logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka SPB-400 - brak regulacji prądu, które tranzystory wymienić?

luk10 26 Lut 2009 19:07 3720 5
REKLAMA
  • #1 6208458
    luk10
    Poziom 2  
    Witam..
    Mam problem ze spawarką spb-400 spawa tylko na max prądzie potencjometr sprawdzałem jest dobry wyczytałe że jest to wina któregoś z tranzystorów KD502 (3) lub 2N3055.. patrzyłem na płytce w tej spawarce ale tam są tylko tranzystory BCE.. proszę o pomoc bo nie wiem gdzie są te tranzystory i ktore mam wymienić..
  • REKLAMA
  • #2 6209191
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    Te tranzystory są na oddzielnym /dużym/ radiatorze- do góry nad transduktorem / 4 sztuki/
  • REKLAMA
  • #3 6209582
    luk10
    Poziom 2  
    dziękuję za podpowiedź znalazłem tylko te 4szt 2N3055 ich jest 4 wszystkie 4 mam wymienić??? ale nie znalazłem tych KD 502 (3)gdzie mam tych szukać???
  • REKLAMA
  • #4 6209742
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Sprawdż ten człon mocy z tranzystorami 2N3055. Jeden tranzystor steruje pozostałymi, więc jeden z nich jest prawdopodobnie zwarty. Na tym samym radiatorze powinny też być 3 diody- sprawdż je.

Jeśli jesteś pewien samego sterownika, to właśnie na członie mocy bym szukał uszkodzenia.

Ps. Tranzystory KD502 są stosowane jako zamienniki do 2N3055
  • REKLAMA
  • #5 6217770
    luk10
    Poziom 2  
    witam ponownie wymieniłem wszystkie cztery tranzystory i teraz cały czas mam prąd minimalny bez regulacji.. Czy diody mają też wpływ na regulację prądu???? czy to jest czmś innym spowodowane??? proszę o szybką pomoc z góry dziękuję
  • #6 6217868
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Napisałem przecież żebyś sprawdził te diody /są 10 amperowe- skierowane do dołu/. Jeśli masz możliwość to je wymień. Może uszkodzeniu uległ potencjometr regulacji prądu spawania, a może masz przełącznik regulacji zdalna-miejscowa ustawiony na zdalna /przełączone przez przypadek/. Mniej prawdopodobne- ale możliwe, nie łączy przełącznik prądowy- ten z lewej strony. Przełącz go kilka razy. Jeśli te zabiegi nie pomogą, to pewnie uszkodzeniu uległ ponownie sam sterownik Rt 23 - gdy człon mocy był uszkodzony. Bramka jednego z tranzystorów jest zasilana ze sterownika RT, a tranzystor ten steruje pozostałymi trzema.

Nie wiem jak sprawdzałeś wcześniej, ale jeśli zamieniłeś na zasilaniu fazy /przełącznik L-P/, to możliwe że zadziałał czujnik kierunku wentylacji /w niektórych egzemplarzach był stosowany/, a może uszkodzeniu uległo zabezpieczenie termiczne.../dziwny zbieg okoliczności/
    To chyba wszystkie możliwe przyczyny /wykluczam brak którejś z faz/
REKLAMA