logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja TV. Raz obraz jest ok, później nie da się nic zobaczyć.

frigo 23 Lut 2009 17:25 1760 8
REKLAMA
  • #1 6193206
    frigo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam,
    może ktoś spróbowałby okreśłić co może być przyczyną problemów w instalacji tv naziemnej? Instalacja to dwie anteny kierunkowe przyłaczone do zwrotnicy z (taka co ma kanały na określone częstotliwości). Ze zwrotnicy wszystko podłaczone do wzmacniacza i rozprowadzone na pokoje. Przed wzmacniaczem zasilacz antenowy na te płytki w puszkach anten.
    I tak.. wszystko jest dobrze jak podłączę nowy zasilacz. Po jakims czasie zaczynaja się problemy z obrazem. anteny nakierowane są na nadajniki Kołbaskowo i sławoborze. TVN ze Sławoborza i Polsat Kołbaskowa odbiera najlepiej bo to najmocniejsze nadajniki. TVP1 średniawo. najciekawsze jest to że podczas gdy polsat trzyma ostrość jak przysłowiowa żyleta to tvp2 i tvp3 z tej samej anteny mogą wyglądać naprawde koszmarnie. I trudne do wytłumaczenia jest to ze raz obraz jest bez zarzutu a za jakiś czas może to sie kompletnie nie nadawać do oglądania. Teraz to widzę padło chyba na dobre. Tradycyjnie polsat z tvn jest ok a dwójki to prawie nie widać ze o słyszeniu nie wspomnę
    Tak więc reasumując
    1. Po zmianie zasilacza antenowego pzez jakis czas jest spokój ale przeciez nie będę wymieniał zasilacza co miesiac i nie bardzo nawet wiem dlaczego tak jest. jakieś zwarcie gdzieś czy zasilacze do d..?
    2. Tak naprawdę to nawet nie wiem czy teraz o zasilacz bo rano moge znów mieć dobry obraz (wczoraj wieczorem tak już było i i rano było ok. Dziś znów to samo). Moze to się wiąże z pogodą czy jak? Nie wiem.
    Kiedyś miałem siatkową zwyczajną i dokładnie taki sam problem - polsat perfekcyjny reszta do niczego. wymieniłem tam już wszystko oprócz kabli w ścianach i rozgałęziaczy. Wywaliłem siatkową, kupiłem zwrotnice, wzmacniacz i po zainstalowaniu obraz był jak marzenie... na krótko niestety

A jaki to rodzaj zakłóceń? Jak piszę - polsat ok a nawet lepiej. Na dwójce smażenie z piszczeniem, szumem a obraz to Pan Szklana Pułapka w śniegu i zygzakach. koszmarnie.. Trójka też zaczyna robić to samo. Tvn jakby dziecko grabkami obraz rozmazało. Pogoda normalna za oknem, nie pada i nie sypie. Kompletnie nie wiem skad to się bierze.

byłbym wdzieczny za jakieś sugestie
  • REKLAMA
  • #2 6193476
    jurekN
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Trzeba by zmierzyć sygnały czy któryś nie jest za mocny i są przebicia jeśli wzmacniacz ma regulację zmniejsz mu troszkę sygnał , być może że coś też zakłóca .
  • REKLAMA
  • #3 6193714
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    Witam!
    Dużo "poezji" a mało konkretów.:D Wygląda to na wzbudzanie się któregoś przedwzmacniacza przy antenie. Proponuję, dla próby odłączyć od zwrotnicy jedną z anten. Jeżeli zakłócenia ustąpią, to winna "płytka" przy tej antenie, jeśli nie to ta druga. Dla znalezienia lekarstwa, potrzeba więcej szczegółów o elementach instalacji:
    -Jakie są płytki przy antenach (szerokopasm., strojone)?
    -Jakie wejścia ma zwrotnica (na jakie kanały)?
    -Jaki wzmacniacz po zwrotnicy (f-ma, typ)?
    -Na jakich kanałach są programy z Kołbaskowa?
    -Na jakich kanałach są programy ze Sławoborza?
    Dużo tych pytań, ale to bardzo ułatwi ew. pomoc.:|
    Pozdrawiam,
    Lee.LW
  • REKLAMA
  • #4 6194021
    frigo
    Poziom 12  
    No cóż. ani poetą, ani radiotechnikiem nie jestem, ale postaram sie podać to w miarę precyzyjnie.
    -płytki przedwzmacniaczy niestety szerokopasmowe
    - zwrotnica kanałowa kmb AZ-3 jeśłi dobrze pamietam. kanały? uff... musiałbym wejść na górę żeby dokładnie sprawdzić. jeden kanał miał pasma wycięte specjalnie dla sławoborza jeśłi dobrze pamietam czyli 60,32 i jeszcze dodatkowo na tvp2 z tego co pamietam ale ten ściągam z Kołowa. Drugie wejście było chyba szerokopasmowe racej czyli od jkiegoś tam minimum do 69 jeśłi dobrze pamietam.
    - wzmacniacz zdaje się taki (musiałbym na górę wchodzić zeby dokładnie typ sprawdzić) http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_wewnetrzny_z_zasilaczem_aws-10a_B1066.htm

-sławoborze
    TVP1 k.60
    TVN -k.32

-kołowo (nie kołbaskowo - pomieszało mi się)
    TVP2 k.30
    Polsat k.48
    tvp3-k38

Moc nadajników? niestety nie pomnę cyferek. Polsat, TvN najsilniejsze, tvp3 i tvp2 najsłabsze - tyle pamietam. W necie gdzies to jest - jak potrzeba to znajde ale nie sądzę ze to potrzebne

problem jest taki że to wszystko działa świetnie tylko po jakimś czasie to pada. Jak miałem siatkową to problem był ten sam - pomogła wymiana zasilacza, ale zanim ktoś mi to doradził to zdążyłem wymienić cała górę czyli anteny, dołożyłem zwrotnicę i wzmacniacz i było super, ale się zdesuperowało po prostu. I nie mogę dojść dlaczego tak jest.
    Wymiana płytek przedwzmacniaczy kiedyś nic nie dała - po wymianie zasilacza wszystko było ok bez wymiany płytek ale jak pisałem problem powrócił. Szukałem gdzieś zawrcia albo czy oplot gdzieś do tego miedzianego druta nie dotyka ale nic takiego nie znalazłem.
    majstrowanie wzmocnieniem przy wzmacniaczu też nie załatwiło problemu.
    rzeczywiscie odłączę jutro te anteny i zobaczę jak to będzie wyglądać.

to tyle z tego co pamietam - po resztę musiałbym wdrapywać się na strych ale to jutro dopiero raczej.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #5 6194600
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Mam nadzieję, że nie uraziłem tą "poezją"?:D Zapewniam, że nie było w tym żadnej złośliwości.:!: Ale do rzeczy:
    -Składniki instalacji (dla umiarkowanego budżetu) raczej dobre.
    -Montaż prawidłowy (inaczej nie byłoby okresów ok.).
    -Co do zasilacza, tutaj może być słaby punkt: zwykłe zasilacze antenowe mają prąd 100mA, a dwie płytki mogą potrzebować mniej więcej tyle samo. To by tłumaczyło dobrą pracę instalacji po wymianie zasilacza.
    -W celu ułatwienia regulacji całości, proponuję założyć dwa zasilacze regulowane- zyska się możliwość regulacji sygnału każdej anteny oddzielnie.
    Lee.LW
  • #6 6197000
    frigo
    Poziom 12  
    spoko, nie obraziłeś.. co ty...ale daleko nie byłeś bo jestem po ASP więc w sumie jakiś tam artysta ;-).
    na dzień dzisiejszy cieszę się znów dobrym obrazem. poprzeglądałem połączenia, obrobiłem podejrzane kable porządnie, poskręcałem i o dziwo wszystko gra, ale na jak długo to nie wiem. majtałem tymi kablami na wszystkie strony i wydaje się być już wszystko ok. jak teraz padnie to znaczy ze nie kable. Tyle ze poprzednio też nikt kablami nie ruszał a padło . no zobaczymy.
    a z ciekawości zapytam. te dwa zasilacze to musiałbym jakoś chyba przed zwrotnicą założyć? no tak mi sensowne to się tylko wydaje? w zwrotnicy jest jeszcze miejsce na ukf a mam fajne vintage radyjko z 1978 i chyba dołożę sobie antenę jeszcze.
  • #7 6197167
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1237
    Z tego co pisuje autor stawiam na wzbudzanie się któregoś ze wzmacniaczy przy antenach.
    Wymiana zasilacz to zmiana napięcia a w funkcji czasu wielkości wzbudzenia i częstotliwość się zmienia.
    Inaczej mówiąc jedna z anten robi za generator a efekt nie jest widoczny na jakimś programie, prawdopodobnie generuje na częstotliwościach pozatelewizyjnych.
    Nie znam dokładnej lokalizacji autora ale pierwszą czynnością powinno być usuniecie wszelkich wzmacniaczy na "płytkach antenowych". Przy prawidłowo wykonanej instalacji wzmacniacze nie powinny byc potrzebne.
  • #8 6197566
    Lee.LW
    Poziom 24  
    No to "pięknie", że bez obrazy. Zasilacze rzeczywiście trzeba włączyć przed zwrotnicą. Radio do pozazdroszczenia, tylko słuchać.:!:
    irekr napisał:
    Cytat:
    Nie znam dokładnej lokalizacji autora ale pierwszą czynnością powinno być usuniecie wszelkich wzmacniaczy na "płytkach antenowych". Przy prawidłowo wykonanej instalacji wzmacniacze nie powinny byc potrzebne.

Autor trochę wyżej napisał skąd odbiera TV. Pewnie, że "płytki" zwłaszcza szerokopasmowe, to źródło wielu problemów, jednak przed przebudową instalacji zgodnie z zasadami "sztuki" (koszty), warto chyba spróbować usprawnić to co jest.:?::|
    Pozdrawiam,
    Lee.LW
  • #9 6197713
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1237
    Nie ma niestety dokładnej lokalizacji. Obszar który wchodzi w rachubie na podstawie opisu zamieszczonego jest na tyle duży i tak zróżnicowany że trudno będzie cokolwiek precyzyjnie określić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji telewizji naziemnej z dwiema antenami kierunkowymi podłączonymi do zwrotnicy kanałowej KMB AZ-3, a następnie do wzmacniacza antenowego AWS-10A z zasilaczem antenowym. Obraz telewizyjny jest niestabilny – początkowo dobry, po pewnym czasie pojawiają się zakłócenia, szczególnie na kanałach TVP2 i TVP3, mimo że Polsat i TVN odbierane są poprawnie. Anteny są skierowane na nadajniki Sławoborze (TVP1 k.60, TVN k.32) i Kołowo (TVP2 k.30, Polsat k.48, TVP3 k.38). Sygnały Polsat i TVN są najsilniejsze, TVP2 i TVP3 najsłabsze. Możliwe przyczyny to wzbudzanie się przedwzmacniaczy szerokopasmowych przy antenach, niewystarczające lub niestabilne zasilanie zasilacza antenowego (standardowo 100mA), zakłócenia lub przebicia sygnału. Zalecane jest pomiar poziomów sygnału, regulacja wzmocnienia wzmacniacza, odłączenie jednej anteny w celu identyfikacji źródła zakłóceń oraz zastosowanie dwóch regulowanych zasilaczy antenowych przed zwrotnicą, co umożliwi niezależne zasilanie i regulację każdej anteny. Usunięcie przedwzmacniaczy szerokopasmowych może poprawić stabilność sygnału. Poprawa połączeń kablowych i ich solidne wykonanie również wpływa na jakość odbioru. Lokalizacja nadajników i kanały są istotne dla analizy problemu, jednak brak dokładnej lokalizacji utrudnia precyzyjną diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA