logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena siatkowa do TV. Źle ściąga TVP 1, jest brzydki obraz.

slaxpopcorn 04 Kwi 2007 13:20 3173 26
REKLAMA
  • #1 3751266
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam

Mam pewnien problem, do TV podlączone mam antenę siatkową, do niej jest jeszcze taki mały zasilacz na 12V. Mój problem polega na tym ze źle ściaga mi TVP 1 to znaczy jest brzydki obraz, przestawiałem antene i nic, dopiero jak kupiłem nowy ten zsilacz to było ok ale tylk przez godzine i potem znowu do niczego, zdenerwowałem się myślałem że może ten zasilacz felerny jakiś w sklepie mi wymienili na nowy i znowu godzine działało i potem znowu nic, u moich rodziców jest tak samo, jaka może by tego przyczyna?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3751277
    jogi30
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Zmiń moze płytkie w antenie.A wczesniej było dobrze?
  • #3 3751328
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    Kup taki zasilacz z regulacją napięcia może masz zbyt duży sygnał i się wzmacniacz antenowy wzbudza.
  • #4 3751472
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    Wcześnirej wswzystko było ok, a ile kosztuje taki zasilacz z regulacja?
  • #5 3751692
    LeDy
    Poziom 43  
    Około 12zł. Wygląda tak samo tylko ma jeszcze pokrętło do regulacji napięcia. Może na tym kanale lub sąsiednim ,co u ciebie nadaje TVP1 , docierają przy dobrej pogodzie inne stacje i zakłócają tą jedynkę. A u sąsiadów jak ?
  • REKLAMA
  • #6 3751728
    martin-76
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Ja miałem podobny problem. Jak 2 programy były ok to inny był przesterowany (były pasy poziome lub zniekształcony obraz) Wstawiłem szeregowo rezystor w zasilanie do wtyczki tv bo jest tam dużo miejsca i nie trzeba ingerować w zasialacz.Rezystor dobrałem eksperymentalnie. Pozdrawiam
  • #7 3752668
    LeDy
    Poziom 43  
    Ja też wstawiam rezystor ale w zasilaczu (to to samo co we wtyczce) i jego wartość daję od 470R- nawet do 680R. Nieraz nawet zmieniam wzmacniacz antenowy z dwoma tranzystorami na taki z jednym tranzystorem i dopiero się nie wzbudza i można dać pełne 12V. Pozdrawiam.
  • #8 3753000
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Zawsze powinien być zasilacz 12v,gdyż takiego zasilania wymagają wzmacniacze które są montowane w antenach tego typu.Jeśli się wzbudza to albo wzmacniacz jest lichej jakości albo jest zbyt duży sygnał.Trzeba wtedy kupić wzmacniacz o mniejszym wzmocnieniu lub zastosować symetryzator.Oczywiście wtedy bez zasilacza
  • #9 3790610
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    siemka
    Mam meszcze jedno pytanie

Na moim TV mam tylk trzy kanały.... Czasami w pogodne wieczory ściągam polsat takie mrówki są ale polsat jest!

i tu pytanie czy w jakiś tani i prosty sposób mozna sobie ten sygnał polepszyć?

Z góry dzięki.
    pozdrawiam
  • #10 3791233
    kkarl
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Żeby polepszyć odbiór należy zwiększyć sygnał z samej anteny-bez wzmacniacza. Tzn. zastosować antenę wieloelementową (27 element.), ustawić ją bardzo dokładnie i wtedy dać płytkę wzmacniacza (np. SWA 2000).
    Czyli poprawić zysk odbiorczy bez wzmacniacza . Poprawia się wtedy stosunek sygnał/szum i co za tym idzie jakość odbioru.

Jednak o taniości należy zapomnieć . Jakie pieniądze taki odbiór.
  • #11 3791494
    LeDy
    Poziom 43  
    Jak pozostałe programy są silne to zakładanie " super wzmacniacza" pogorszy te mocne. Jedynie antena wąskopasmowa i jeszcze lepiej jak Polsat z innego kierunku. Nie prawda,że zawsze zasilanie 12V. Nawet nieraz po przeróbkach -rezystory, potencjometr, zasilanie wynosi 5-6V i wszystko działa prawidłowo. Zmniejsza się wtedy wzmocnienie płytki i to wszystko.
  • #13 3791774
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    dobra dzieki wszystkom za pomoc
    pozdrawiam
  • #14 3792193
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    LeDy napisał:
    Ja też wstawiam rezystor (...) zmieniam wzmacniacz antenowy z dwoma tranzystorami na taki z jednym tranzystorem .
    Szczyt fachowości... Może załóżmy, że kolega zrozumie, jak będziemy operować wzmocnieniem wyrażonym w decybelach?
    grzesiulek5 napisał:
    Jeśli się wzbudza to albo wzmacniacz jest lichej jakości albo jest zbyt duży sygnał
    Winny może też być kabel albo konstrukcja anteny. Te np. z DIPOL'A(Kraków) mogą pracowac z najmocnieszymi wzmacniaczami, ale u Ciebie trzeba raczej(tu przychylę się do zdania kolegów) słabszy wzmacniacz.
    dipol napisał:
    najpierw zmień elektrolit w zasilaczu bo jest tam szajs montowany 100u,daj 1000u

W zupełności wystarczy 220uF/35V/105°
  • #15 3792257
    LeDy
    Poziom 43  
    maryann napisał:
    LeDy napisał:
    Ja też wstawiam rezystor (...) zmieniam wzmacniacz antenowy z dwoma tranzystorami na taki z jednym tranzystorem .
    Szczyt fachowości... Może załóżmy, że kolega zrozumie, jak będziemy operować wzmocnieniem wyrażonym w decybelach?
    grzesiulek5 napisał:
    Jeśli się wzbudza to albo wzmacniacz jest lichej jakości albo jest zbyt duży sygnał
    Winny może też być kabel albo konstrukcja anteny.
    W zupełności wystarczy 220uF/35V/105°
    maryann chyba nie masz się czego czepić. Myślisz , że prędzej zrozumie decybele niż jeden tranzystor? Idea jest taka, że przy zbyt dużym sygnale można zmniejszać wzmocnienie dwoma sposobami i przez obniżenie napięcie zasilania( po to wymyślono zasilacz z regulacją napięcia) i przez założenie płytki z (mniejszym wzmocnieniem) lub nawet jednym tranzystorem wzmacniającym. Efekty są podobne.
  • #16 3794299
    maryann
    Poziom 37  
    Wzmacniacz na dwóch tranzystorach może mieć od 18(SWA3) do 38(APS0109) dB; taki z czterema jest gdzieś pośrodku(tu mowię chyba- SWA2000/T4). Jednotranzystorowy SWA1 jest ok. połowę słabszy od jednotranzystorowego APS0103, który z kolei jest bliski w/w SWA3. ilość tranzystorów jest więc jakąś wskazówką- rzekłbym: godzinową... gdyby to był zegar, a nam chodziło o minuty.
    W końcu też taki regulowany zasilacz jest pomocny jak szalunek przy laniu fundamentów (tu- pomaga ustalić co nie tak z instalacją) i owszem, można go zostawić(niektórzy nawet nim kręcą po każdym przełączeniu programu), ale docelowo fachowiec powinien odejść po założeniu na stałe właściwego wzmacniacza. I zasilacza. Co więcej, taki opór należałoby również 'obłożyć' kondensatorami, bo słabe filtrowanie zasilacza też ułatwia wzbudzanie 'anteny'.
  • REKLAMA
  • #17 3795313
    LeDy
    Poziom 43  
    maryann napisał:
    Wzmacniacz na dwóch tranzystorach może mieć od 18(SWA3) do 38(APS0109) dB; .
    To jeszcze mi wytłumacz skąd się bierze 18dB i 38dB z dwóch tranzystorów ( nieraz takich samych) Jak coś jest "wyfiltrowane" to się jego filtracja nie pogorszy. Nawet się polepsza bo poprzez dodatkowy R jest mniejszy pobór prądu i ogólnie lepsza filtracja.
  • REKLAMA
  • #18 3795372
    maryann
    Poziom 37  
    Na prawdę nie wiesz skąd się bierze określone wzmocnienie wzmacniacza tranzystorowego?... (RE i RC, proporcje...)
    A po co kondensator przed i ZA (dowolnym)78xx? Zauważ, że kondensator(mniejszy czy większy jest na WYJŚCIU każdego zasilacza.
    A listwa zasilająca przy komputerze chroni go przed przepięciami, czy sieć przed komputerem?
    Ale to chyba zagadnienia i poziom na inne forum!
  • #19 3795404
    LeDy
    Poziom 43  
    maryann napisał:
    Na prawdę nie wiesz skąd się bierze określone wzmocnienie wzmacniacza tranzystorowego?... (RE i RC, proporcje...)
    Czyli jak dobrze cię zrozumiałem wzmocnienie( z wyjątkiem Bety tranzystora) zależy od elementów RC w jego aplikacji.Te wzmacniacze o dużym wzmocnieniu pracują" na granicy nasycenia" -przez elementy R(C-chodzi o pojemność a nie kolektor ) i dlatego zmniejszenie zasilania "wyprowadza" je z tej granicy do stanu " normalnego" wzmocnienia " czyli mniejsze wzmocnienie i mniejsze szumy(pracują bardziej napięciowo niż prądowo). Praca na granicy nasycenia powoduje, że są bardziej podatne na wzbudzanie się. Tych kondensatorów w zasilaczu antenowym się nie usuwa a R dajesz po tym kondensatorze na wyjściu stabilizatora.
  • #20 3797619
    maryann
    Poziom 37  
    Z grubsza się zgadza; RC to rezystor kolektorowy, RE -emiterowy(są jeszcze te w bazie...). Kondensatory wpływają na wzmocnienie ale jedynie w funkcji częstotliwości(kształt charakterystyki).
    Do reszty Twojej wypowiedzi odniosłem sie wcześniej.
    W zsilaczu regulowanym mamy LM317 i kondensator na wyjściu.
    A główna rola listwy komputerowej też daje tu do myślenia.
  • #21 3797676
    LeDy
    Poziom 43  
    Ponieważ C(pojemność) ma wpływ na charakterystykę wzmacniacza (f) dlatego napisałem to C w nawiasie , żeby nie mylić twojego RC- rezystor w kolektorze. Posługiwanie się tą listwą komputerową w tym wypadku moim zdaniem nie jest trafne. Dokładanie szeregowego R jest zwykłą redukcją napięcia , która nie pogarsza filtracji.Pozdrawiam.
  • #22 3819858
    maryann
    Poziom 37  
    Ja o niebie, Ty o chlebie- odpuściłem, szkoda czasu.
  • #23 3820002
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 9
    Macie rację panowie z tym rezystorem, z tym że on nie redukuje napięcia a natężenie(MA) powinno być na płytce 12V/około 100Ma.Jeżeli przez godzine jest ok. to sugeruję że płytka ma zwarcie i nie wyrabia stabilizator w zasilaczu 7812 (12)V.On wytrzymuje hyba tylko 150Ma.
    Pozdrawiam
    [/url]
  • #24 3820090
    LeDy
    Poziom 43  
    Zasilacze do anten siatkowych ( tych po ok 30zł) mają prąd max. 100mA. Wzmacniacz antenowy taki na dwóch tranzystorach pobiera ok. z zapasem 10mA. Jak wzmacniacz nie robi zwarcia to zasilacz sprawny nie ma powodu, żeby się nie wyrobić.
  • #25 3820192
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    czyli panowie sugerujecie zeby poprostu kupi lepszy zasilacz?
  • #26 3820377
    LeDy
    Poziom 43  
    Ja tego nie napisałem. Napisałem , że ten zasilacz w zestawie anteny ma wystarczający " zapas prądu"
  • #27 3820458
    maryann
    Poziom 37  
    maryann napisał:
    Winny może też być kabel albo konstrukcja anteny. Te np. z DIPOL'A(Kraków) mogą pracowac z najmocnieszymi wzmacniaczami, ale u Ciebie trzeba raczej(tu przychylę się do zdania kolegów) słabszy wzmacniacz.
    Wzmacniacz, nie zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy anteny siatkowej do telewizji z zasilaczem 12V, która źle odbiera program TVP1, powodując zły obraz. Przyczyną mogą być zbyt duże sygnały powodujące wzbudzanie wzmacniacza antenowego lub uszkodzony wzmacniacz. Zalecane jest zastosowanie zasilacza z regulacją napięcia, co pozwala zmniejszyć wzmocnienie i uniknąć przesterowania sygnału. Alternatywnie można wstawić rezystor szeregowo w zasilaniu wzmacniacza (wartości 470-680 Ω) lub wymienić wzmacniacz na model o mniejszym wzmocnieniu, np. z jednym tranzystorem zamiast dwóch. Wzmacniacze o dużym wzmocnieniu (18-38 dB) mogą pracować na granicy nasycenia, co sprzyja wzbudzaniu. Poprawa odbioru wymaga także dobrej jakości anteny wieloelementowej i precyzyjnego ustawienia. Wzmacniacze antenowe wymagają stabilnego zasilania 12V, ale czasem napięcie można obniżyć do 5-6V, aby zmniejszyć wzmocnienie i szumy. Uszkodzone kondensatory elektrolityczne w zasilaczu (np. 100 µF zamiast 1000 µF) mogą pogarszać filtrację i powodować problemy. Zasilacze do anten siatkowych zwykle mają ograniczenie prądu do około 100 mA, co jest wystarczające dla wzmacniaczy dwutranzystorowych. W przypadku problemów z odbiorem warto sprawdzić jakość kabla i konstrukcję anteny. Ostatecznie, dobry odbiór wymaga odpowiedniego doboru wzmacniacza, zasilacza i anteny oraz eliminacji zakłóceń z innych stacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA