logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić uszkodzenie trafopowielacza pod kątem zwarć międzyzwojowych?

Gorgoroth 02 Gru 2002 21:19 6069 9
REKLAMA
  • #1 61727
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Czy jest jakas metoda pozwalajaca stwierdzic uszkodzenie lub sprawnosc trafopowielacza, nie chodzi mi o ewidentne uszkodzenia typu przerwa ale np zwarcia miedzyzwojowe, przebicia :?: Czy tez pozostaje podstawianie :?:
  • REKLAMA
  • #2 61733
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Koledzy naprawiający zawodowo Tv pisali swego czasu że są do tego specjalne przystawki..

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 61845
    Maxxc
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Zajrzyj do jakiegoś fachowego sklepu, gdzie sprzedawali zamienniki trafopowielaczy pod szyldem HR; tam do dostaw producent dawał gratis taką przystawkę; Znajomy ma sklep i dostał takie coś
  • #4 61849
    Gorgoroth
    Dzieki za info :!:
  • REKLAMA
  • #5 61880
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Symulator pracy trafopowielacza firmy HR STVDST 01, w tej chwili cena jak dobrze się orientuję ok. 250 zł.
    Prostszy przyrząd to tester zwarć międzyzwojowych, np. firmy Jupitel, no i niestety w niektórych przypadkach własne oczy i uszy - :D (przebicie izolacji)
  • #6 61999
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    w serwisie elekktroniki był opisywany miernik trafopowielaczy do zrobienia ja sobie zrobiłem i działa bardzo dobrze generalnie miernik mieży prąd płynący przez trafo w czasie pracy jałowej aby go zrobić trzeba mieć zasilacz z tv generator i część z bu ja wykożystałem częśći z elektrona trochę duże ale działa teraz chcę robić wersię przenośną
  • #7 62198
    fachman
    Ocena: 123
    A co z regulacją napięcia na wejściu? Masz to specjalne trafo z bezstopniową regulacją? Możesz podrzucić ten schemat z SE?
  • #8 62234
    Gorgoroth
    Ja prosilbym o ten schemacik z SE :!: :)
  • REKLAMA
  • #9 62353
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    Bardzo dobrze sprawuje sie miernik trafopowielaczy STVDST 01 Uzywam go od 2 lat i jestem bardzo zadowolony na razie było 100% na 100
  • #10 66556
    Hancock
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    A gdzie sprzedają je w miarę tanio ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono metody diagnostyki trafopowielaczy pod kątem zwarć międzyzwojowych i przebić izolacji. Wskazano na istnienie specjalistycznych przystawek i mierników dedykowanych do testowania tych elementów, które pozwalają wykryć uszkodzenia nieoczywiste, takie jak zwarcia międzyzwojowe. Przykładowo, symulator pracy trafopowielacza HR STVDST 01 umożliwia kompleksowe testy, a prostsze testery zwarć międzyzwojowych oferuje firma Jupitel. W serwisach elektronicznych opisywano także konstrukcje własnych mierników mierzących prąd płynący przez trafopowielacz w stanie jałowym, co pozwala na ocenę jego stanu. Dyskutowano również o potrzebie regulacji napięcia zasilającego podczas testów oraz o dostępności tych urządzeń w sklepach specjalistycznych, gdzie często do zamienników trafopowielaczy dołączane są takie przystawki diagnostyczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA