logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny odbiór Pulsu. Czy ktoś wie jaka jest przyczyna?

pietras_wrc 15 Paź 2007 21:24 2027 8
REKLAMA
  • #1 4382303
    pietras_wrc
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.Kilka dni temu zaobserwowałem na TV i karcie telewizyjnej dziwny odbiór Pulsu, zaznaczam że pozostałe kanały odbierają bardzo dobrze.Może ktoś mnie oświeci co jest przyczyną.W sobotę wymieniłem beczkę która była zardzewiała i założyłem osłonki gumowe na Efki i polepszyło się a dziś to samo.Nie wiem co jest grane.Zaznaczam że kabel wyczyściłem z resztek rdzy.
    Załączniki:
    • Dziwny odbiór Pulsu. Czy ktoś wie jaka jest przyczyna? Image1015-2109(TV27)[1].jpg (49.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4384362
    pietras_wrc
    Poziom 12  
    Zamieszczam jeszcze kilka screenów.
    Załączniki:
    • Dziwny odbiór Pulsu. Czy ktoś wie jaka jest przyczyna? Image1015-2108(TV27).jpg (40.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dziwny odbiór Pulsu. Czy ktoś wie jaka jest przyczyna? Image1015-2109(TV27).jpg (52.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4384644
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    To może być przyczyna elektroniki - komputera. Ewentualnie któregoś z wiatraków.
  • REKLAMA
  • #4 4384796
    pietras_wrc
    Poziom 12  
    Problem w tym, że na Telewizorze obraz jest taki sam.

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Przyjrzałem się dobrze obrazowi i zauważyłem odbicia obrazu z Polsatu.Co może być przyczyną takiego zjawiska.
  • #5 4385205
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    U mnie też były takie zakłócenia (dokładnie takie same).
    Przyczyna: Słaby sygnał + długi kabel + 3 komputery w pokoju.
    Po wyłączeniu komputerów obraz (na telewizorze oczywiście) poprawiał się dosć znacznie.

Wszelkiej maści zasilacze impulsowe (sztuk w sumie kilka) pracujące w pokoju również przyczyniały się do zwiększenia intensywności zakłóceń, ale komputery najbardziej.

Co do śladów Polsatu, to może na przykład wynik mieszania z jakąś częstotliwością na obwodach wejściowych głowicy, albo pasmo lustrzane mieszacza (jak sygnał jest silny, to coś zawsze przelezie przez filtry).

U mnie objaw występował tylko na kilku z kilkudziesięciu programów, z czego na jednym wybitnie intensywnie (przy włączonych trzech komputerach w ogóle nie dało się oglądać)
  • #6 4385230
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Opisz dokładnie całą (!) instalację antenową i sposób zainstalowania.
    Spora szansa, że to jest klucz do problemu.
    Większość (ale nie wszystkie !) podobnych problemów to efekt "rozwiązań
    zastępczych": pseudoantena "na wszystkie kanały za wzmacniaczem"
    oraz "rozdzielacz telewizorów" vel "trójnik antenowy"... - czyli z założenia
    (a raczej z praw fizyki) całkowicie nieprawidłowych; Fabryka zakłóceń dla
    właściciela i (co gorsze) dla innych... Ale jak tanio ! Dopóki nie trzeba
    naprawiać uszkodzonych kart, odbiorników (brak połączeń z instalacją
    odgromową / siecią masy budynku, większość z tych pseudoanten
    nie ma punktu neutralnego dla DC i jest odizolowana od masztu !)

Tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic802158.html#4116290
    jest więcej informacji jak, z czego i dlaczego - aby zakłóceń nie było.
    Tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic855318.html#4384507
    jest jeszcze więcej.

Przeczytałem Twój post ponownie
    pietras_wrc napisał:
    W sobotę wymieniłem beczkę która była zardzewiała
    i założyłem osłonki gumowe na Efki i polepszyło się a dziś to samo....
    Zaznaczam że kabel wyczyściłem z resztek rdzy.
    Poczytaj w linkach, co pisałem o kablach i o ich tanich imitacjach...

Chyba tu Cię mam https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic790833.html ?

Jeśli odbiór z Krakowa https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic697528.html
    Jeśli więcej niż jedno urządzenie odbiorcze - instalacja MATV (->linki)
  • REKLAMA
  • #7 4387675
    pietras_wrc
    Poziom 12  
    Antena to ASR 860 P25.Sygnał jest rozdzielony przez rozdzielacz RDZ-21 Telmora na telewizor i na kartę telewizyjną zasilanie wzmacniacza jest przez zwrotnice zasilającą ZZA 7 która była z anteną.Antena jest na strychu.Dach nie jest z blachy tylko z eternitu.Kabel antenowy z rozdzielacza do telewizora jest połączony z dwóch kabli beczką natomiast kabe karty telewizyjnej jest połączony za pomocą przejściówki okiennej.Długość kabla od rozdzielacza do telewizora to jakieś 7metrów a do karty telewizyjnej to jakieś 20 metrów
  • #8 4388043
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Jak by Ci na to odpowiedzieć żeby Cię nie urazić i nie skłamać...
    Obecnie masz dużą szansę na wysokie miejsce w konkursie "Zrób to gorzej"...
    W dodatku w kilku kategoriach: projekt, wykonanie, materiały...
    Z całego Twojego kompletu można zostawić ew. zwrotnicę zasilającą
    (aczkolwiek najprawdopodobniej sie nie przyda) i być może wtyki F
    (jeżeli będą pasować do nowego dobrego kabla).
    Masz dużo informacji jak zrobić dobrze.
  • #9 4388538
    pietras_wrc
    Poziom 12  
    Tylko dziwne że po wymianie wzmacniacza anteny i ponownym podłączeniu rozdzielacza rdz 211 obraz na karcie i tv był idealny.

Dodano po 3 [minuty]:

A propo anten ASR 860 w mojej okolicy jest ich przynajmniej 25 i wszystkie kanały odbiera dobrze .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zakłóconego odbioru kanału Puls na telewizorze i karcie telewizyjnej, podczas gdy pozostałe kanały są odbierane poprawnie. Po wymianie wzmacniacza antenowego i zastosowaniu gumowych osłonek na elementach filtrów (Efki) jakość sygnału chwilowo się poprawiła, jednak problem powrócił. Obserwowane są odbicia obrazu z Polsatu, co może wskazywać na interferencje lub zjawisko pasma lustrzanego w mieszaczu sygnału. Instalacja antenowa składa się z anteny ASR 860 P25 umieszczonej na strychu, rozdzielacza RDZ-21 Telmora, zwrotnicy zasilającej ZZA 7 oraz kabli antenowych o długościach około 7 m do telewizora i 20 m do karty telewizyjnej, z połączeniami za pomocą beczki i przejściówki okiennej. Możliwe przyczyny zakłóceń to słaby sygnał, długi kabel do karty telewizyjnej, obecność komputerów i zasilaczy impulsowych generujących zakłócenia elektromagnetyczne, a także nieprawidłowa instalacja antenowa, w tym stosowanie rozdzielaczy i pseudoanten bez odpowiedniego uziemienia i punktu neutralnego. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i poprawa instalacji antenowej zgodnie z zasadami eliminacji zakłóceń, wymiana kabli na wysokiej jakości oraz ograniczenie źródeł zakłóceń elektromagnetycznych w pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA