logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie pełnych nazw plików po szybkim formacie na Windows Vista

gomlody 23 Lut 2009 14:54 2909 12
REKLAMA
  • #1 6192390
    gomlody
    Poziom 11  
    Otóż potzrebuje odzyskac dane z dysku, nie jest on uszkodzony tylko przypadkiem sformatowałem partycje (ale szybki format). Program O&O DiskRecovery pod Viste działa i widzi chyba wszystkie pliki ale moj problem polega na odzyskaniu pierwotnych nazw. Poniewaz posiadalem tam duzo mp3 i nie zbyt ciekawie brzmialo by poprawianie tego recznie. Od wczoraj przeszukuje caly internet i nic nie moge znalezc. Moze ktos mi poda chcociaz jakas nazwe programu ktora czyni takie cuda pod Vista (moga byc platne nawet)??
    Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6192652
    gomlody
    Poziom 11  
    okzo napisał:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=unformat+ntfs&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=DMDE&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

W przypadku ntfs nie znajdziesz nic lepszego !

DMDE nie czyta mi dysku...
    rowniez jak probuje zrobic unformat to ten program rowniez mi nie czyta dysku

mr.Slawek
    dzieki, odpalilem i mam nadzieje ze wszystko ladnie znajdzie
  • #4 6192698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6192731
    gomlody
    Poziom 11  
    Nie nie robie sobie jaj bo to mi nie pomoze. Wlaczajac DiskExplorer for NTFS nie ma ani dysku fizycynego ani logicznego.

DMDE
    fiyzcynego nie ma
    logicynz jest napisane brak dostepu

edit:
    Wlaczylem kompa w trybie awaryjnym i znalazl dyski. Wlasnie wykorzystuje DMDE i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
    W zwiazku z tym mam pytanie. Zapisuje on obraz w wersji *.bin czyli bede mog go otworzyc dowolnym programem do obrazow tak??
    Czy moje zapisac ten obraz na partycji z ktorej tworzy obraz? Poniewaz nei mam innego dysku a polaczyc nie bardzo bo to laptop.

Dodano po 49 [minuty]:

haLOO
  • REKLAMA
  • #6 6193052
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    gomlody napisał:
    Wlaczylem kompa w trybie awaryjnym i znalazl dyski. Wlasnie wykorzystuje DMDE i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
    Przy Windows Vista to jak najbardziej słuszna decyzja.
    gomlody napisał:
    Zapisuje on obraz w wersji *.bin czyli bede mog go otworzyc dowolnym programem do obrazow tak?
    Niestety nie jest aż tak łatwo. Powyższy utworzony obraz dysku, można otworzyć za pomocą DMDE opcje >Open następnie >Image... i wybierasz plik obrazu np. image.bin.
  • #7 6193153
    gomlody
    Poziom 11  
    A jak ma sie sprawa z zapisywaniem pliku bin na dysku z ktorego robimy obraz? Tzn. Robie obraz dysku powiedzmy D i zapisuje go d:\all.bin ??
  • #8 6193264
    gsm_virus
    gomlody napisał:
    A jak ma sie sprawa z zapisywaniem pliku bin na dysku z ktorego robimy obraz? Tzn. Robie obraz dysku powiedzmy D i zapisuje go d:\all.bin ??
    Jest to "szczyt głupoty" , po co zapisywać dane na dysku / partycji z której chce się odzyskać dane.
    Pierwsza i główna zasada Data Recovery (Odzyskiwani danych), to nie dopuścić by nowe dane zostały zapisywane na dysku, na którym będzie prowadzony odczyt / analiza pod odzysk danych.
  • #9 6193686
    gomlody
    Poziom 11  
    Zrobilem obraz 30GB(ograniczenie 2 partycji) i w tym pliku znajduja sie tylko jakies pliki systemowe. Czy moglem trafic na "puste" poprzednie sektory, ktore nie zawieraly nic waznego ?? Czy powinny znajdowac sie tam chociaz cos czego szukam ?
  • REKLAMA
  • #10 6193724
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    gomlody napisał:
    Zrobilem obraz 30GB(ograniczenie 2 partycji)

Nie rozumiem tego, co kolega zrobił i o jakim ograniczeniu kolega napisał? Czy kolega zrobił obraz partycji D na partycję D?
  • #11 6193749
    gomlody
    Poziom 11  
    Myślalem ze zrobie obraz straconych danych.... (moja głupota)
    Teraz juz doczytałem ze trzeba zrobic 0 - 100bin i wrzucic na forum.
    Nie nie zapisalem D na D .......
    Jak wroce do domu to wszystko zalacze....

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Zdjęcia dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
    Proszę zapamiętać i stosować.
    mat_ed

a tutaj zalacznik
    Załączniki:
    • 1_99.bin (50 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 6211415
    gomlody
    Poziom 11  
    Uzyłem jednego z komercyjnych programów. Udało mi sie odzyskac całe dane, ale pozniej okzało sie ze nic nie działa. Tutaj nie otzymałem zadnej odpowiedzi wiec nie pozostaje mi nic jak pogodzic sie z losem pustego dysku.
    Dziekuje tym co chociaz troche pomogli....
  • #13 6211500
    gsm_virus
    Jestem ciekaw co broniło Cię przed tym ,by sprawdzić co pokazuje DMDE jako zawartość tej partycji.
    Odzyskiwanie pełnych nazw plików po szybkim formacie na Windows Vista
    Klikasz na daną partycję, następnie na Open volume

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy odzyskiwania pełnych nazw plików po szybkim formacie partycji na systemie Windows Vista. Użytkownik sformatował partycję i chce odzyskać dane, zwłaszcza pliki mp3 z oryginalnymi nazwami, bez ręcznej edycji. Program O&O DiskRecovery wykrywa pliki, ale nie przywraca nazw. W dyskusji pojawiły się propozycje użycia programów Handy Recovery 4 oraz DMDE. DMDE początkowo nie wykrywał dysku w normalnym trybie, ale w trybie awaryjnym udało się uzyskać dostęp i stworzyć obraz dysku w formacie *.bin, który można otworzyć w DMDE. Podkreślono zasadę, że obraz dysku nie powinien być zapisywany na tej samej partycji, z której dane są odzyskiwane, aby uniknąć nadpisania. Użytkownik miał problem z zawartością obrazu, który zawierał tylko pliki systemowe, co mogło wynikać z błędnego wykonania obrazu lub ograniczeń narzędzia. Ostatecznie użytkownik użył komercyjnego programu, odzyskał dane, ale pliki okazały się nieużyteczne. Wskazano, że DMDE pozwala na otwarcie partycji i przeglądanie zawartości, co może pomóc w ocenie stanu danych przed odzyskiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA