100% wszyscy i z pewnością w 99% niezbyt prawidłowo.
  • #8 6190375
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.
    decybelgrzela napisał:
    chciałem się dowiedzieć jaka jest częstotliwość pracy o to tego wzmacniacza??

Wzmacniacz ten pracuje prawdopodobnie na częstotliwości 144-145MHz.
    Sugeruje się ilością zwojów cewek L4 i L5.
    Aby się dowiedzieć na 100% na jaką częstotliwość jest wzmacniacz trzeba go dokładnie przeanalizować, a to wymaga czasu.

decybelgrzela napisał:
    Jedyna zmiana jaką dokonałem to zamiast opisanych tam tranzystorów zastosowałem KT909(polskie B)

To nie było dobre posunięcie. Bez przeliczenia wzmacniacza nie można sobie od tak zmienić tranzystora i dlatego:
    decybelgrzela napisał:
    Po złożeniu tego wzmacniacza na KT 909B i zasilanie go napięciem 22 V, oraz podanie na wejście 1W z przedziału zakresu 88-108Mhz uzyskałem na wyjściu 2W mocy mierzone miernikiem mocy w.cz.

Elementy wzmacniacza są obliczone na inną częstotliwość niż 88-108MHz i dlatego uzyskałeś na wyjściu tak małą moc.

Parametry, które podałeś dla trzech tranzystorów (pierwszy post) są akurat drugorzędne. Tutaj liczą się pojemności między złączami jakie posiadają te tranzystory.
    Każdy ma inne. I przy zmianie częstotliwości pracy wzmacniacza trzeba to brać pod uwagę.
    W momencie podania na wejście 1W i uzyskaniu na wyjściu 2w wzmacniacz się "zadławił".
  • #9 6190689
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    Dziękuję koledze Faces za wyczerpującą wiedzę w tym temacie.
    Właśnie o takie informacje mi chodziło :)

Chciałem dodać że wzmacniacz chodzi jak należy :)
    Dziękuję wszystkim

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniacza wysokiej częstotliwości (w.cz.) i pytania o jego częstotliwość pracy oraz możliwości dostosowania do pasma UKF 88-108 MHz. Wzmacniacz zbudowano według projektu dostępnego online, z zamianą tranzystorów na KT909B, które mają parametry różniące się od oryginalnych KT907A i KT922. Uczestnicy zwracają uwagę, że pomiar mocy wymaga odpowiedniego miernika przystosowanego do pasma UKF, a użycie mierników z pasma CB (27 MHz) jest niewłaściwe i zaniża wyniki. Jeden z użytkowników wskazał, że wzmacniacz prawdopodobnie pracuje na częstotliwości około 144-145 MHz, co można wywnioskować z liczby zwojów cewek L4 i L5. Zmiana tranzystora bez przeliczenia i dostosowania elementów pasywnych (cewki, kondensatory) do nowej częstotliwości jest błędem, ponieważ różne tranzystory mają różne pojemności międzyzłączeniowe, co wpływa na pracę wzmacniacza. Aby wzmacniacz działał poprawnie w paśmie UKF, konieczne jest przeliczenie i wymiana elementów obwodu dostrojonego do tego zakresu. Wzmacniacz zasilany napięciem 22 V i tranzystorem KT909B pobiera około 150 mA, jednak bez odpowiedniej adaptacji elementów nie osiąga oczekiwanej mocy. Temat został zamknięty po uzyskaniu wyjaśnień dotyczących częstotliwości pracy i konieczności dostosowania elementów do pasma UKF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA