Witam wszystkich. Mam może dla was śmieszny problem, ale jest okropnie uciążliwy. Jest to może bardziej do wytłumaczenia dla fizyków ale nie mogłem znaleźć żadnego forum poświęconego fizyce godnego uwagi , Więc od razu na myśl przyszła mi nie raz pomocna elektroda (raczej wy, użytkownicy elektrody) . Przejdę już do tematu. Zacznę od tego że mieszkam w 11-piętrowym budynku co może wyjaśnić kilka kwestii. Od jakiegoś miesiąca strasznie coś elektryzuje, jak tylko dotknę klamki czy czegoś metalowego to mnie kopie(raz się nawet zdarzyło że klosz lampki który jest ze szkła czy nawet firanka mnie kopnęła). Jakoś nie długo przed tym jak zaczęło się to elektryzowanie sąsiedzi w moim pionie robili remont i coś majstrowali chyba przy grzejniku od centralnego ogrzewania (było słychać jak by szlifowali grzejnik szlifierką i walili w rury od CO ) pomyślałem może jakąś masę (lub uziemienie nie znam się na tym) podłączyli do grzejnika a ja mam w kilku miejscach obdrapany do gołego metalu może to jest przyczyna ale nie wiem jak to sprawdzić o obok grzejnika mam popsuty kontakt (tak że jest bez obudowy i te blaszki w które wkłada się wtyczkę wystają) który już tak jest od ponad 6 miesięcy. Matula do mnie że to od siedzenia przy komputerze faktycznie dużo siedzie przed komputerem bo po kilka godzin (5 czasem nawet 12) ale pracuje na kompie i siedzę tak przy nim od kilku lat. Zaznaczam ze mojej mamy tak nie kopie ani innych domowników bo tylko ja spędzam w pokoju sporo czasu inni max 2-3h. Błagam pomóżcie od czego to może się dziać może dla was to może być śmieszne ale to bardzo uciążliwe i nie raz bolesne aż palce drętwieją .